Κέρδος 52,5% για τις επιχειρήσεις από τα φθηνά δάνεια

Την τελευταία δεκαετία η ελληνική οικονομία έχει πληγεί από αλλεπάλληλες κρίσεις, που συνοψίζονται σε τρία μνημόνια, μία πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ το κλίμα αβεβαιότητας ενισχύουν πρόσθετες απειλές, όπως ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, η διαφαινόμενη διατροφική ένδεια και η κλιματική αλλαγή, με επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρώπης, μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των μεγάλων αδυναμιών που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία, όπως η ασθενής ανταγωνιστικότητα και το μεγάλο έλλειμμα εγχώριων και ξένων επενδύσεων, ενισχύοντας παράλληλα την επιτάχυνση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Πράσινη μετάβαση

Η εγχώρια οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί από την αξιοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκτιμά η Grant Thornton, σημειώνοντας πως κατά την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων των 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,4 δισ. (60%) αφορούν επιδοτήσεις και τα 12,7 δισ. (40%) δάνεια, και οι οποίοι θα πρέπει να εκταμιευθούν έως το τέλος του 2026, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στον μετασχηματισμό της οικονομίας, καθώς και στην ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι 5 πυλώνες

Οι πόροι των 12,7 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν μέσω της παροχής δανείων στη βάση 5 πυλώνων:

l Ο πρώτος αφορά την πράσινη μετάβαση με την υιοθέτηση μοντέλων και συστημάτων φιλικών στο περιβάλλον, την προώθηση πράσινων συστημάτων μεταφορών και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και αειφόρο χρήση των πόρων.

l Ο δεύτερος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων ψηφιακών συστημάτων σε επίπεδο λειτουργίας επιχειρήσεων, της προώθησης της συνδεσιμότητας για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος και τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

l Ο τρίτος την καινοτομία – R&D μέσω της ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας και την προώθηση πρωτοποριακών και καινοτόμων υποδομών.

l Ο τέταρτος αφορά εξωστρέφεια, την ενίσχυση δηλαδή της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς την τοπική και τη διεθνή οικονομία.  

l Ο πέμπτος τέλος αφορά την αύξηση του μεγέθους/M&A, μέσω της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας και της προώθησης των συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ωφέλεια

Η αξιοποίηση του μηχανισμού του Ταμείου Ανάκαμψης ως χρηματοδοτικής λύσης συμβάλλει στη δημιουργία ωφέλειας σε επίπεδο χρηματοοικονομικού κόστους, σημειώνει η Grant Thornton. Για μία μεσαία επιχείρηση π.χ., για ένα δάνειο 10 εκατ. ευρώ διάρκειας 12 ετών χωρίς την αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ, μία εταιρεία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια 2 εκατ. ευρώ και να πάρει εμπορικό δάνειο 8 εκατ. ευρώ (20%/80%).  

Με το επιτόκιο του εμπορικού δανείου στο 6%, το συνολικό χρηματοοικονομικό κόστος θα διαμορφωθεί για την επιχείρηση στα 3,42 εκατ. ευρώ.  

Για το ίδιο ποσό των 10 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ (επιτόκιο ενίσχυσης), η επιχείρηση θα χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια 2 εκατ. ευρώ (20% του δανείου), 5 εκατ. ευρώ (το 50%) θα είναι τα δάνεια του ΤΑΑ με επιτόκιο 1% και 3 εκατ. ευρώ το εμπορικό δάνειο (30%) με επιτόκιο 6%. Ετσι το συνολικό χρηματοοικονομικό κόστος θα διαμορφωθεί για την επιχείρηση στα 1,64 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 52,5%, με το συνολικό όφελος σε σχέση με τον εμπορικό δανεισμό να διαμορφώνεται σε 1,78 εκατ. ευρώ.  

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.