Η πορεία των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος το επόμενο δίμηνο θα κατευθύνει τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης που θα καθορίσουν το μέλλον των έκτακτων μέτρων τα οποία είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης για τη στήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εάν διατηρηθεί μια κανονικότητα στην ενεργειακή αγορά τότε δεν θα απαιτηθεί η παράτασή τους. Διαφορετικά, σε μια νέα ανάφλεξη των τιμών, τα μέτρα θα διατηρηθούν, σε πρώτη φάση, έως τον Δεκέμβριο.
Σε ισχύ τον Ιούλιο
Την Παρασκευή πάντως η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αποφάσισε να επιδοτήσει και τον Ιούλιο τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να απορροφηθεί μέρος των επιβαρύνσεων από τις χρεώσεις ρεύματος. Αλλωστε, ισχύει ήδη η πρώτη παράταση των έκτακτων μέτρων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έως τις 30 Σεπτεμβρίου που διατηρεί «παγωμένη» τη ρήτρα αναπροσαρμογής και το πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας με το οποίο παρακρατούνται τα υπερέσοδα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και επιστρέφουν στους καταναλωτές μέσω των επιδοτήσεων.
Το ΥΠΕΝ θα πρέπει ωστόσο να αποφασίσει εγκαίρως, πριν από τη λήξη της νέας προθεσμίας για τη συνέχιση των μέτρων, θωρακίζοντας παράλληλα την περίοδο μετάβασης, ώστε να δοθεί χρόνος αφενός στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) να προετοιμάσει τις φόρμες των νέων τιμολογίων, τα οποία είχε θέσει σε διαβούλευση, και αφετέρου στους παρόχους ρεύματος να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να καταρτίσουν τα νέα τιμολόγια που θα λανσάρουν και να ενημερώσουν τους καταναλωτές. Η ΡΑΑΕΥ έχει προτείνει τέσσερις τύπους τιμολογίων.
Νέος τρόπος
Πάντως, όπως ανέφερε προ ημερών ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης θα πρέπει να «περάσουμε στο νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς» ενώ παράλληλα τόνισε πως ελπίζει ότι δεν θα απαιτηθεί νέα δημοσιονομική στήριξη στον τομέα της ενέργειας.
Αλλωστε και η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν απαιτείται παράταση των επιδοτήσεων, της επιβολής πλαφόν και της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, επιμένοντας ότι τα μέτρα πρέπει να αξιολογηθούν βάσει των συνθηκών του επόμενου χειμώνα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφεραν προ ημερών οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) κ.κ. Γιώργος Περιστέρης και Παναγιώτης Λαδακάκος, όσο αποτελεσματικά κι αν λειτουργεί η αγορά, ή όσο αποτελεσματικές και αν είναι οι κρατικές παρεμβάσεις σε έκτακτες συνθήκες, οι αναγκαίοι έλεγχοι και οι βελτιώσεις στη λειτουργία της αγοράς έχουν όριο.