Εντονες διακυμάνσεις κατεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι θετικές και οι αρνητικές ειδήσεις εναλλάσσονταν, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να υποστούν ένα σκωτσέζικο ντους.

Η Δευτέρα ξεκίνησε θετικά, καθώς τα νέα από την επιστημονική κοινότητα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σχετικά με την πρόοδο του εμβολίου για τον κορωνοϊό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca. O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,82% στις 653,15 μονάδες, με αξία συναλλαγών στα 40,4 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη η αγορά ξεκίνησε ανοδικά υποβοηθούμενη από τα καλά νέα που προέκυψαν για τη χώρα μας από τη σύνοδο κορυφής και τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά το κλίμα άλλαξε μετά την είδηση για την τουρκική Navtex και την πρόθεση της γείτονος να διενεργήσει σεισμικές έρευνες σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,27%, στις  638,27 μονάδες, με υψηλή αξία συναλλαγών στα 106 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη το «ηθικό» των επενδυτών αναπτερώθηκε μετά την πυροσβεστική παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ, ώστε να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,49%, στις  647,76 μονάδες, με τζίρο 62,1 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πτωτικά (-1,14% και -0,94%% αντίστοιχα), καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα παρέμεινε, αφού ο Ερντογάν διατηρεί τον τουρκικό στόλο στα παράλια της χώρας του. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 634,32 μονάδες καταγράφοντας σε εβδομαδιαία βάση απώλειες 1,2%.

Οπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ο γεωπολιτικός κίνδυνος ήταν πάντα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά τώρα δείχνει να αυξάνεται δραστικά. Ετσι η τάση θα εξετάζεται «day by day», με τη μεταβλητότητα να κυριαρχεί, πάντα σύμφωνα με την ημερήσια ειδησεογραφία.

Ανεξάρτητα πάντως από την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, η αγορά δείχνει να έχει στεγνώσει από τζίρο, κάτι που αποδίδεται και στις αλλεπάλληλες εταιρικές  ομολογιακές εκδόσεις τις οποίες οι επενδυτές «αγκάλιασαν» με την εμπιστοσύνη τους, αφού οι αποδόσεις που προσφέρουν σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές.

Αντίθετα με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα καλά κρατεί, με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς τίτλου να υποχωρήσει και στο 1,059%.

Για την εβδομάδα που ανοίγει η συμπεριφορά των επενδυτών θα διαμορφωθεί από τις όποιες εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στα ελληνοτουρκικά και την αποκωδικοποίηση του χρησμού της Fitch.