Η επιστροφή της ιταλικής αναταραχής στις αγορές οδήγησε σε μεγάλες πιέσεις στις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα την Παρασκευή, δεικνύοντας το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας σε οποιαδήποτε κρίση λαμβάνει χώρα στη γειτονιά μας.
Η Ιταλία αποφάσισε για τον προϋπολογισμό 2019 και για τα επόμενα 3 χρόνια το δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 2,4%, μια μονομερής ενέργεια που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τις Βρυξέλλες. Οι επενδυτές βλέποντας σκηνικό σύγκρουσης ρευστοποιούν θέσεις τόσο στο ιταλικό χρηματιστήριο όσο και στα ομόλογα με την ιταλική 10ετία να ξεπερνά μάλιστα το 3,25%.
 «Το νούμερο για το έλλειμμα είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν και αυτό ξεκάθαρα δεν είναι καλό σημάδι. Ολη η προσοχή τώρα θα μεταφερθεί στους οίκους αξιολόγησης» εκτίμησαν διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων που προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. Αναλυτές της Barclays μάλιστα προειδοποιούν για τον κίνδυνο υποβάθμισης της Ιταλίας καθώς στα τέλη Οκτωβρίου Moody’s και S&P αναμένεται να επανεξετάσουν τις αξιολογήσεις τους για τη χώρα.
Την ίδια ώρα μεγάλες ήταν οι απώλειες και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με τις πιέσεις στις τράπεζες να οδηγούν τις ελληνικές μετοχές σε απώλειες 2,29% την Παρασκευή, ενώ και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν το 4,22%. Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα αν αποδειχθούν π.χ. οι προβλέψεις της Capital Economics που βλέπουν την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να εκτοξεύεται στο 3,5% έως τα τέλη του 2018 και στο 4% το 2019, απόρροια της αύξησης των φόβων των αγορών σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, με τι επιτόκια άραγε θα δανειστεί την ερχόμενη διετία η Ελλάδα, τη στιγμή που τα ομόλογά της δύσκολα θα βρεθούν σύντομα σε επενδυτική διαβάθμιση.
Διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούσαν πως οι αναταράξεις δεν αναμένεται να περιοριστούν στην Ιταλία, καθώς τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία επηρεάζονται έντονα από το τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα τη στιγμή που η Ελλάδα ψάχνει την κατάλληλη χρονική στιγμή για να επιχειρήσει   νέα έξοδο στις αγορές. Αν η ηρεμία επέστρεφε στην Ιταλία, αυτό θα ήταν ένα καλό νέο και για την Ελλάδα, σημείωσαν αναλυτές, θεωρώντας πως όσο η αναταραχή επιμένει, δύσκολα τα ελληνικά ομόλογα θα υποχωρήσουν από τα απαγορευτικά επίπεδα στα οποία κινούνται σήμερα.
Η λύση του δράματος του ιταλικού προϋπολογισμού θα βοηθούσε και την Ελλάδα, αναφέρουν θεωρώντας πως οι εξελίξεις στην Ιταλία αποτελούν μεγαλύτερη «απειλή» για την Ελλάδα σε σχέση ακόμη και με την τουρκική κρίση.

Οι φόβοι για τις τράπεζες

Η Ιταλία δοκιμάζει τα όριά της, αναφέρει η Berenberg, που δεν αποκλείει η χώρα να βρεθεί πιθανώς το 2021 αντιμέτωπη με μια κρίση χρέους. Συνολικά οι αναλυτές, αν και δεν βλέπουν Italexit, επισημαίνουν πως η κρίση περιορίζει την Ελλάδα να βγει στις αγορές και τις τράπεζές της από το να αναζητήσουν διεθνή κεφάλαια.