Τα τελευταία δύο χρόνια, ο κλάδος παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως έχει δείξει την ικανότητα να αντιμετωπίζει με επιτυχία πρωτοφανή επίπεδα αβεβαιότητας. Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν την πανδημία με αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα. Αλλά η διαδρομή εξακολουθεί να είναι «ανηφορική». Ο χρηματοπιστωτικός τομέας διέρχεται μια περίοδο διαρκούς μετασχηματισμού. Είναι τώρα αντιμέτωπος με μια συρροή βραχυπρόθεσμων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων – τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό, τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης.
Σε αυτό το περιβάλλον έρχεται να προστεθεί η αυξανόμενη ανάγκη κανονιστικής προσαρμογής σε μία σειρά απαιτήσεων, όπως ενδεικτικά:
- Μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία – οι ρυθμιστικές αρχές στρέφονται στον έλεγχο/εποπτεία των σχεδίων μετάβασης που θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις των οργανισμών για την κλιματική αλλαγή.
- Διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή – οι τράπεζες θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις ικανότητές τους όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης σεναρίων.
- Καινοτομία – οι ρυθμιστικές αρχές επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την ψηφιακή καινοτομία και την καινοτομία των επιχειρηματικών μοντέλων. Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών πληρωμών πρέπει να προετοιμαστούν για μια πιο παρεμβατική εποπτεία των κινδύνων και του πλαισίου ελέγχου τους.
- Οικονομικό έγκλημα: η «ανοχή» των ρυθμιστικών αρχών όσον αφορά τη δυσκολία των οργανισμών να καταπολεμήσουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εξαντλείται και αναμένεται αυξημένη εποπτεία.
Πρόκληση αποτελεί η διασφάλιση της κανονιστικής προσαρμογής σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον. Η ανάπτυξη του αυτοματισμού και των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει ριζικά τον τρόπο διαχείρισης της κανονιστικής συμμόρφωσης. Νέες τεχνολογίες κανονιστικής συμμόρφωσης (RegTech) εισάγονται τόσο για να μειώσουν το κόστος συμμόρφωσης όσο και για να υποστηρίξουν την έγκαιρη αναγνώριση / διαχείριση κανονιστικών κινδύνων.
Ενδεικτικά οφέλη εφαρμογής λύσεων RegTech αποτελούν:
- Η αυτοματοποιημένη αναγνώριση νέων κανονιστικών κειμένων και η μεταξύ τους διασύνδεση.
- Η αξιολόγηση της επίπτωσης νέων κανονιστικών απαιτήσεων στους οργανισμούς.
- Η διασύνδεση των κανονιστικών υποχρεώσεων με τις εσωτερικές διαδικασίες.
- Η αναγνώριση πιθανών περιοχών που χρήζουν βελτίωσης.
- Η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των εσωτερικών πόρων.
Βραχυπρόθεσμα, η υιοθέτηση λύσεων RegTech προσφέρει αυξημένη λειτουργική αποδοτικότητα και οφέλη κόστους. Μακροπρόθεσμα, ενισχύει την καινοτομία και ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων μερών.
Η αγορά παροχής λύσεων RegTech φαίνεται να έχει ένα λαμπρό μέλλον καθώς παρουσιάζεται τεράστια ευκαιρία αποτελεσματικής ρυθμιστικής διαχείρισης για τους οργανισμούς μέσω της υιοθέτησης τεχνολογικών λύσεων: έγκαιρης αναγνώρισης κανονιστικών κίνδυνων, αυτοματοποίησης διαδικασιών συμμόρφωσης και αξιόπιστης παραγωγής εσωτερικών και εξωτερικών αναφορών.
Μελλοντικά οι πλατφόρμες RegTech θα χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την έγκαιρη αναγνώριση κανονιστικών υποχρεώσεων ή την αξιόπιστη αξιολόγηση κανονιστικών κίνδυνων, αλλά και για τη μετατροπή του σύνθετου κανονιστικού πλαισίου σε κανόνες ψηφιακής συμμόρφωσης, διευκολύνοντας τη διαχείρισή του.
Η κυρία Ελεάνα Μπάτση είναι Principal, Risk Advisory, Deloitte Ελλάδος