Σε περίπου 60 λέξεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτύπωσε την περασμένη Τετάρτη, κατά την παρουσίαση του Προγράμματος Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 2023-2027, τους βασικούς άξονες της φορολογικής πολιτικής που θα ακολουθήσει εφόσον εκλεγεί και πάλι κυβέρνηση. Μάλιστα επισήμανε ότι «αν η απόδοση του προϋπολογισμού μας εκπλήξει ευχάριστα, μπορούμε να πάμε και πέρα από αυτές τις δεσμεύσεις που σας παρουσιάζω», αναφερόμενος στα περιθώρια νέας μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Αδικος φόρος
Το πρώτο μέτρο το οποίο ανακοίνωσε είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εντός της επόμενος τετραετίας καθώς θα βελτιώνεται και η φορολογική συμμόρφωση των ελεύθερων επαγγελματιών. Η κατάργηση θα γίνει σταδιακά, με το 20% του τέλους επιτηδεύματος να αποτελεί παρελθόν το 2025, το 30% το 2026 και το υπόλοιπο 50% στο τέλος της τετραετίας το 2027. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος φόρος είναι από τους πιο άδικους που επιβλήθηκαν την περίοδο των μνημονίων και επιβαρύνει ετησίως με 650 ευρώ του επαγγελματίες και 1.000 ευρώ τις επιχειρήσεις.
Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά. Αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει σε μία πρόσθετη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ανάλογα με την κλίμακα που υπάγεται η κάθε οικογένεια από 90 έως 220 ευρώ. Το μέτρο της αύξησης του αφορολογήτου θα αρχίσει να τρέχει από 1ης Ιανουαρίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι όσοι γονείς είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι θα δουν τη μείωση στον φόρο παρακράτησης του μισθού ή της σύνταξής τους από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους. Οι υπόλοιποι θα το δουν με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025 καθώς θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024.
Μείωση εισφορών
Ουσιαστική ανάσα σε μισθούς αλλά και στα βάρη που σηκώνουν οι εργοδότες αποτελεί η εξαγγελία για μείωση σε πρώτη φάση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Για παράδειγμα, σε έναν μισθό 1.000 ευρώ μεικτά η μείωση αυτή θα οδηγήσει σε πραγματική μηνιαία αύξηση περίπου 5 ευρώ. Αντίστοιχο θα είναι και το όφελος για τον εργοδότη.
Τέλος, ο Πρωθυπουργούς ανακοίνωσε στο πλαίσιο του προγράμματος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας της τετραετίας 2023-2027 τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1ης Ιανουαρίου 2025.