Σημαντικές αλλαγές-μειώσεις στη φορολογία των ενοικίων, ως απάντηση στη στεγαστική κρίση και στις αυξημένες τιμές που πλήττουν κυρίως νέα ζευγάρια και φοιτητές, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της 88ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι αρκετές, ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται σε ιδιοκτήτες που εισπράττουν κάθε χρόνο ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ, καθώς με βάση την ισχύουσα κλίμακα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 15%, ο οποίος αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω.

Με τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων από ενοίκια στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν να δώσουν ένα ισχυρό κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων αφενός για να ρίξουν τις τιμές, αφετέρου για να «πέσουν» στην αγορά χιλιάδες κλειστές κατοικίες, οι οποίες δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά, περιορίζοντας την προσφορά και αυξάνοντας τη ζήτηση, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν απορρίψει παλαιότερο αίτημα-πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, σύμφωνα με την οποία όσοι ιδιοκτήτες διαθέσουν τα ακίνητά τους τα οποία είναι κλειστά για ενοικίαση να απαλλαγούν για μία τριετία από τον φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 750.000 ακίνητα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ ως κενά/κλειστά, ενώ με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από τις φορολογικές αρχές αναφέρουν πως τα κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση ακίνητα σε όλη τη χώρα μπορεί να φτάνουν και τις 900.000. Την ίδια στιγμή, στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε 505 περιοχές και οικισμούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και να «παγώσουν» τις τιμές της Εφορίας στις υφιστάμενες ζώνες τόσο για εφέτος όσο και για το 2025 προκειμένου να μη δημιουργηθεί νέο σπιράλ αυξήσεων τιμών στις αγοραπωλησίες και στα ενοίκια.

Μικρό «καλάθι» στη ΔΕΘ

Από την άλλη, μικρό αναμένεται να είναι το συνολικό «καλάθι» της ΔΕΘ που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός σε σύγκριση με άλλες χρονιές, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα δεδομένα και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών δαπανών. Οι εν λόγω δαπάνες θα περιγράφονται στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβάλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν και το οποίο θα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα τους νέους κανόνες.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα σχετικά μακροοικονομικά μεγέθη τελούν ακόμη υπό διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συμπεριληφθούν – αφού καταλήξουν σε οριστική συμφωνία Ελλάδα και Κομισιόν – στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028 (τετραετούς διάρκειας), το οποίο πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Αλλωστε, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2025 θα καθοριστεί και αυτός από τα τελικά δεδομένα του νέου τετραετούς προγράμματος, ενώ εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση ο δημοσιονομικός χώρος μέσω των αυξημένων δαπανών για παροχές, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κάλυψη διαφόρων αναγκών (έκτακτων ή μη) θα διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ.

Από την «πίτα» των 3 δισ. ευρώ η κυβέρνηση στοχεύει να προωθήσει μέτρα για το Δημογραφικό, μέρος των οποίων αναμένεται να είναι και η μείωση της φορολογίας των ενοικίων και όχι μόνο.

Στόχος να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους ιδιοκτήτες, αφενός για να ρίξουν τις τιμές, αφετέρου για να «πέσουν» στην αγορά χιλιάδες κλειστές κατοικίες

Οπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα «Το Βήμα της Κυριακής», μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για να αλλάξει η ζοφερή εικόνα που κατέγραψε πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), όπου το φυσικό ισοζύγιο (γεννήσεις – θάνατοι) έχει αρνητικό πρόσημο, είναι να υπάρξει διεύρυνση επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους, να παρέχονται φορολογικά κίνητρα σε νέες οικογένειες, όπως αυξημένο αφορολόγητο, χαμηλότεροι συντελεστές κ.λπ., αλλά και να εφαρμοστούν στοχευμένα κίνητρα και παροχές σε νέα ζευγάρια για απόκτηση πρώτου και δεύτερου παιδιού.

Μέρος των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθούν και για την κάλυψη του κόστους των απαραίτητων αναπροσαρμογών στη φορολογία των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, μετά και τα προβλήματα και τις αδικίες που έχουν ανακύψει κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των νέων τεκμηρίων – ελάχιστων εισοδημάτων.

Με την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από περίπου 6.550.000 μεμονωμένα άτομα και νοικοκυριά, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ήδη την επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα στις απαραίτητες διορθώσεις σχετικά με τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το επόμενο έτος.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών που αναμένεται να προωθηθούν είναι να παγώσουν οι αυξήσεις που προβλέπεται να συμβούν στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, για τον καθορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα οικογενειακά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, κάτι που δεν ισχύει σήμερα, και να συνυπολογίζονται στα συνολικά εισοδήματα, πέραν εκείνων που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες, από συντάξεις ή από αγροτικές δραστηριότητες, και εκείνα που προέρχονται από ενοίκια, τόκους καταθέσεων, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα κ.λπ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Παράλληλα, η κυβέρνηση μέσα στο 2025 θα προχωρήσει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% με δημοσιονομικό κόστος 225 εκατ. ευρώ, στην πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες κόστους 120 εκατ. ευρώ, στη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους αγρότες κόστους 100 εκατ. ευρώ, στην αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος κατά 15 εκατ. ευρώ και στην αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή έχει υπολογίσει για το 2025 δαπάνη 400 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την τρίτη κατά σειρά ετήσια αύξηση των συντάξεων, η οποία αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 2,5%-3%, ανάλογα με την αύξηση του εφετινού ΑΕΠ αλλά και του πληθωρισμού.

Στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ θα υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη των ευάλωτων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ενώ εξετάζονται και νέα μέτρα κατά της ακρίβειας στα προϊόντα των σουπερμάρκετ.