Η απόφαση της Τιτάν να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση με στόχο την εισαγωγή των μετοχών της στο βελγικό Χρηματιστήριο Euronext, με παράλληλη διαπραγμάτευση μέσω δευτερογενούς εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και στο Euronext Παρισίων, επανέφερε στο προσκήνιο τη «μεγάλη φυγή» των εισηγμένων.
Το βάθος της ύφεσης, οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, η έλλειψη χρηματοδότησης και η εχθρική, όπως αναφέρεται πολλές φορές, αντιμετώπιση της πολιτείας προς την επιχειρηματικότητα έχουν οδηγήσει σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις στην απόφαση να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Ενα κύμα φυγής των εισηγμένων εταιρειών, πάντως, από το 2008 οδήγησε στα χρόνια της κρίσης 125 εταιρείες στην έξοδο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από το 1997 συνολικά 263 εταιρείες εγκατέλειψαν την ελληνική αγορά.
Οι 13 εταιρείες εξαγοράστηκαν (απορρόφηση από μη εισηγμένη και διαγραφή λόγω δημόσιας πρότασης), οι 108 συγχωνεύθηκαν (απορρόφηση από άλλη εισηγμένη με τελική κατάληξη τη διαγραφή), 39 διαγράφηκαν με απόφαση του βασικού μετόχου, 8 διαγράφηκαν λόγω κανονισμού (χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα), ενώ 95 πτώχευσαν (οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν στη διαγραφή). Από τη μια πλευρά οι εξαγορές των θυγατρικών των πολυεθνικών (π.χ. Παπαστράτος – Ρhilip Μorris, Ρanafon – Vodafone UΚ, Κωτσόβολος – Dixons, Ιnteramerican – Εureko, Παυλίδης – Κraft, Χάλυψ – Ciments, Φοίνιξ – Groupama, ΑΒ – Delhaize, Credit Agricole – Εμπορική – Ηρακλής – Lafarge κ.ά.) και από την άλλη το κόστος συντήρησης μιας εταιρείας, σε συνάρτηση με την κατάρρευση των τιμών που διευκόλυνε τους βασικούς μετόχους να βγάλουν τις μετοχές τους από το ΧΑ με μικρό κόστος, επέτειναν τη «μεγάλη έξοδο». Αν και οι αξίες στα χρηματιστήρια μεταβάλλονται ραγδαία, το βέβαιο είναι ότι εταιρείες όπως οι Ελαΐς, Παπαστράτος, Ιnteramerican, ΑΒ Βασιλόπουλος, Γερμανός, Βαρυτίνη, Chipita, Μαΐλλης, Ηρακλής κ.ά. αποτελούν παραδείγματα που διά της απουσίας τους καθιστούν φτωχότερη την ελληνική αγορά, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή συντείνουν και οι κινήσεις των Coca-Cola HBC, Βιοχάλκο και Τιτάν που επέλεξαν να φύγουν εμμέσως αλλάζοντας έδρα.
Τα επόμενα χρόνια η αγορά δεν αποκλείει μάλιστα πως η Deutsche Τelekom ίσως θελήσει να ενοποιήσει πλήρως τον ΟΤΕ (Cosmote), με αποτέλεσμα το ΧΑ να χάσει μία ακόμη από τις κορυφαίες εταιρείες του.
Οσο η χώρα δεν έχει ακόμη αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές με εύλογο επιτόκιο, τόσο και οι εταιρείες θα δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση με αντίκτυπο στους ισολογισμούς και στις αποτιμήσεις τους.
Πρόταση για τη Νexans Hellas
Κοντά στην έξοδό της από το ΧΑ βρίσκεται και η Νexans Hellas, μετά τη δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας που υπέβαλε η μητρική πολυεθνική Νexans Participations, η οποία κατέχει ήδη το 88,57% των μετοχών και απέχει μόλις κατά 1,43% από το απαιτούμενο όριο του 90%.