Eυκαιρία ανάκαμψης οι επενδύσεις για το περιβάλλον

Οι επενδύσεις στην εφαρμογή πολιτικών και στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποδειχθούν το «κλειδί» της εξόδου της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό σημειώνει σε έρευνά της η εταιρεία οικονομικών μελετών και επενδύσεων TS Lombard.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της βρετανικής εταιρείας, Τσαρλς Ντούμας, σε σημείωμά του εξάλλου διαπιστώνει ότι αν και από διάφορους αναλυτές ασκήθηκε κριτική για τον αργό τους ρυθμό, οι κρατικές επενδύσεις για τη στήριξη των εθνικών οικονομιών τη μετά COVID περίοδο, όπου να ‘ναι θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Ηλιακή και αιολική ενέργεια

«Κλειδί» της διαδικασίας αυτής είναι το διαρκώς συρρικνούμενο κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος ανά μεγαβατώρα. Οι ειδικοί της TS Lombard παρατήρησαν ότι την τελευταία δεκαετία το κόστος παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα οι τιμές του πετρελαίου και του άνθρακα έχουν παραμείνει ουσιαστικά σταθερές.

«Ολα δείχνουν ότι το έτος 2030 το κόστος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα έχει μειωθεί στο μισό του κόστους παραγωγής από άνθρακα και φυσικό αέριο» εξήγησε στο CNBC ο Ντούμας.

Ο βρετανός οικονομολόγος θεωρεί ότι οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων που θα συναντηθούν τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη – θα είναι μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις της διεθνούς κοινότητας για την κλιματική αλλαγή μετά τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 – θα πρέπει να αντιληφθούν και να κωδικοποιήσουν τις προτεραιότητες δράσης για το άμεσο μέλλον. Και μεταξύ αυτών των δράσεων οφείλει να είναι η αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές, ώστε να απαντηθούν οι πολυάριθμες τεχνολογικές και μηχανολογικές προκλήσεις που εξακολουθούν να εμποδίζουν τη μετάβαση στην εναλλακτική ενέργεια.


Δυνατότητες εκμετάλλευσης

 «Πιστεύω ότι το πρόβλημα της διαλείπουσας ενεργειακής πηγής είναι πολύ σοβαρό και δεν έχει να κάνει με την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Διότι στην περίπτωση της ηλιακής ενέργειας, πολλά εξαρτώνται από τη γεωγραφική θέση υποδομών, όπως τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες, οι κλιματολογικές συνθήκες, οι ηλιόλουστοι χειμώνες και τα βροχερά καλοκαίρια απαιτούν μια εξόχως εποχική προσέγγιση του ζητήματος» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ντούμας.

Η μεταφορά της ενέργειας είναι ένα άλλης τάξεως ζήτημα. Ο αναπτυσσόμενος κόσμος και κυρίως πολλά αφρικανικά κράτη έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης εκμετάλλευσης της ενέργειας που μας δίνει ο ήλιος. Αλλά αυτή η ενέργεια πρέπει να μεταφερθεί εύκολα και φθηνά. «Αν θέλεις να κάνεις το Τσαντ τη νέα Σαουδική Αραβία, πρέπει να βρεις έναν τρόπο για να μεταφέρεις στην Ευρώπη την ηλιακή ενέργεια που θα παράγεις εκεί. Πρέπει να επενδύσεις περισσότερο στην έρευνα» εξηγεί ο Τσαρλς Ντούμας.

Η συλλογή και αποθήκευση του άνθρακα αποτελούν επίσης τομείς που απαιτούν μεγάλες επενδύσεις, αν οι κυβερνήσεις θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους για μηδενισμό των εκπομπών ρύπων. «Εδώ οι Αμερικανοί πιθανόν θα αντιδράσουν, αλλά θα πρέπει να καμφθεί η αντίστασή τους» προειδοποιεί ο Ντούμας.


Νέες θέσεις εργασίας

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ανεξάρτητου ερευνητικού Ινστιτούτου International Institute for Environment and Development Πολ Στιλ τονίζει ότι οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα εξυπηρετήσουν έναν διπλό σκοπό: την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη μετά COVID οικονομία. Σημειωτέον ότι ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έρευνά του διαπίστωσε ότι η πανδημία κόστισε εκτός των άλλων στις ανεπτυγμένες χώρες και 22 εκατ. θέσεις εργασίας, κυρίως χαμηλόμισθων εργατών.

«Μια από τις προτεραιότητες δράσεων που έφερε στην επιφάνεια η πανδημία είναι να δημιουργηθεί απασχόληση εντάσεως εργασίας. Τόσο στον αναπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβάλλει ως ιδανικός για τη δημιουργία απασχόλησης εντάσεως εργασίας» σημειώνει ο Στιλ. Και δίνει ως παράδειγμα τη μετασκευή των καυστήρων θέρμανσης των σπιτιών μας. Που με την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεπαγόμενη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας (υπό συνθήκες ελεύθερης αγοράς βέβαια) θα συνέφερε σαφώς ο εξηλεκτρισμός τους – από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες που θα χρειαστούν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.