Κινέζικη επέλαση για άδειες διαμονής με Golden Visa

Τα προνόμια θα χορηγούνται και για τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα, εταιρικά μερίδια και κινητές αξίες

Επενδύσεις, ομόλογα και καταθέσεις θα ενταχθούν στη βεντάλια της Golden Visa μέσω της τροποποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Η επέκταση του προγράμματος και πέρα από την αγορά ακινήτων, στην οποία το κατώτατο όριο θα διατηρηθεί στα 250.000 ευρώ, στοχεύει να ενισχύσει τη δυναμική που έχει ήδη αναπτύξει το πρόγραμμα, ξεπερνώντας σε έσοδα το 1,5 δισ. ευρώ και αλλάζοντας το τοπίο στο εγχώριο real estate.

Διαρκής αύξηση

Πρωταθλητές αναδεικνύονται οι Κινέζοι, στους οποίους έχουν χορηγηθεί συνολικά από την έναρξη του προγράμματος μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 1.700 άδειες διαμονής, ενώ ακολουθούν οι Ρώσοι με 450 και οι Τούρκοι με 356. Ο συνολικός αριθμός αδειών σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων ανήλθε σε 3.404 από το 2013. Η δε αύξηση που παρατηρείται είναι διαρκής, καθώς στις 1.532 άδειες που είχαν χορηγηθεί συνολικά ως και το 2016 προστέθηκαν 961 το 2017 και στο πρώτο 9μηνο του 2018 ακόμη 911.
Στις «χρυσές» περιοχές του προγράμματος, στην πρώτη επιλογή των επενδυτών βρίσκεται η Αθήνα με 987 άδειες διαμονής από την έναρξη του προγράμματος.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Πειραιάς με 914 και την τριάδα συμπληρώνει η Παλλήνη με 606. Ο Πολύγυρος, τα Χανιά και η Θεσσαλονίκη είναι οι επόμενες τρεις περιοχές, με απόσταση βέβαια καθώς μετρούν αντίστοιχα 192, 147 και 135 άδειες.
Η επέκταση του προγράμματος σε κινητές αξίες συνοδεύεται και από διαφορετικά όρια επένδυσης της τάξεως των 400.000 ευρώ έως και 800.000 ευρώ.

Η άδεια διαμονής

Αναλυτικά, η άδεια διαμονής στην Ελλάδα θα χορηγείται και σε ξένους επενδυτές ή μετόχους/στελέχη αλλοδαπού νομικού προσώπου που θα προχωρούν σε μία από τις ακόλουθες επενδύσεις:
– Εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.
– Εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), η οποία έχει σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα για απόκτηση μετοχών σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτής.
– Εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) για απόκτηση μετοχών ή σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) για απόκτηση μεριδίων, εφόσον σκοπό έχουν να επενδύουν αποκλειστικά στην Ελλάδα.
– Αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με αξία κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγοράς τουλάχιστον 3 έτη μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκαταστημένου στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελεί και τον θεματοφύλακα αυτών.
– Προθεσμιακή κατάθεση ύψους κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε ημεδαπό πιστωτικό ίδρυμα, τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, με πάγια εντολή ανανέωσης.
– Αγορά μετοχών, εταιρικών ομολόγων ή και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης που λειτουργούν στην Ελλάδα, με αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 800.000 ευρώ.
– Αγορά μεριδίων αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε αμοιβαίο κεφάλαιο που έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα και έχει σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Η άδεια διαμονής χορηγείται για 5 έτη και ανανεώνεται για ακόμη 5 έτη εφόσον πιστοποιείται η διατήρηση της επένδυσης και πληρούνται όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, ενώ ανακαλείται ή δεν ανανεώνεται εφόσον δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτής.

Επιφυλάξεις για διακίνηση μαύρου χρήματος

Η επέκταση του θεσμού της Χρυσής Βίζας αποτελεί τα τελευταία δύο χρόνια επίμονο αίτημα κινέζων, ρώσων και αράβων επενδυτών. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει έντονος προβληματισμός γύρω από αντίστοιχα προγράμματα, όμως αρμόδιοι παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι η επέκταση της ελληνικής Golden Visa έχει την έγκριση των Ευρωπαίων. Η ελληνική εκδοχή του προγράμματος δεν χορηγεί υπηκοότητα αλλά μόνο άδεια διαμονής, ενώ κάθε συναλλαγή γίνεται μέσω τραπεζικού συστήματος.
Η επιφυλακτικότητα γύρω από αντίστοιχα προγράμματα αποδίδεται κυρίως στη διακίνηση «μαύρου» χρήματος. Μάλιστα ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε μέσα στην εβδομάδα μια «μαύρη» λίστα 21 χωρών, στην οποία φιγουράρουν ως υψηλού κινδύνου τρεις ευρωπαϊκές, η Μάλτα, το Μονακό και η Κύπρος.
 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.