Market Pass: Γιατί να επιλέξουμε άυλη ψηφιακή κάρτα

Η εικόνα από το παρελθόν με τον υπάλληλο που έχει μπροστά του μια στοίβα χαρτιά και τον πολίτη στην ουρά κρατώντας ένα φάκελο με χαρτιά είναι γνωστή. Και εικόνες σαν αυτές ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια, χάρις στην ψηφιακή τεχνολογία, ο καθένας μας απλώς δεν χρειάζεται να προσκομίζει βεβαιώσεις και δικαιολογητικά. Αυτό που κάνει είναι να συμπληρώνει μια αίτηση, και στη συνέχεια οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του gov.gr αναλαμβάνουν να προσκομίσουν αυτόματα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να γίνει δεκτή.

Αυτό θα γίνει και με το Μarket Pass, για την οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη του αυξημένου κόστους για τα νοικοκυριά. Με απλότητα, ταχύτητα, χωρίς ταλαιπωρία του πολίτη για ό,τι το Δημόσιο μπορεί να κάνει αυτοματοποιημένα. Και με πολύ υψηλό αριθμό ωφελούμενων: περίπου 3,2 εκατ. νοικοκυριά με περίπου 8,5 εκατ. μέλη.

Η ενίσχυση θα δοθεί για τους μήνες Φεβρουάριο έως Ιούλιο, είτε με πίστωση σε ψηφιακή κάρτα είτε κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με επιλογή του πολίτη. Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού.

Το μόνο που απαιτείται από τους δικαιούχους είναι η υποβολή αίτησης στην ειδική εφαρμογή μέσω του gov.gr με χρήση των κωδικών TaxisNet, καθώς και η συμπλήρωση των στοιχείων επικοινωνίας (τηλέφωνο – email). Ο τραπεζικός λογαριασμός απαιτείται εφόσον επιλεγεί η κατάθεση σε αυτόν.

Και βέβαια ο έλεγχος όλων των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων γίνεται αυτόματα με διασύνδεση με τα συστήματα της ΑΑΔΕ μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ.

Η υποβολή της αίτησης από τους δικαιούχους μπορεί να γίνεται και στα ΚΕΠ. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης και από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο. Ομοίως, χωρίς την προσκόμιση οποιουδήποτε άλλου δικαιολογητικού για εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η λειτουργία της εφαρμογής για την υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την καταβολή σε ψηφιακή κάρτα, το ποσό πιστώνεται κάθε μήνα. Δεν απαιτείται όμως να καταναλωθεί απαραίτητα μέσα στον μήνα αυτόν. Παραμένει και για τους επόμενους, έως τον Αύγουστο. Σε περίπτωση που επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά ανέρχονται στο 80% της ενίσχυσης και καταβάλλονται ανά τρίμηνο.

Το σημαντικό είναι ότι οι ψηφιακές κάρτες προσφέρουν ευελιξία και ασφάλεια στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή χρήση του κινητού τηλεφώνου σε POS. Σχεδόν όλα τα smartphones διαθέτουν δε την απαιτούμενη τεχνολογία NFC για ανέπαφες συναλλαγές.

Τη διετία της πανδημίας, ο αριθμός των ηλεκτρονικών συναλλαγών παρουσίασε αύξηση κατά περίπου 60%, προωθώντας τη χώρα μας στη σχετική κατάταξη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Και επειδή μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα, καθώς οι ψηφιακές κάρτες είναι πραγματικά εύχρηστες και προάγεται η φορολογική δικαιοσύνη και διαφάνεια για όλους, αξίζει να επιλέξουμε τις άυλες κάρτες. Με 3,2 εκατ. ωφελούμενα νοικοκυριά ωφελούνται σημαντικά και οι ψηφιακές μας δεξιότητες στην πράξη.

Ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος είναι γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.