Η τιμή του χρυσού καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, κινούμενη πλέον κοντά στα 2.150 δολάρια ανά ουγκιά. Βρίσκεται, έτσι, σε επίπεδο υψηλότερο κατά σχεδόν 4,5% σε σύγκριση με τις αρχές του έτους – ποσοστό που μπορεί γενικώς να μην εντυπωσιάζει, για τον χρυσό όμως χαρακτηρίζεται ως μεγάλο, ειδικά καθώς δεν έχει μεσολαβήσει κάποια νέα κρίση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αναζήτηση «ασφαλούς καταφυγίου» από τους διεθνείς επενδυτές.
Πού οφείλεται, λοιπόν, αυτή η αύξηση της τιμής, η οποία μάλιστα δείχνει να προβληματίζει αρκετούς αναλυτές; Μία αιτία θα μπορούσε, αναμφίβολα, να είναι η προεξόφληση του πρώτου γύρου αύξησης του βασικού επιτοκίου δανεισμού από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), ο οποίος τοποθετείται χρονικά κάπου κοντά στον Ιούνιο, με βάση και τις δηλώσεις του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει, κατά πάσα πιθανότητα, σε υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων, η οποία με τη σειρά της μεταφέρει κεφάλαια προς τον χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα.
Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείθονται από αυτή την ερμηνεία, πολύ περισσότερο που δεν θεωρούν δεδομένη την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Αναζητώντας, λοιπόν, άλλες αιτίες, οδηγούνται και προς την πλευρά της Κίνας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις – όπως η κατά 50 και πλέον δολάρια υψηλότερη τιμή της ουγκιάς στη Σανγκάη σε σύγκριση με το Λονδίνο – πως είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τα αποθέματά της όχι μόνο σε ξένο συνάλλαγμα, αλλά και σε χρυσό. Κι αυτό, με τη σειρά του, συνδέεται με το εγχείρημα της σταδιακής δημιουργίας ενός συστήματος εμπορικών και χρηματιστηριακών συναλλαγών που δεν θα εξαρτώνται από το δολάριο, στο οποίο πρωταγωνιστούν η Κίνα και η Ρωσία.