Καθ’ έξιν οφειλέτες
Κατά τις προ οικονομικής κρίσης εποχές, όταν επρόκειτο να ανακοινωθεί κάποια ρύθμιση χρεών, υπήρχε ο προβληματισμός ότι οι συνεχείς ρυθμίσεις προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή δημιουργούν καθ’ έξιν οφειλέτες, οι οποίοι συνειδητά δεν πληρώνουν, περιμένοντας να ενταχθούν στην… επόμενη ρύθμιση.
Ακολούθησε η κρίση που εκτόξευσε τα χρέη όλων προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είτε πρόκειται για «επαγγελματίες οφειλέτες» είτε όχι.
Στη μετά την οικονομική κρίση περίοδο έχουμε την ακριβώς αντίθετη εικόνα. Οι απανωτές ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών προς τον ΕΦΚΑ δεν βρίσκουν την ανάλογη ανταπόκριση, με συνέπεια οι οφειλές προς το Ταμείο να αυξάνονται.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Aσφαλιστικών Οφειλών (KEAO): Σε σύνολο 1,8 εκατομμυρίων οφειλετών που ρύθμισαν συνολικά 24 δισ. ευρώ παραμένουν ενεργές ή έχουν ολοκληρωθεί οι 938.800 περιπτώσεις που αφορούν οφειλές ύψους 7,22 δισ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν οι μισές.
«Κλασική» είναι επίσης η τακτική πολλών οφειλετών, οι οποίοι εντάσσονται στη ρύθμιση, λαμβάνουν την απαραίτητη ασφαλιστική ενημερότητα και ακολούθως παύουν να εξυπηρετούν τη δόση τους.
Ολα αυτά συνιστούν μια πραγματικότητα η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό των επόμενων πολιτικών αποπληρωμής των χρεών προς τον ΕΦΚΑ…
Στενό πρέσινγκ
Αύριο λήγει και τυπικά η προθεσμία ώστε και οι τελευταίοι ξεχασιάρηδες να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση, είτε αφορά τα φυσικά είτε τα νομικά πρόσωπα. Μάλιστα έως τις 4 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβληθούν και τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς την επιβολή προστίμου ή κάποιας άλλης επιβάρυνσης.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, εφέτος υποβλήθηκαν 82.000 περισσότερες φορολογικές δηλώσεις από φυσικά πρόσωπα και 38.000 από νομικά πρόσωπα σε σύγκριση με πέρυσι.
Μάλιστα, φαίνεται ότι εφέτος όχι μόνο υποβλήθηκαν περισσότερες δηλώσεις αλλά δηλώθηκαν και περισσότερα εισοδήματα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το στενό πρέσινγκ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προς επαγγελματίες και επιχειρήσεις έπιασε τόπο.
Εφέτος, έως και την 31η Αυγούστου 2023, υποβλήθηκαν 6.481.302 αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων έναντι 6.399.973 πέρυσι, ενώ έχουν υποβληθεί 322.169 αρχικές δηλώσεις νομικών προσώπων έναντι 284.165 δηλώσεων πέρυσι.
Επισημαίνεται ακόμα ότι την ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ειδικά για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, επισκέφθηκαν 6.885.595 φορολογούμενοι.
Aποκαλυπτήρια Ι
«Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια» λέει μια παροιμία και στην περίπτωση του Κωτσόβολου ταιριάζει γάντι. Και αυτό γιατί το αργότερο μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα ακουστούν τα «κουδούνια», δηλαδή το «ποιοι» θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά και κυρίως το «πόσα» θα δώσουν.
Αναλυτές και «αναλυτές» της αγοράς λένε πως το τίμημα θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 400 εκατ. και 450 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείουν να φτάσει και παραπάνω, ανάλογα με τις διαθέσεις των διεκδικητών.
Μπορεί αυτά τα νούμερα να αποτελούν ευσεβή πόθο των Βρετανών, ωστόσο είναι πολύ μακριά από τα ποσά που διατίθενται να δώσουν δύο από τους σοβαρότερους υποψηφίους. Το μαγικό νούμερο στην προκειμένη περίπτωση είναι 200-250 εκατ. ευρώ.
Και για να υπάρχει απτή αίσθηση περί τίνος μιλάμε. Ο τζίρος της αγοράς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών κατά το πρώτο εξάμηνο εφέτος έφτασε στο 1,5 δισ. ευρώ, αυξημένος περίπου 27% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ελέω των επιδοτήσεων. Σε αυτή την αγορά ο Κωτσόβολος κατέχει μακράν το υψηλότερο μερίδιο.
Αποκαλυπτήρια ΙΙ
Την ίδια περίοδο με τα αποκαλυπτήρια του Κωτσόβολου θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του Μεγάρου Μποδοσάκη, για την ακρίβεια λίγες ημέρες νωρίτερα.
Συγκεκριμένα, στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τη μίσθωση του εμβληματικού κτιρίου και μένει να φανεί πόσοι από τους περίπου 10 αρχικά ενδιαφερομένους θα επανέλθουν, προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθούν και να ληφθεί η τελική απόφαση από το Ιδρυμα Μποδοσάκη.
Σε κάθε περίπτωση, το κτίριο-τοπόσημο στη συμβολή της οδού Σουρή 5 και της Λ. Αμαλίας 20, δίπλα στην Πλατεία Συντάγματος και απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, στις αρχές του 2024 θα έχει καινούργιο ένοικο. Μπορεί ξενοδόχο, μπορεί και όχι.
Καθαρό τοπίο
Ξεκάθαρο τοπίο στη συμμετοχή της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας επιδιώκει η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Ο διευθύνων σύμβουλός της Ανδρέας Σιάμισιης, απαντώντας την περασμένη Πέμπτη σε ερωτήσεις αναλυτών για τα σενάρια αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας (ο όμιλος ελέγχει το 35% και το Ελληνικό Δημόσιο το 65%), ανέφερε ότι «παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για καθαρή λύση».
Οπως και στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ, έτσι και τώρα η διοίκηση της Helleniq Energy έχει διαμηνύσει ότι είτε θα αγοράσει το ποσοστό του Δημοσίου είτε θα πουλήσει το δικό της.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, ανάλογα με τη στρατηγική του Δημοσίου, εάν προχωρήσουν τα σχέδια για συναλλαγές μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω του Χρηματιστηρίου, θα υποστηρίξουν αυτό το σενάριο.
Δύσκολος χειμώνας
Ζόρικος αναμένεται ο χειμώνας ως προς το ενεργειακό κόστος και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Στελέχη της αγοράς βλέπουν τις τιμές να τσιμπάνε περί το 20% με 30%, καταλήγοντας σε αυτή την εκτίμηση με βάση και την πορεία του φυσικού αερίου TTF. Η προβολή που κάνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου έχει να κάνει με τα προθεσμιακά συμβόλαια των επόμενων μηνών, τα οποία κινούνται υψηλότερα κατά περίπου 20% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση, όπως έχει αναγγείλει διά στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη (φωτογραφία), θα διατηρήσει τις επιδοτήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Με τον τρόπο αυτόν θα επιδιώκεται ο μετριασμός των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις.
Πάντως, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της αγοράς ενέργειας σημειώνουν πως δεν θα ξαναδούμε τις τιμές του περυσινού έτους. Ωστόσο, λόγω της μεταβλητότητας της αγοράς, οι αναταράξεις θα είναι συχνές…