Με ένα ακόμη ηχηρό deal η ΔΕΗ συνεχίζει να χτίζει τον «πράσινο γίγαντα» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την ίδια στιγμή που οι οικονομικές της επιδόσεις δείχνουν την επίτευξη των στόχων του 2026 κατά έναν χρόνο νωρίτερα.

Η εξαγορά του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ συνολικής ισχύος 629 MW (Μεγαβάτ) στη Ρουμανία από το γνώριμο – λόγω συμμετοχής με 49% στον ΔΕΔΔΗΕ – στη δημόσια εταιρεία αυστραλιανό fund Macquarie έρχεται να προσθέσει λειτουργική κερδοφορία EBITDA ύψους 100 εκατ. ευρώ και να οδηγεί σταδιακά από το τέλος της χρονιάς σε νέα «πίστα» τον ελληνικό πολυεθνικό όμιλο στην ενέργεια.

Με EBITDA 1,9 δισ. ευρώ

Σύμφωνα και με τον ίδιο τον πρόεδρο και CEO Γιώργο Στάσση ο όμιλος θα πετύχει στο τέλος του 2024 με βεβαιότητα τον αναθεωρημένο στόχο για EBITDA 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τα pro forma EBITDA – περιλαμβάνουν και τις επιδόσεις με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Macquarie – θα δείξουν 1,9 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο οικονομικό μέγεθος η ΔΕΗ με βάση το στρατηγικό σχέδιο 2024-2026 που είχε παρουσιάσει στους επενδυτές στις αρχές του 2024 προβλεπόταν να επιτευχθεί το 2025. Αρα ο ελληνικός όμιλος χάρη στην ανάπτυξη που σημειώνει και στη διαμόρφωση ενός διευρυμένου χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων φέρνει κατά περίπου έναν χρόνο νωρίτερα τους στόχους.

Οι εκτιμήσεις επίσης θέλουν στο τέλος της χρονιάς να καταγράφει καθαρά κέρδη 350 εκατ. ευρώ, όταν για το 2026 το στρατηγικό σχέδιο δείχνει τα 700 εκατ. ευρώ.

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο

Η ΔΕΗ, όπως επιβεβαίωσε και η τελευταία εξαγορά, αξίας 700 εκατ. ευρώ, της Evryo Group που ανήκει σε funds της Macquarie, προχωρεί με προσήλωση στο χτίσιμο ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα 629 MW περιλαμβάνουν έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600 ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22 MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1 MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6 MW και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου θα ανέλθει σε 5,3 GW.  Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι το σύμπλεγμα των αιολικών ισχύος 600 MW που βρίσκεται στην Ανατολική Ρουμανία κοντά στην Κωνστάντζα πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο αιολικό στην Ευρώπη.

Η προσθήκη του στο συνολικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου φέρνει περαιτέρω διαφοροποίηση των τεχνολογιών καθώς ως επί το πλείστον τα πράσινα έργα του ελληνικού ομίλου απαρτίζονται από φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η ΔΕΗ ουσιαστικά χτίζει έναν «πράσινο γίγαντα» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οπως έκανε γνωστό ο κ. Στάσσης κατά την παρουσίαση των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων, η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 4,7 GW (Γιγαβάτ) στο τέλος Ιουνίου 2024 από 3,5 GW τον Ιούνιο του 2023.

Επιπλέον, έργα 3,3 GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, για την επίτευξη του στόχου των 8,9 GW το 2026 (90% του στόχου του 2026 είναι ήδη είτε σε λειτουργία είτε έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή).

Το τέλος του λιγνίτη

Ταυτόχρονα, ο όμιλος συνεχίζει προς την επίτευξη ενός ακόμη στόχου που είναι το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2026.

Οπως έδειξαν και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024 η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκε σε 1,5 TWh, που αντιστοιχεί στο 16% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ. Ως αποτέλεσμα, οι άμεσες εκπομπές CO2 (Scope 1) μειώθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η μείωση των εκπομπών CO2 έρχεται σε συνέχεια της θετικής πορείας των προηγούμενων ετών και της μείωσης κατά 57,8% μεταξύ 2019 και 2023, η οποία οδήγησε στην επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί στις Ομολογίες με ρήτρα αειφορίας, λήξης το 2028, αναδεικνύοντας τη δέσμευση της ΔΕΗ να καταστήσει το ενεργειακό της μείγμα πιο «πράσινο».

Πρώτο εξάμηνο 2024

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και αύξηση επενδύσεων

Η ΔΕΗ είχε ισχυρές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2024, με το δεύτερο τρίμηνο του 2024 να ακολουθεί τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου. Κατέγραψε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία για το πρώτο εξάμηνο 2024 με τα EBITDA να διαμορφώνονται σε 927 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2023.

Στη θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της Διανομής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 228 εκατ. ευρώ έναντι 84 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2023. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 179 εκατ. από 78 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2023. Διατηρεί επίσης ισχυρή χρηματοοικονομική θέση παρά την επιτάχυνση των επενδύσεων.

«Πράσινα» έργα

Η ΔΕΗ διατήρησε τον δείκτη Καθαρό χρέος/LTM PF EBITDA τον Ιούνιο 2024 στο 2.3x, πολύ χαμηλότερα από το όριο του 3,5x που έχει θέσει, με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται σε 3,826 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024. Οι επενδύσεις σε «πράσινα» έργα καθώς και σε έργα διανομής και ψηφιοποίησης συνέχισαν την αυξητική τους πορεία, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΔΕΗ να καταστεί μια βιώσιμη εταιρεία ενέργειας.

Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων στις δραστηριότητες Διανομής και ΑΠΕ, σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΗ για αύξηση της συμμετοχής της καθαρής ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την περαιτέρω ενίσχυση και ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής.

Οι επενδύσεις στις δραστηριότητες ΑΠΕ, Διανομής και ψηφιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της Ρουμανίας, αυξήθηκαν σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 120% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023.