«Η Παπαστράτος εργάζεται για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς τσιγάρο.
Η Παπαστράτος δεν είναι πλέον μια μεγάλη καπνοβιομηχανία. Περάσαμε σε μια νέα εποχή μέσα από έναν ριζικό μετασχηματισμό που άλλαξε ριζικά την κουλτούρα μας και τον τρόπο που επικοινωνούμε με τον εξωτερικό κόσμο. Σταματήσαμε –μετά από 87 ολόκληρα χρόνια –να παράγουμε τσιγάρα».
Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χρήστος Χαρπαντίδης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι «ήδη μετατρέψαμε το εργοστάσιό μας σε διεθνές κέντρο παραγωγής καινοτόμων καπνικών προϊόντων της Philip Morris International, που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό, με μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ» και εξηγεί γιατί η Παπαστράτος είναι υποστηρικτής της Smoke Free ΔΕΘ.
Εφέτος η ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι «κόβει» το τσιγάρο και εσείς υποστηρίζετε αυτή την πρωτοβουλία. Με ποιο σκεπτικό έγινε αυτή η συνεργασία για τη Smoke Free ΔΕΘ;
«H ΔΕΘ λέει ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στο τσιγάρο και αναλαμβάνει για πρώτη φορά μια τολμηρή πρωτοβουλία σχετικά με το κάπνισμα. Τι είναι όμως το Smoke Free; Στην ουσία είναι ένα πλαίσιο διαχείρισης του καπνίσματος, το οποίο πάει ένα βήμα παραπέρα από όσα προβλέπει η νομοθεσία. Εκτός από τους εσωτερικούς χώρους της Εκθεσης, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται ούτως ή άλλως εκ του νόμου, οι επισκέπτες της 83ης ΔΕΘ καλούνται να μην καπνίζουν και στους εξωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τις ειδικές ζώνες καπνιζόντων που έχουν διαμορφωθεί. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία αναβαθμίζει ουσιαστικά την εμπειρία που προσφέρει η Εκθεση, ενώ ταυτόχρονα έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Η ΔΕΘ επιχειρεί να εισαγάγει μια νέα κουλτούρα, να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του καπνίσματος, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω της. Είναι μια αντίληψη που στο κέντρο της έχει τον σεβασμό στον άνθρωπο.
Η Παπαστράτος είναι υποστηρικτής της Smoke Free ΔΕΘ για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Γιατί είναι μια πρωτοβουλία που μας εμπνέει και ταιριάζει απόλυτα με τη δική μας προσέγγιση σχετικά με το τσιγάρο».
Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι αντιφατικό το γεγονός ότι μια καπνοβιομηχανία όπως η Παπαστράτος στηρίζει πρωτοβουλίες που στρέφονται κατά του τσιγάρου.
«Η Παπαστράτος δεν είναι πλέον μια μεγάλη καπνοβιομηχανία. Περάσαμε σε μια νέα εποχή μέσα από έναν ριζικό μετασχηματισμό που άλλαξε ριζικά την κουλτούρα μας και τον τρόπο που επικοινωνούμε με τον εξωτερικό κόσμο. Σταματήσαμε –μετά από 87 ολόκληρα χρόνια –να παράγουμε τσιγάρα. Μετατρέψαμε το εργοστάσιό μας σε διεθνές κέντρο παραγωγής καινοτόμων καπνικών προϊόντων της Philip Morris International, που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό, με μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ. Δεν μείναμε στις καλές προθέσεις. Εργαζόμαστε στην πράξη για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς τσιγάρο».
Τι απαντάτε σε όσους αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον ρόλο σας σε αυτή την προσπάθεια;
«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η Smoke Free πρωτοβουλία θα μπορούσε να προκαλεί δυσπιστία. Οχι όμως όταν αναφερόμαστε στην Παπαστράτος. Για να μην κατηγορηθώ για αλαζονεία, επιτρέψτε μου να εξηγήσω τι εννοώ. Η υποστήριξή μας στη Smoke Free ΔΕΘ είναι κάτι παραπάνω από συμβατή με το όραμά μας. Είναι ένα ακόμη βήμα για να γίνει πραγματικότητα».
Γιατί η Philip Morris και η Παπαστράτος αποφάσισαν σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια, να περάσουν στην «άλλη όχθη του ποταμού», μέσα από τα καπνικά προϊόντα νέας γενιάς;
«Γιατί σήμερα έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Σήμερα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στο αίτημα των εκατομμυρίων καπνιστών για δυνητικά λιγότερο επιβλαβή προϊόντα. Χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια έρευνας και σημαντικοί πόροι, περισσότεροι από 430 επιστήμονες και 4,5 δισ. δολάρια, για να φτάσουμε εδώ. Για να μπορούμε δηλαδή να παρέχουμε καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το κάπνισμα τσιγάρων. Επενδύσαμε στην έρευνα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες. Αναθεωρήσαμε τα πάντα, από τον τρόπο λειτουργίας μας μέχρι τον ρόλο μας στην κοινωνία. Συναντήσαμε εμπόδια, δυσκολίες, προκλήσεις. Κάναμε λάθη και μάθαμε από αυτά. Δεν το βάλαμε κάτω. Επιμείναμε και, τελικά, τα καταφέραμε. Είμαστε μόλις στην αρχή της διαδρομής, όμως το ταξίδι για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο έχει πια ξεκινήσει».
Αρκούν πρωτοβουλίες όπως αυτή της ΔΕΘ για να υπάρξει λύση; Υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες τις οποίες σκοπεύει να υποστηρίξει η Παπαστράτος;
«Η λύση είναι ευθύνη όλων μας. Μια πρωτοβουλία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, μπορεί όμως να αποτελέσει μια καλή αρχή, να γίνει η «σπίθα» ώστε αύριο να ακολουθήσουν και άλλες. Πιστεύουμε ότι ενέργειες όπως η Smoke Free ΔΕΘ μπορούν να κερδίσουν την αποδοχή και τη στήριξη της κοινωνίας. Η Παπαστράτος θα συνεχίσει και στο μέλλον να υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που λέει «ΟΧΙ» στο τσιγάρο».

Το κράτος να διασφαλίσει τη σωστή ενημέρωση των καπνιστών

Tο τσιγάρο συνεχίζει να αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι είναι ζήτημα κουλτούρας ή ανεπάρκειας του σχεδιασμού και των πολιτικών για τον περιορισμό του καπνίσματος;
«Οι πολιτικές για τον περιορισμό του καπνίσματος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς, δεν έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν την κατάσταση. Το αποδεικνύουν δυστυχώς τα στοιχεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2025 θα εξακολουθούν να υπάρχουν 1,1 δισ. καπνιστές σε όλον τον κόσμο, παρά τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις.
Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε απέναντι σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα με τεράστιο κόστος και για τη Δημόσια Υγεία. Ομως η λύση απαιτεί συνεργασία όλων. Η κουλτούρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Για χρόνια ο καθένας μπορούσε να ανάψει το τσιγάρο του σχεδόν οπουδήποτε, ανενόχλητος. Είχε δημιουργηθεί μια κατάσταση στα όρια του παραλόγου, την οποία ανεχθήκαμε και με την οποία, δυστυχώς, συμβιβαστήκαμε.
Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν, η κοινωνία εξελίσσεται και αναζητεί καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το κάπνισμα τσιγάρων. Οι εταιρείες πλέον μπορούν να προσφέρουν τέτοιες εναλλακτικές και, τέλος, το κράτος θα πρέπει να διασφαλίσει τη σωστή ενημέρωση των καπνιστών που δεν θέλουν να διακόψουν για αυτές τις καλύτερες εναλλακτικές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ