Παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς για μετακόμιση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στο υπό κατασκευή Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, οι ελληνικές τράπεζες επέλεξαν τελικά το κέντρο για τη στέγαση των γραφείων διοίκησής τους, επενδύοντας σε ακίνητα της περιοχής.

Την περασμένη εβδομάδα εγκαταστάθηκε στα νέα της γραφεία στην Αθήνα, μετά από 16 χρόνια στο Μέγαρο Μποδοσάκη, η ανώτερη διοικητική ομάδα της Eurobank, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει τη μεταφορά της κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια στην ιδιόκτητη από το 2013 πρώην έδρα της Αγροτικής Τράπεζας, την οποία εξαγόρασε στα χρόνια της κρίσης.

Το νέο στρατηγείο της Eurobank, που ονομάζεται «Eurobank Headquarters», βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου. Εκεί θα εργάζονται από εδώ και στο εξής περί τα 100 στελέχη της. Πρόκειται για ένα ριζικά ανακαινισμένο πράσινο κτίριο, που είχε αρχικά σχεδιαστεί από το γραφείο του Ιωάννη Βικέλα και αποτελούσε στο παρελθόν την έδρα της ασφαλιστικής εταιρείας Φοίνιξ.

Σημείο αναφοράς

Στη νέα του μορφή, σχεδιασμένη από το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη, αποτελεί ένα σύγχρονο σημείο αναφοράς, που αναμένεται να συμβάλει στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, αποτελώντας κατασκευαστικό πρότυπο. Η ανάπτυξή του επιτυγχάνει την αισθητική αναβάθμιση και την ένταξή του στον αστικό ιστό με μια νέα, δυναμική, σύγχρονη και ταυτόχρονα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ευαισθητοποιημένη ταυτότητα. Τα μορφολογικά στοιχεία του κελύφους του επιλέχθηκαν με μια προσέγγιση σύγχρονη, αλλά ταυτόχρονα διαχρονική και λειτουργική, αποφεύγοντας τον εφήμερο εντυπωσιασμό σε φόρμες και υλικά. Αποδίδουν και συστήνουν ξανά το κτίριο στην πόλη και στους χρήστες του, βελτιωμένο ενεργειακά και λειτουργικά.

Ολική αναβάθμιση

Επίσης επιτεύχθηκε η ολική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων και η δημιουργία δώματος με γνώμονα την επίτευξη της βέλτιστης λειτουργικότητας και ενεργειακής απόδοσης ενός σύγχρονου και πράσινου κτιρίου γραφειακών χώρων με περιβαλλοντική πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED. Στο σύνολό του ενισχύθηκε στατικά, εκσυγχρονίστηκαν όλες οι ηλεκτρολογικές/μηχανολογικές εγκαταστάσεις, ενώ δημιουργήθηκαν νέοι πυρήνες κυκλοφορίας, ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες απαιτήσεις πυρασφάλειας. Στην ταράτσα του το δώμα αποτελεί χώρο πρασίνου και αναψυχής των χρηστών του. Στο ισόγειο λειτουργεί ένας μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα χώρος συνεδριάσεων, με την ονομασία «Signature Room», ο οποίος έχει σχεδιαστεί από τη Microsoft. Εκεί μία οθόνη καταλαμβάνει έναν ολόκληρο τοίχο, επιτρέποντας στους επισκέπτες να πραγματοποιούν διαδραστικές προβολές και τηλεδιασκέψεις.

Εσωτερικός χώρος από το Αθήναιον Μέλαθρον επί της συμβολής των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη

Λίγα μέτρα μακριά από το σημείο, στη γωνία Σταδίου και Κολοκοτρώνη, βρίσκεται η τελευταία προσθήκη στο real estate χαρτοφυλάκιό της Eurobank, το ιστορικό «Αθήναιον Μέλαθρον», που αποκτήθηκε έναντι 52 εκατ. ευρώ από τη σαουδαραβική οικογένεια Μπαμουτζαλί στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Σε αυτό θα μεταφερθούν σε βάθος 2-3 ετών διοικητικές υπηρεσίες της τράπεζας.

 

Το Αρχοντικό Σερπιέρη

Τη δική της μετακόμιση τα επόμενα χρόνια ετοιμάζει και η Τράπεζα Πειραιώς. Από την οδό Αμερικής 4 και το Μέγαρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού, όπου πλέον λειτουργεί μόνον 2 ορόφους για τη στέγαση των γραφείων διοίκησης, αναμένεται κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια να μεταφερθεί σε ένα κτίριο που περιήλθε στην κατοχή της το 2013, όταν απέκτησε το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας. Ο λόγος γίνεται για το Αρχοντικό Σερπιέρη, που αποτελούσε για χρόνια την έδρα της τελευταίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου κτιρίου, σύγχρονης αρχιτεκτονικής, εσωτερικά του σημερινού διατηρητέου ακινήτου, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες σχετικές μελέτες. Με τον τρόπο αυτόν θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα μπορεί να εξυπηρετεί το κτιριακό συγκρότημα. Σημειώνεται ότι το Αρχοντικό Σερπιέρη είναι ένα από τα λίγα των τελών του 19ου αιώνα που σώζονται έως και σήμερα. Βρίσκεται στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω.  Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1884 και ήταν η κατοικία του ιταλού επιχειρηματία Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρη μέχρι τον θάνατό του το 1897. Το 1929 αποκτήθηκε από τη νεοϊδρυθείσα Αγροτική Τράπεζα, η οποία το μετέτρεψε στο κεντρικό της κατάστημα.

 

H Attica Bank

Εξάλλου, σε αλλαγή διεύθυνσης προχώρησε πρόσφατα και η Attica Bank, η οποία επίσης παρέμεινε στο κέντρο της Αθήνας. Πλέον, τα κεντρικά γραφεία της στεγάζονται στο ιδιόκτητο κτίριο του ΤΜΕΔΕ, στην Παλαιών Πατρών Γερμανού.