Η δύσκολη καμπή της Apple και οι δομικές αλλαγές που έρχονται

Η πτωτική τάση που διανύει έχει ως συνέπεια η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου να έχει υποχωρήσει κατά 13% τους τελευταίους 2,5 μήνες και να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 2,6 τρισ.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η κεφαλαιοποίηση της Apple ξεπέρασε δύο φορές – την πρώτη στις αρχές Ιουλίου και τη δεύτερη στα μέσα Δεκεμβρίου – το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων. Σήμερα, ωστόσο, η εικόνα μοιάζει να είναι διαφορετική, καθώς η δυναμική ανόδου έχει αντικατασταθεί από μια πτωτική τάση, η οποία έχει ως συνέπεια η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου να έχει υποχωρήσει κατά 13% τους τελευταίους 2,5 μήνες και να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 2,6 τρισ.

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στον χώρο των επιχειρήσεων, πάντως, η πρόσφατη πορεία του ομίλου που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς και από το 2011 έχει «οδηγό» τον Τιμ Κουκ δεν συνιστά έκπληξη. Κι αυτό διότι υπάρχουν τρεις (τουλάχιστον) εξελίξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν έχει καλό… φεγγάρι – ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, ότι βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, από την οποία είναι πιθανό να προκύψουν σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική και την ίδια τη δομή της Apple.

Πρόστιμο-μαμούθ

Η πιο πρόσφατη από αυτές τις εξελίξεις αφορά το πρόστιμο-μαμούθ των 1,8 δισ. που της επιβλήθηκε από την ΕΕ, για παράβαση της ισχύουσας αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Παρά το γεγονός ότι το παραπάνω ποσό αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό, της τάξεως του 2%, των περυσινών εσόδων της από υπηρεσίες, η αρνητική αντίδραση της μετοχής, η οποία υποχώρησε κατά 2,5% την περασμένη Δευτέρα, έδειξε πως στις τάξεις των επενδυτών κυριαρχεί μάλλον αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Αλλωστε, όπως σημείωνε και η στήλη του Lex στους «Financial Times», σε άλλες περιπτώσεις επιβολής μεγάλων προστίμων σε μεγάλους ομίλους – όπως σε βάρος τις Facebook στις ΗΠΑ και της Alibaba στην Κίνα – η αντίδραση της μετοχής τους ήταν ανοδική, καθώς φάνηκε να εκλείπει η «σκιά» που τους κυνηγούσε.

Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει τη συγκεκριμένη ανάλυση να εκτιμά ότι το πρόστιμο της ΕΕ «είναι απλώς η αρχή», καθώς εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Χάνει έδαφος

Δεν είναι, όμως, αυτός ο μοναδικός πονοκέφαλος του Κουκ. Για του λόγου το αληθές, είχε προηγηθεί, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η αποκάλυψη του Bloomberg ότι η Apple αποφάσισε να τερματίσει την προσπάθειά της να ανταγωνιστεί την Tesla του Ιλον Μασκ, κατασκευάζοντας τα δικά της ημιαυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα του μέλλοντος.

Σημειώνεται πως αν και ο επικεφαλής της ή άλλο κορυφαίο στέλεχος δεν είχαν ποτέ παραδεχθεί επισήμως την ύπαρξη του «Προγράμματος Τιτάνας», εκτιμάται πως ο όμιλος είχε διαθέσει σε αυτό αρκετά δισ. δολάρια – για να ανακαλύψει, τελικώς, ότι τα σχέδια και οι φιλοδοξίες του δεν θα μπορούσαν να πάρουν σάρκα και οστά και να τον μετατρέψουν σε πρωταγωνιστή σε αυτό το μέτωπο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις συσκευών iPhone στην αγορά της Κίνας το πρώτο εξάμηνο του 2024 για να δώσουν ένα ακόμη «χαστούκι» στην Apple. Η μείωσή τους κατά 24% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 αποδεικνύει πως ο αμερικανικός γίγαντας χάνει έδαφος στη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, από την οποία αποκομίζει σχεδόν το 20% των συνολικών της εσόδων. Αυτό συνέβη, μάλιστα, υπό την πίεση του έντονου ανταγωνισμού – δεν είναι τυχαίο ότι η εγχώρια Huawei είδε τις πωλήσεις στο ίδιο διάστημα να καταγράφουν άλμα της τάξεως του 64%.

Κρίσιμες αποφάσεις

Σε αυτό το φόντο, οι αποφάσεις που καλείται να λάβει ο Κουκ και η ηγετική ομάδα της Apple είναι κρίσιμες. Οι ειδικοί σημειώνουν δε πως τα χειρότερα μπορούν να αποτραπούν μόνο με ένα «άλμα στο μέλλον», δηλαδή με γενναίες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες (όπως η τεχνητή νοημοσύνη) και προϊόντα – που, φυσικά, να μην έχουν την τύχη του υπό σχεδιασμό αυτοκινήτου…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.