Την ώρα που τα «μαύρα σύννεφα» στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον πυκνώνουν και ο εκλογικός κύκλος δημιουργεί νέα δεδομένα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες θα συμμετάσχουν τη Δευτέρα στο επενδυτικό συνέδριο για την «Ελλάδα μετά τα μνημόνια» που διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το New York Stock Exchange και την υποστήριξη διεθνών τραπεζών στη Νέα Υόρκη, και το οποίο παραδοσιακά προσελκύει την ελίτ της Wall Street.

Η Ελλάδα πάντως για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια παραμένει στο περιθώριο, απόρροια τόσο του εκλογικού κύκλου όσο και του γεγονότος ότι η δυναμική του παγκόσμιου οικονομικού κύκλου υποχωρεί την ώρα που οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνουν. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, χώρες όπως η Ελλάδα, που μετά την παγκόσμια κρίση του 2008 δεν ανέκαμψαν ουσιαστικά γιατί είχαν τον δικό τους Γολγοθά – η ανάκαμψη έχει καθυστερήσει και είναι αδύναμη -, βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση.

Τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, παραπέμπουν σε ένα δυσκολότερο διεθνές οικονομικό σκηνικό. Οι νέες εκδόσεις επίσης κρατικού χρέους το 2019 στην ευρωζώνη, όταν η ΕΚΤ θα έχει τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της, θα ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Το αποτέλεσμα είναι οι συμμετέχοντες στην αγορά να αναρωτιούνται ποιος θα απορροφήσει τις νέες αυτές κυβερνητικές εκδόσεις ομολόγων (EGB) χωρίς τη στήριξη του προγράμματος QE και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην αγορά.

Σοβαρές προκλήσεις

Με την Ελλάδα σε αυτή τη φάση ουσιαστικά εκτός αγορών, καθώς το κόστος δανεισμού της κυμαίνεται στο απαγορευτικό 4,2%- 4,5% για τους τίτλους αναφοράς 10 ετών, οι οικονομολόγοι αναρωτιούνται με τι επιτόκιο θα δανειστεί η χώρα τα 4-7 δισ. ευρώ που φέρεται ότι θέλει να αντλήσει από τις αγορές κατά το 2019, παρά το ενισχυμένο ταμειακό «μαξιλάρι» των 24,1 δισ. ευρώ που καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησής της για περίπου 22 μήνες.

Η Ελλάδα για τους ξένους επενδυτές αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, παρά την «έξοδο από τα μνημόνια». Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 27,8% μεταξύ του 2ου τριμήνου του 2007 και του 3ου τριμήνου του 2015, η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε, πετυχαίνοντας πλέον ρυθμούς ανάπτυξης στην περιοχή του 2% για την περίοδο 2018 – 2019, οι οποίοι με τις επενδύσεις στο ναδίρ δεν μπορούν να καλύψουν τις πληγές της κρίσης. Η μείωση των επενδύσεων συνεχίζει να υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ, την παραγωγικότητα, τα επίπεδα των μισθών και την πραγματική απασχόληση.

Η ανάπτυξη ενισχύθηκε πάντως για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 1,0% στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Για τη Citi η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης παραμένει αδύναμη – περίπου στο 1% κατά μέσο όρο το 2018, στο ίδιο επίπεδο με το 2017 – αλλά η βελτίωση των εισοδημάτων από τον τουρισμό την περίοδο της άνοιξης και το καλοκαίρι συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί πιθανώς πάνω από 2% το 2018. Οι επενδύσεις παραμένουν αδύναμες και προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά περίπου 10% εφέτος. Οι τάσεις θα συνεχιστούν και το 2019, με ανάπτυξη κατά μέσο όρο ελαφρώς κάτω του 2% σε πραγματικούς όρους.

Η κυβερνητική αποστολή

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει μήνυμα, ενώ η κυβερνητική αποστολή αποτελείται από τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής στο γεύμα του συνεδρίου, τον κ. Γιώργο Χουλιαράκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, την κυρία Ελενα Κουντουρά, υπουργό Τουρισμού, τον κ. Γιώργο Τζιάλλα, γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, υπουργείο Τουρισμού, τον κ. Γιάννη Μπράχο, γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, υπουργείο Εξωτερικών & Mέλος του ΔΣ του Enterprise Greece, και τον κ. Γεώργιο Πιτσιλή, διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας θα αναφερθούν οι Silvia Ardagna της Goldman Sachs International, Τάσος Αναστασάτος της Eurobank και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Declan Costello της ΕΕ, Elena Duggar της Moody’s και Bob Traa του ΔΝΤ.

Για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση ομολόγων τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις θα συζητήσουν οι Giulio Baratta της BNP Paribas, Philip Brown της Citi, Κωνσταντίνος Βασιλείου της Eurobank Ergasias, Βασίλης Κοτσιράς της Εθνικής, Morven Jones της Nomura International και Δημήτριος Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ.

Στο τραπεζικό σύστημα θα αναφερθούν, με συντονιστή τον Πάνο Παπάζογλου της EY, οι Αρτέμης Θεοδωρίδης (Alpha Bank), Francesco Drudi (ΕΚΤ), Νίκος Καραμούζης (Ενωση Ελληνικών Τραπεζών / Eurobank), Julien Petit της Goldman Sachs, Παύλος Μυλωνάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς).

Τις ευκαιρίες στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναδιαρθρώσεων των χαρτοφυλακίων θα αναλύσουν οι Θεόδωρος Αθανασόπουλος (Alpha Bank), Σπύρος Παντελιάς (ΤτΕ), Martin Czurda (ΤΧΣ), Γιώργος Γεωργακόπουλος (Πειραιώς), Bob Liao (Citi) και Σπύρος Τσιλόγλου (Credit Suisse). Το επενδυτικό τοπίο θα αναλύσουν οι T. Talseth (Amerra Capital), D. Schamis (Atlas), Ν. Σταθόπουλος (BC Partners), S. Dziurman (EBRD), Σ. Σπυρόπουλος (Oaktree), Α. Διαμαντάκης (Citi), Τ. Σολωμός (Elikonos Capital), Απ. Ταμβακάκης (EOS Capital Partners).

Ο τουρισμός, η ενέργεια και τα βραβεία

Ο τομέας του τουρισμού θα αναλυθεί και από την Ελενα Κουντουρά και από τον γενικό γραμματέα του σχετικού υπουργείου Γ. Τζιάλλα, αλλά και τους Ν. Χατζή της Marriott, Κ. Δέδη της Mirum Hellas και Π. Γκίνο της Shaner, Γιώργο Γαλανάκη της Lampsa. Για το real estate θα μιλήσουν οι Δ. Ανδριόπουλος της Dimand, Ο. Αθανασίου της Lamda, Γ. Χρυσικός της Grivalia και Αρ. Καρυτινός της Pangea και Christopher Baldwin της Nomura. Για ιστορίες επιτυχίας ελληνικών πολυεθνικών θα μιλήσουν οι P. Mierkowski της BNP, Α. Κεραστάρης της Intralot και Τ. Κανελλόπουλος του Τιτάνα. Για τον ρόλο της Ελλάδας ως πύλης ενέργειας θα μιλήσουν οι A. Jossien της BNP, Μ. Ρήγας της Energean, Γ. Αλεξόπουλος των ΕΛΠΕ, Αλεξάνδρα Κόνιδα της ΔΕΗ και Amos Hochstein της Tellurian.

Για τη ναυτιλία θα μιλίσουν οι Christa Volpicelli (Citi), Σταμάτης Τσαντάνης (Seanergy Maritime), Αριστείδης Π. Πίττας (Euroseas), Πάνος Ξενοκώστας (ONEX) και Χάρης Κοσμάτος (Tsakos Energy).

Ειδικό βραβείο θα απονεμηθεί στον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομώνυμου ομίλου, τον οποίο θα παρουσιάσει ο ομογενής επιχειρηματίας, κ. Ντιν Μητρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metropoulos & Company. Κατά το δείπνο, κύριος ομιλητής θα είναι ο κ. Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές και τις Ευρασιατικές Σχέσεις.

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, κατά την «Ημέρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», η ελληνική αποστολή θα χτυπήσει το καμπανάκι της λήξης των εργασιών.
Στο συνέδριο θα βρεθούν οι διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs και Nomura International, αλλά και διεθνείς επενδυτές όπως οι Amerra Capital, Atlas Merchant Capital, BC Partners, EOS Capital Partners και Oaktree.

Από πλευράς εταιρειών θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι Dimand, Elikonos Capital Partners, ElvalHalcor, Energean Oil & Gas, EY, Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, Intralot, Lamda Development, Lampsa, Machas & Partners, Marriott International, McKinsey, Moody’s, Μυτιληναίος, NBG Pangaea, New York Stock Exchange, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, Danaos Corporation, Eurodry, Euroseas και Tsakos Energy Navigation.