Με απώλειες 4 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε ο «κόκκινος Οκτώβρης» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς μετά το σκάνδαλο της Folli Follie που μετέδωσε καχυποψία και ανασφάλεια σε όλο το σύστημα, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην κεφαλαιαγορά και στην ελληνική οικονομία συνολικότερα και την αναμόρφωση των αποτελεσμάτων της ΔEH, οι ξένοι επενδυτές αντιδρούν αρνητικά σε κινήσεις που άπτονται της εταιρικής διακυβέρνησης.
Ετσι, η αντίδραση των επενδυτών ήταν αρνητική τόσο στην περίπτωση της Motor Oil που, πέραν της παραδοσιακής της δραστηριότητας στον τομέα των διυλιστηρίων, αποφάσισε να επεκταθεί στα ΜΜΕ και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όσο και στη συμμετοχή τού παραιτηθέντος αντιπροέδρου της Jumbo στην αμφιλεγόμενη υπόθεση με τα POS και τους Κινέζους, πιέζοντας τις μετοχές και επιβαρύνοντας το κλίμα.
Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και η φυγή στο εξωτερικό άλλης μιας εμβληματικής – ίσως της εμβληματικότερης – βιομηχανίας της χώρας μετά την απόφαση του Τιτάνα, με 116 χρόνια ζωής, να μεταφέρει την έδρα του στις Βρυξέλλες ακολουθώντας τις πρακτικές των Βιοχάλκο, Coca-Cola HBC, ΦΑΓΕ, S&B κ.ά., αυξάνοντας τους φόβους ότι τα επόμενα χρόνια και οι άλλες μεγάλες βιομηχανίες – αν δεν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα – θα ακολουθήσουν, αφού οι συνθήκες όσον αφορά το κόστος δανεισμού και τη ρευστότητα δεν μπορούν να συγκριθούν.
Καθώς ήδη έχουν εξαγοραστεί οι περισσότερες θυγατρικές των πολυεθνικών (π.χ. Παπαστράτος – Ρhilip Μorris, Ρanafon – Vodafone UΚ, Κωτσόβολος – Dixons, Ιnteramerican – Εureko, Παυλίδης – Κraft, Χάλυψ – Ciments, Φοίνιξ – Groupama, ΑΒ – Delhaize, Credit Agricole – Εμπορική, Ηρακλής – Lafarge κ.ά.) η ελληνική κεφαλαιαγορά καθίσταται πιο ρηχή. Συνολικά, στα χρόνια της κρίσης 125 εισηγμένες εξαγοράστηκαν, συγχωνεύθηκαν, διαγράφηκαν ή πτώχευσαν.
Από την άλλη πλευρά, την Παρασκευή, μια εκτίμηση της Societe Generale ότι οι Eurobank, Εθνική και Πειραιώς θα αφαιρεθούν από τον βασικό ελληνικό δείκτη MSCI Greece και τον δείκτη MSCI Emerging Markets εξαιτίας κυρίως της πτώσης της κεφαλαιοποίησής τους οδήγησε σε απώλειες κατά 8,91%, 7,1% και 7,27% αντίστοιχα, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές που παρακολουθούν παθητικά τους δείκτες (index trucked funds) προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank (+1,21%) προσέλκυσε κεφάλαια σημειώνοντας άνοδο. Από την πλευρά της, η Bernstein αναμένει ότι μόνο οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς να μεταφερθούν από τον βασικό δείκτη MSCI Standard στον μικρότερο δείκτη MSCI Small Cap. Πάντως οι όποιες μεταβολές (αν τελικά αποφασιστούν) θα ανακοινωθούν στις 13 Νοεμβρίου.

8 τρισ. δολ. παγκοσμίως

Συνολικά 8 τρισ. δολάρια χάθηκαν παγκοσμίως από τις μετοχές τον Οκτώβριο. Για το S&P 500 ήταν ο χειρότερος μήνας από το 2009, οι μετοχές FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google) εμφάνισαν απώλειες 21%, η κινεζική και ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν μεγάλες ζημιές, ενώ το δολάριο και ο χρυσός εμφάνισαν κέρδη.