Εχουν καλές προθέσεις οι κυβερνήσεις που μειώνουν τον ΦΠΑ στην εστίαση. Αν μάλιστα πρόκειται για κυβερνήσεις χωρών με ανεπτυγμένο τουριστικό κλάδο, όπως είναι η ελληνική ή η γαλλική, ευλόγως προσδοκούν στα προφανή κοινωνικά οφέλη του μέτρου να προστεθούν και οικονομικά-ανταγωνιστικά. Η διεθνής εμπειρία, ωστόσο, δείχνει ότι άλλες είναι οι βουλές των κυβερνώντων και άλλες των… εστιατόρων. Διότι στη Γαλλία, όπου εφαρμόζεται εδώ και μια δεκαετία το μέτρο, αποδείχθηκε ότι μοναδικοί ωφελημένοι είναι οι εστιάτορες! Ούτε οι τιμές έπεσαν, ούτε προσλήψεις έγιναν, ούτε η ανταγωνιστικότητα του κλάδου ενισχύθηκε. Γι’ αυτό και ο Εμανουέλ Μακρόν, αν και ιδεολογικοπολιτικά πολέμιος των υψηλών φόρων, σκέπτεται να αποκαταστήσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στα επίπεδα που βρισκόταν.

Στη Γαλλία τον συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση μείωσε τον Ιούλιο του 2009 ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υλοποιώντας ουσιαστικά μια υπόσχεση του προκατόχου του, Ζακ Σιράκ. Η μείωση μάλιστα ήταν πολύ γενναία: ο συντελεστής έπεσε (και βρίσκεται έκτοτε) στο 5,5% από 19,5% που ήταν πριν! Ωστόσο πολυάριθμες έρευνες που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι το μέτρο ουδέποτε ωφέλησε τους καταναλωτές. Η πλέον πρόσφατη, αυτή του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής (ΙΡΡ) που δημοσιεύθηκε πέρυσι, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρά την υπογραφή, το 2009, ενός «συμβολαίου για το μέλλον» μεταξύ του γαλλικού κράτους και του κλάδου, μόνο οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων επωφελήθηκαν.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω