Φοροαπαλλαγές αρκετά υψηλότερες σε σύγκριση με τα ισχύοντα αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, οι οποίες θα εφαρμοστούν από το νέο έτος και αφορούν όσους πραγματοποιήσουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, όσους εντάξουν επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς ενίσχυσης της μεταποίησης και εκείνους που θα προχωρήσουν σε χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος έχει εισηγηθεί τα ύψη των φορολογικών απαλλαγών να είναι πολύ υψηλότερα στα νέα καθεστώτα που θα ανακοινωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2025 και ειδικά στο καθεστώς των Μεγάλων Επενδύσεων, πάντα όμως εντός των ορίων των κανόνων των περιφερειακών ενισχύσεων και του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΕΕ 651/2014).

Καινοτομία

Ο ίδιος άλλωστε κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης του υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πλήθους παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, επισήμανε μεταξύ άλλων για το θέμα των φοροαπαλλαγών ότι «μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων, που θα είναι καινοτόμες, θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα: 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ».

Μεταποίηση

Επίσης, αναφέρθηκε σε ακόμη 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη καθεστώτος μεταποίησης: «75 εκατ. ευρώ ενίσχυση και 75 εκατ. ευρώ φορολογική απαλλαγή». Επίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι «υπάρχει το πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, διευρύνοντας τα φορολογικά κίνητρα για τη συμμετοχή των επενδυτών σε αυτές». Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι φορολογικές απαλλαγές αποτελούν την κατ’ εξοχή ενίσχυση που παρέχεται από το σύνολο των χωρών της ΕΕ για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων.

Μάλιστα, η φορολογική απαλλαγή αποτελεί έκπτωση από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, ενώ η φορολογική απαλλαγή υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή της αξίας του εξοπλισμού ο οποίος αποκτάται μέσω leasing.

Στα καθεστώτα που έχουν προκηρυχθεί στον αναπτυξιακό νόμο ν. 4887/2022, το ύψος των φορολογικών απαλλαγών ανά επένδυση φτάνει στα 5.000.000 ευρώ ενώ το ύψος των επιχορηγήσεων τα 3.000.000 ευρώ. Επίσης, η ενίσχυση σε ετήσια βάση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής φορολογικής απαλλαγής.

Για παράδειγμα, αν μία επένδυση λάβει ύψος ενίσχυσης φορολογικής απαλλαγής 1.500.000 ευρώ, αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε διάρκεια 15 ετών κατά τη βούλησή της. Κατ’ έτος όμως το μέγιστο ύψος της φορολογικής απαλλαγής μπορεί να ανέλθει σε 1/3*1.500.000 = 500.000 ευρώ. Εάν όμως από το προηγούμενο έτος έχει υπόλοιπο ενίσχυσης που δεν χρησιμοποίησε, αυτό μπορεί να προστεθεί στο ανωτέρω ποσό. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις που ζητούν την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς ο επενδυτής, έχοντας αξιολογήσει τους κινδύνους που ενέχει η επένδυσή του, πιστεύει στη βιωσιμότητα και την κερδοφορία της επένδυσής του ώστε να αιτείται το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής και το οποίο αρχίζει να του παρέχεται αφού υλοποιήσει το 50% ή το 65% της επένδυσής του. Οπότε οι επενδύσεις αυτές υλοποιούνται και είναι κερδοφόρες.

Οι startups

Από την άλλη, απώτερος στόχος των παρεμβάσεων στο μέτωπο της καινοτομίας είναι η ενίσχυση των startups επιχειρήσεων και η γεφύρωση του κενού που χωρίζει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D). Αξίζει να τονιστεί ότι οι εταιρείες που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία είχαν μέχρι το 2020 φορολογική έκπτωση 130% για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης οι οποίες πιστοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Το 2020 το ποσοστό της φορολογικής έκπτωσης ανέβηκε στο 200% και τώρα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή θα προβλέπει ανώτατο ποσοστό έκπτωσης 315%, όπως έχει ανακοινώσει και ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Eπενδυτικοί άγγελοι»

Την ίδια στιγμή διευρύνονται σημαντικά τα φορολογικά κίνητρα για τους «επενδυτικούς αγγέλους» (angel investors), με αύξηση του ανώτατου ορίου της επένδυσης σε startups επί του οποίου υπολογίζεται η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα στις 900.000 ευρώ από 300.000 ευρώ σήμερα. Με αυτό τον τρόπο μπορείς κάποιος επενδυτής να κερδίσει έως 450.000 φορο-έκπτωση αντί 150.000 ευρώ σήμερα. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της έκπτωσης 50% παραμένει το ίδιο. Αυτό που αλλάζει είναι το ανώτατο ποσό της επένδυσης που εκπίπτει φορολογικά. Επίσης, οι «επενδυτικοί άγγελοι» δικαιούνται να κάνουν έως 3 επενδύσεις ανά έτος.

Οπως αναφέρουν αρμοδίως, με δεδομένη την περιορισμένη αξιοποίηση του εν λόγω κινήτρου μέχρι σήμερα, κρίνεται σκόπιμο να καταστεί αυτό πιο ελκυστικό, μέσω της παραπάνω αύξησης, καθώς πρόκειται για επενδύσεις υψηλού ρίσκου.