«Το 2022 είναι το έτος των δημοπρασιών του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάνω από το 90% των έργων που έχουμε προβλέψει πρέπει να δημοπρατηθούν εντός του 2022 και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να επιτευχθούν τα πάρα πολύ σκληρά χρονοδιαγράμματα». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία του στο Digital Economy Forum του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνίας Ελλάδας ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Λίγες ημέρες αργότερα, την περασμένη Τρίτη έκλεισε το παράθυρο υποβολής προσφορών για τον διαγωνισμό ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου που έχει προκηρύξει η Κοινωνία της Πληροφορίας.
Οι πληροφορίες από τη διοίκηση του Κτηματολογίου αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα έντονο και συμμετείχαν πέντε κοινοπραξίες εταιρειών.
Η αποσφράγιση των προσφορών, αναμένεται τη Δευτέρα. Με ορίζοντα τριετίας και διαρθρωμένη σε πέντε επιμέρους τμήματα, η συμφωνία-πλαίσιο για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου συνιστά το «μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης» στην ιστορία της χώρας. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων που τηρούνται στα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας και την ένταξή τους στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου, ούτως ώστε τα πάντα να είναι προσβάσιμα ηλεκτρονικά, με γρήγορο, απλό και ασφαλή για τις συναλλαγές τρόπο.
Τρία κομβικά έργα
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν ακόμη τρία κομβικά έργα:
1. Η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης σχέσεων με πολίτες και επιχειρήσεις (γνωστό ως CRMS).
2. Το νέο πληροφορικό σύστημα για τους δημόσιους διαγωνισμούς.
3. Η ψηφιακή Δικαιοσύνη. Στο κομμάτι του e-Justice προβλέπεται η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών για την κατάθεση δικογράφων, αιτήσεων και ευρύτερα για κάθε είδους συναλλαγή με τα δικαστήρια. Παράλληλα, στον τομέα της Δικαιοσύνης θα υλοποιηθούν και άλλα έργα που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των δικαστηρίων, όπως η απομαγνητοφώνηση για τα πρακτικά των αστικών και ποινικών δικών.
«Εξυπνες πόλεις»
Ωστόσο, το μεγάλο έργο του επόμενου μήνα είναι οι «έξυπνες πόλεις», ένα έργο στο οποίο επενδύουν πάρα πολλά τόσο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και οι δήμοι όλης της χώρας.
Το πρώτο σκέλος του έργου αφορά τους 16 μεγαλύτερους σε πληθυσμό δήμους συν τα Τρίκαλα (που ήδη διαθέτουν ανεπτυγμένες ψηφιακές υποδομές) και θα παρέχουν τη δυνατότητα σε κάθε δημοτική αρχή να επιλέγει μέσα από ένα «μενού» ψηφιακών έργων εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες και στους στόχους κάθε πόλης. Σημειώνεται ότι όλοι οι υπόλοιποι δήμοι θα ενταχθούν στο ίδιο πρόγραμμα μέσα στους επόμενους μήνες, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Ακόμη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εντός του 2022, αναμένεται η δημοπρασία για το «Σύζευξις ΙΙ» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα, η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρείται ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει «game changer» για την αγορά, καθώς δίνει την ευκαιρία στη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων να αναβαθμίσουν την υποδομή και τη λειτουργία τους με χαμηλό ή μηδενικό κόστος, ώστε να μπορούν να διευρύνουν τον κύκλο εργασιών τους και να ανταγωνιστούν ακόμα και «μεγάλους παίκτες» στον τομέα τους. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα έργο που περιλαμβάνει πλήθος δυνατοτήτων, όπως η ανάπτυξη e-shop, η διεύρυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού για τις δικαιούχους επιχειρήσεις.