«Μαγνήτης» για βαριά ονόματα της διεθνούς αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει γίνει η Ελλάδα. Το πλήθος και το εύρος των δραστηριοτήτων τους (από εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πλαισίων και inverter έως επενδυτικούς κολοσσούς στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) είναι τεράστιο.
Ηδη μεγάλοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πλαισίων και αντιστροφέων (inverter) έχουν αποκτήσει ισχυρή βάση στη χώρα. Εκτός από τον παγκόσμιο ηγέτη στους εξοπλισμούς πάνελ, την JinkoSolar, απέκτησαν έδρα στη χώρα μας και άλλοι κορυφαίοι παίκτες του κλάδου όπως οι LONGi, TrinaSolar, JA Solar, Canadian Solar και Risen Energy.
Εξι κολοσσοί
Πρόκειται για τους έξι παγκόσμιους κολοσσούς της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ο όγκος αποστολών της JinkoSolar έφτασε τα 18,21 GW και τα λειτουργικά της έσοδα άγγιξαν τα 4,84 δισ. δολάρια. Η TrinaSolar έφτασε τα 18,05 GW με λειτουργικά έσοδα 5,17 δισ. δολάρια, η LONGi τα 18,02 GW με έσοδα 7,3 δισ. δολάρια, η JA Solar τα 15,67 GW με έσοδα 4,12 δισ. δολάρια, η Canadian Solar τα 8,69 GW με έσοδα 3,56 δισ. δολάρια και η Risen Energy τα 7 GW.
Ελκυστική αγορά
Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο διευθυντής Πωλήσεων της JinkoSolar για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη κ. Δημήτρης Βαρλάμης, η αγορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναπτύσσεται ραγδαία και είναι ελκυστική για τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Το 2021 η Jinko έφερε στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, φωτοβολταϊκά 4 γιγαβάτ (GW), εφέτος φτάνουν 10 GW και το 2023 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 20 με 25 GW. Επίσης, γραφεία στην Ελλάδα άνοιξαν το τελευταίο διάστημα και ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αντιστροφέων (απαραίτητα εξαρτήματα για τη λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων) όπως οι HUAWEI, Sungrow, Growatt, Goodwe κ.ά. Οπως υπογραμμίζει παράγοντας της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η… αφρόκρεμα της παγκόσμιας αγοράς έχει έρθει ή σχεδιάζει να ανοίξει γραφεία στη χώρα μας. Το καταδεικνύει ο διεθνής δείκτης ελκυστικότητας επενδύσεων σε ΑΠΕ, αναλογικά με το ΑΕΠ κάθε χώρας, στον οποίο η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε προσφάτως ο διεθνής οίκος Ernst&Young.
Η επικεφαλής Ελλάδας της Ligthsource BP (ο «πράσινος» βραχίονας της BP) κυρία Ναταλία Παρασκευοπούλου, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ και εξηγώντας γιατί η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα, ανέφερε: «Η χώρα έχει άπλετη ηλιοφάνεια και υπάρχει μια στιβαρή διαδικασία αδειοδότησης». Σχετικά με τις αγκυλώσεις στην αδειοδότηση, τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ή τα κορεσμένα δίκτυα, όπως ανέφερε είναι «ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε».