Χριστουγεννιάτικο μποναμά εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση σε ευάλωτα νοικοκυριά, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά και άλλες κατηγορίες πολιτών, ως αντίδοτο στην κρίση της ακρίβειας που συνεχίζει να πλήττει τους πάντες και ιδιαίτερα ως ανάχωμα στην αύξηση των τιμών των τροφίμων, η οποία ενισχύεται από τη γενικότερη αβεβαιότητα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Ψάχνουν κονδύλια
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και έχουν βάλει κάτω όλα τα δεδομένα προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κονδύλια εκείνα για να δοθεί τουλάχιστον ένα έκτακτο βοήθημα πριν από το τέλος του 2023 σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που το έχουν ανάγκη, ενώ προς το παρόν δεν συζητούν καν την περίπτωση παράτασης του market pass σε όλους για το τελευταίο δίμηνο του έτους.
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι
Επίσης, θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή – αν και εφόσον δοθεί αυτό το έκτακτο βοήθημα – να περιλαμβάνει και τους χαμηλοσυνταξιούχους ανεξαρτήτως αν λάβουν ή όχι το επίδομα προσωπικής διαφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι επίδομα προσωπικής διαφοράς θα λάβουν όσοι έχουν σύνταξη έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ. Το επίδομα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και διαμορφώνεται στα 100 ευρώ για άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ, σε 150 ευρώ για συντάξεις από 700 έως 1.100 ευρώ και σε 200 ευρώ για κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ.
Επιταγή ακρίβειας
Οσον αφορά την επιταγή ακρίβειας που εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση σε ευάλωτους, αυτή αναμένεται να ανέρχεται σε 250 ευρώ και θα αφορά κυρίως μακροχρόνια ανέργους, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά που λαμβάνουν το οικογενειακό επίδομα καθώς και εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Αν ληφθεί απόφαση να δοθεί και στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά προηγούμενων ετών, και συγκεκριμένα θα αφορά περίπου 1.200.000 δικαιούχους με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ για τους άγαμους και ετήσιο ατομικό εισόδημα 9.600 ευρώ και έως 16.800 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τους έγγαμους, με τη μέση σύνταξη του καθενός από τους δύο συζύγους να είναι έως 700 ευρώ.
Το όριο αξίας περιουσίας ανέρχεται στις 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία.
Οι άνεργοι
Για τους 100.000 μακροχρόνια ανέργους (μη επιδοτούμενους) με εγγεγραμένη ανεργία στον ΟΑΕΔ από 12 έως 24 μήνες, την τελευταία φορά που τους είχε δοθεί έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ είχαν θεσπιστεί τα εξής κριτήρια εισοδήματος: έως 9.600 ευρώ για τους άγαμους και έως 16.800 ευρώ για τους έγγαμους. Την τελική απόφαση πάντως για όποια επιταγή ακρίβειας δοθεί θα τη λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κλειδί» η έγκριση από την ΕΕ του προσχεδίου προϋπολογισμού
Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες για στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η αναγκαιότητα έγκρισης του προσχεδίου προϋπολογισμού που έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση με συγκεκριμένα δεδομένα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι οικονομικές επιπτώσεις καθώς και γενικότερα το περιθώριο ευελιξίας που θα υπάρχει από 1ης Ιανουαρίου 2024 στην εφαρμογή των κανόνων του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας.
Αναφορικά με την ευελιξία αλλά και τους περιορισμούς που θα προβλέπει το εν λόγω σύμφωνο, όλα θα εξαρτηθούν από την τελική στάση που θα τηρήσει ομάδα κρατών-μελών με προεξάρχουσα τη Γερμανία, η οποία θέλει πιο ισχυρά δεδομένα για τη μείωση του χρέους στην εφαρμογή των κανόνων.
Σύμφωνα με αρχικές αναλύσεις και δεδομένα, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση των κανόνων που θα διέπουν την οικονομική διακυβέρνηση, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αισιοδοξεί ότι τα σχετικά ορόσημα θα ικανοποιούνται και θα υπάρχει και σχετική ευελιξία στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής στα επόμενα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, οι προβλέψεις-δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναφορικά με την ανάπτυξη της Ελλάδας και τα απαραίτητα πλεονάσματα που καλείται να πετύχει θα είναι εντός των απαιτήσεων των νέων κανόνων του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας. Αλλωστε στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έναν ακόμη λόγο να μη βιαστούν να προχωρήσουν σε έκτακτες παροχές ρισκάροντας τη διασάλευση της δημοσιονομικής ισορροπίας που έχει επιτευχθεί και είναι απαραίτητη προκειμένου να πετύχει η χώρα τη θετική εισήγηση και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης για την πλήρη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Αξίζει να τονιστεί ότι πρόσφατα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο (Declan Costello), ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι η γενική ρήτρα διαφυγής (από τους κανόνες του Συμφώνου) απενεργοποιείται στο τέλος του έτους και πλέον το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει, πριν από τη λήξη του 2023, συμφωνία ως προς την πρόταση για την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Ο κ. Κοστέλο πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει θέσει στο τραπέζι ένα σύνθετο πακέτο νομοθετικών προτάσεων, μέσω του οποίου ουσιαστικά επιχειρούνται η απλοποίηση των κανόνων, η δημοσιονομική βιωσιμότητα σε όλα τα κράτη-μέλη και ταυτόχρονα η διασφάλιση της ύπαρξης επαρκών επενδύσεων, ώστε να προστατευθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της ΕΕ. Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε ο κ. Κοστέλο, χρειάζεται να υπάρξει «ιδιοκτησία» της εφαρμογής όλων αυτών των πολιτικών από τα κράτη-μέλη.