Η Forthnet ιδρύθηκε το 1995 από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας Κρήτης και είναι η πρώτη εταιρεία που έφερε το Internet στην Ελλάδα. Αργότερα, με την εξαγορά της Nova, εισήλθε και στον πολλά υποσχόμενο χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Η εταιρεία έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια εξαργυρώνοντας την επιτυχία της, αλλά αυτό ήταν και το μειονέκτημά της τελικά, καθώς κανένας μέτοχος δεν τοποθετήθηκε στρατηγικά και μακροχρόνια για να τη βοηθήσει αλλά όλοι αποσκοπούσαν στο γρήγορο κέρδος. Αλλοι τα κατάφεραν και άλλοι όχι. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Βασικοί μέτοχοι διετέλεσαν οι Μινωικές Γραμμές, η Intracom, το ισλανδικό fund Novator, οι Αραβες της Emirates International Telecommunications, οι Ολλανδοί της Cyrte Investmens, η Wind και η Vodafone.

 Στην εταιρεία όμως από το 2013 και μετά κανένας μέτοχος δεν έχει βάλει το χέρι στην τσέπη για να τη βοηθήσει όταν ο ανταγωνισμός έκανε άλματα και χάρη στην απόφαση της διοίκησης να λανσάρει τις συνδυαστικές υπηρεσίες κατάφερε να διευρύνει την πελατειακή της βάση, γράφοντας όμως ζημιές κάθε χρόνο. Ετσι σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τραπεζών, αφού δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά της.

Η Forthnet στο τέλος του περασμένου Ιουνίου διέθετε 899.000 συνδρομές λιανικής, εξυπηρετώντας 656.000 μοναδικά νοικοκυριά, 549.000 συνδρομητές broadband και 459.000 συνδρομητές Pay TV λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο. Γι’ αυτό και τη διεκδικούν δύο γνωστά private equity funds. Ταυτόχρονα όμως έχει 300 εκατ. ευρώ δάνεια, αρνητική καθαρή θέση 75 εκατ. ευρώ, ζημιές εις νέο 750 εκατ. ευρώ, ενώ χρωστά άλλα 100 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, μεταξύ των οποίων και ο δορυφόρος Eutelsat.

H «αρχιτεκτονική» των προσφορών των μνηστήρων είναι λίγο-πολύ ίδια. Αγορά των δανείων με ένα τίμημα κοντά στα 40-42 εκατ. ευρώ, δικαίωμα μετατροπής ομολογιακού σε μετοχές που θα επιτρέψει στον πλειοδότη να αποκτήσει το 32% της εταιρείας, υποβολή δημόσιας πρότασης αν αποκτήσει και τις μετοχές των τραπεζών και βασικά συνεχείς κεφαλαιακές ενέσεις για να προλάβει το «τρένο» του ανταγωνισμού.