Η τάση δεν είναι τελείως πρόσφατη: εδώ και λίγα χρόνια οι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι των ΗΠΑ – και όχι μόνο – ποντάρουν περισσότερα στην αγορά και γενικότερα στην αναπτυξιακή προοπτική της Ινδίας, αποσύροντας κεφάλαια από τη επί μία και πλέον εικοσαετία «αγαπημένη» τους Κίνα.
Αλλά και οι αποδόσεις των μετοχών εταιρειών που είναι εισηγμένες στις αγορές της Ινδίας ξεπερνούν τις αποδόσεις των κινεζικών. Ισως δεν είναι τυχαίο το ότι το «προσπέρασμα» της Ινδίας συνέπεσε με το ξέσπασμα της COVID-19 στην Κίνα.
Ο εμπορικός πόλεμος
Ισως επίσης να μην είναι τυχαίο το ότι προετοιμάστηκε λίγα χρόνια νωρίτερα με τη στοχοποίηση από τη διακυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ ως κατασκόπων μεγάλων κινεζικών ομίλων, όπως είναι η Huawei, και την έναρξη ενός παιχνιδιού επιβολής κυρώσεων από την Ουάσιγκτον και αντιποίνων από το Πεκίνο, που οδήγησε σε έναν σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο ο οποίος γρήγορα δηλητηρίασε τις σχέσεις ολόκληρης της Δύσης με την Κίνα.
Ισως, τέλος, το «ποντάρισμα» στην Ινδία αντί της Κίνας να οφείλεται στο ότι η αγορά «ψυχανεμίζεται» την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2025 και προετοιμάζεται για την περαιτέρω επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων. Μόλις την περασμένη Τρίτη εξάλλου ο Τραμπ προανήγγειλε νέες κυρώσεις κατά του Πεκίνου «την επόμενη χρονιά που θα ξαναγίνει πρόεδρος των ΗΠΑ».
Αποκλίνουσες πορείες
Για την ώρα «γίγαντες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, επιλέγουν το μεγάλο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας ως τον πρώτο επενδυτικό τους προορισμό για την επόμενη δεκαετία», όπως μεταδίδει το Bloomberg. Και δεν παίζουν μόνον οι δύο αυτές εμβληματικές τράπεζες της Wall Street το χαρτί της Ινδίας. «Το Marshall Wace hedge fund των 62 δισ. δολαρίων ποντάρει το μεγαλύτερο στοίχημά του στην ινδική αγορά. Ανάλογα πράττει και η εδρεύουσα στη Ζυρίχη εταιρεία χαρτοφυλακίου Vontobel Holding AG, ενώ η Janus Henderson Group Plc βρίσκεται σε αναζήτηση στόχων για εξαγορά στην Ινδία, αφού την προτιμά από όλες τις αναδυόμενες αγορές. Ακόμα και οι παραδοσιακά συντηρητικοί επενδυτές της Ιαπωνίας στρέφονται προς την Ινδία περιορίζοντας την έκθεσή τους στην Κίνα» σημειώνει το Bloomberg.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις αντίθετες πορείες που ακολουθούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της Ασίας. Η Ινδία έχει εξελιχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία και η πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων και χάραξης νέων γραμμών εφοδιασμού μέσω της βελτίωσης των υποδομών που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αποδίδει καρπούς. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα παλεύει να ξεπεράσει χρόνια οικονομικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα βαθαίνει η δυσπιστία με τη Δύση. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ινδία – και ένας από αυτούς είναι απλά ότι «δεν είναι η Κίνα»» δήλωσε στο Bloomberg ο Βίκας Περσάντ της M&G Investments στη Σιγκαπούρη.
Αγοράζουν μανιωδώς
Είναι όμως και η αντικειμενική εκτίναξη των ινδικών οικονομικών μεγεθών τον 21ο αιώνα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια στο 7%. «Την τελευταία 20ετία το ΑΕΠ και η κεφαλαιοποίηση της χώρας εκτινάχθηκαν από τα 500 δισ. δολάρια στα 3,5 τρισ. δολάρια. Ο κόσμος προσπαθεί ακόμα να καταλάβει τι όντως συμβαίνει στην Ινδία» θυμίζει ο Ανικέτ Σαχ της Jefferies Group σε πρόσφατο σημείωμά του. Είναι εντυπωσιακή εξάλλου η μεταφορά κεφαλαίων από τη μία χώρα στην άλλη.
Στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου η Ινδία ξεπέρασε, έστω για λίγο, το Χονγκ Κονγκ και έγινε πρόσκαιρα η τέταρτη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση αγορά στον κόσμο. Αλλά η Morgan Stanley προβλέπει ότι το 2030 η ινδική κεφαλαιαγορά θα έχει σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση παγκοσμίως. Ηδη το βάρος των ινδικών μετοχών στον δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές έχει εκτιναχθεί στο ποσοστό-ρεκόρ 18%, ενώ το βάρος των κινεζικών μετοχών έχει υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό 24,8%. Ομως η κινεζική κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε στάδιο αποεπένδυσης, αν όχι κατάρρευσης – προ ημερών ο Κάιλ Μπας της Hayman Capital μιλώντας στην τηλεόραση του CNBC την παρομοίασε με την προ 15ετίας κατάρρευση της αμερικανικής.