Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος

Ζητούμενο θα παραμείνει η επίτευξη συγκλίσεων σε κομβικά ζητήματα της πολιτικής ασφάλειας και γειτονίας στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των χωρών του Νότου. Η έκθεση των έξι think tanks αναφέρει ως παράδειγμα τις αποκλίνουσες προσεγγίσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά τη γειτνίαση με την Τουρκία, «ένα ζήτημα που συνιστά για την Ελλάδα μείζονα πρόκληση που αφορά την εθνική της ασφάλεια». Τα θέματα ασφάλειας, όπως η πρόσφατη ανάγκη για ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και τα παλαιότερα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών, αποτελούν μείζονες, κοινές προκλήσεις για τις χώρες του Νότου, σημειώνουν οι μελετητές.

Η προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης δεν σημαίνει και την ταυτόχρονη απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ, αλλά γίνεται αντιληπτή ως συμπληρωματική σε αυτό, κατά τα think tanks. «Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης μοιράζονται κοινές θέσεις για τη μελλοντική «γεωπολιτική ένωση» που οραματίζεται η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν» υπογραμμίζουν. Οπως επίσης «μοιράζονται κοινά οράματα» για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στον κόσμο.

Τι προτείνουν, όμως, οι ειδικοί στους Νότιους; «Για να οικοδομηθεί και να διατηρηθεί μια συνεκτική προσέγγιση εκ μέρους των χωρών του Νότου σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά και διεθνή προβλήματα, οι κυβερνήσεις τους θα πρέπει να εμβαθύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία στις κοινές συναντήσεις, κάτι που θα επιτευχθεί με τη συστηματικοποίηση περισσότερων διμερών επαφών και την εντατικοποίηση του διαλόγου για την παγίωση κοινών θέσεων και την προώθηση νέων, κοινών πολιτικών προτάσεων στους εταίρους της ΕΕ» τονίζουν. Διότι «σε έναν αυξανόμενο αριθμό θεμάτων η απόψη της Νότιας Ευρώπης καθίσταται κεντρική άποψη της ΕΕ». Εν κατακλείδι, «οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να μετατρέψουν την αυξανόμενη σύγκλισή τους σε μεγαλύτερη επιρροή στα ευρωπαϊκά ζητήματα μέσω της στενότερης πολιτικής συνεργασίας των κυβερνήσεών τους».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.