Επιδοτήσεις €5 δισ. για να μη μας «κάψει» το ρεύμα

Απαιτείται γενναία παρεμβατική πολιτική από την κυβέρνηση το δεύτερο εξάμηνο για να κρατήσει τις τιμές στα επίπεδα του περσινού φθινοπώρου

Επιδοτήσεις-«μαμούθ» της τάξεως των 5 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς προκειμένου η κυβέρνηση να «ψαλιδίσει» τις επερχόμενες ανατιμήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ουσιαστικά, το προαναφερόμενο ποσό είναι αυτό που θα επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της κρίσης φυσικού αερίου που έχουν πυροδοτήσει τα «παιχνίδια» του Πούτιν με τη στρόφιγγα των αγωγών της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος – Τι αλλάζει – Τι ισχύει με τις αυξήσεις

Οι αυξήσεις των 5 δισ. ευρώ επιδιώκεται να καλυφθούν από τα έσοδα του προσωρινού μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά (πλαφόν υπερεσόδων ηλεκτροπαραγωγών) και από πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η επιβάρυνση

Παραμένει όμως αβέβαιο, όπως εκτιμούν στο «Βήμα» παράγοντες της αγοράς ηλεκτρισμού, κατά πόσο το μέγεθος της επιβάρυνσης των λογαριασμών ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα παραμείνει στο προαναφερόμενο ύψος. Οι τιμές φυσικού αερίου TTF κινούνται σε εξωπραγματικά επίπεδα, άνω των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η αξία του προϊόντος στις χρηματιστηριακές αγορές έχει οκταπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και η «ψαλίδα» μοιάζει να μεγαλώνει κι άλλο… Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές της κιλοβατώρας στους τελικούς καταναλωτές να εκτιμάται πως από τον Σεπτέμβριο θα σημειώσουν νέο ρεκόρ. Αν εξακολουθήσει το ράλι ανόδου του φυσικού αερίου, τότε η λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα αγγίξει πια και τα επίπεδα των 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Δηλαδή, έξι φορές υψηλότερη σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση κάνει την αρχή της νέας παρεμβατικής πολιτικής στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Αύγουστο. Με τον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων της ηλεκτροπαραγωγής να έχει τεθεί σε λειτουργία από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, έχει συγκεντρώσει ήδη 500 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, μαζί με 300 εκατ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού και άλλα έσοδα από τα δικαιώματα των ρύπων και τις ΑΠΕ, ρίχνει τον Αύγουστο στην αγορά, 1,136 δισ. ευρώ.

Οι τιμές λιανικής

Σκοπός είναι να κατέβουν οι τιμές λιανικής του ρεύματος στα 0,147 ευρώ με 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα από τα 0,484 με 0,568 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εταιρείες ηλεκτρισμού ανέβασαν τις τιμές σε αυτά τα ύψη έναντι περίπου 0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Ιούλιο λόγω της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής που αποφάσισε η κυβέρνηση για το διάστημα Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023 και την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου TTF σε επίπεδα 160 με 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αποφέρουν αξιοσημείωτη εξοικονόμηση δαπανών.

Σημειώνεται ότι οι ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα αφορούν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος που εκδίδουν οι πάροχοι.

Ετσι, από την έρευνα των τιμοκαταλόγων τους, διαπιστώνεται μείωση της τάξεως του 60%-70% σε σχέση με τις τιμές που ανακοίνωσαν.

Κι αυτό γιατί, όπως προαναφέρθηκε, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 0,484 έως 0,568 ευρώ/kWh και με την επιδότηση των 0,337 ευρώ/kWh μειώνονται στα 0,147 ευρώ έως και τα 0,231 ευρώ/kWh.

Ετσι για:

      Καταναλώσεις 300 kWh τον μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 101,1 ευρώ.

      Καταναλώσεις 400 kWh τον μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 134,8 ευρώ.

      Καταναλώσεις 500 kWh τον μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 168,5 ευρώ.

Βέβαια αυτές οι χρεώσεις είναι καθαρά οι ανταγωνιστικές, χωρίς να συνυπολογίζονται εκείνες των παγίων αλλά και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα δημοτικά τέλη κ.λπ.

«Φούσκωμα» των χρεώσεων παγίων

Από την έρευνα των τιμοκαταλόγων προκύπτει πως εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προχωρήσει σε τιμολογιακές πολιτικές με «φούσκωμα» των χρεώσεων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος. Ετσι συνολικά προκύπτει ότι οι πάροχοι ακολούθησαν τις ακόλουθες τιμολογιακές πολιτικές (ανταγωνιστικές χρεώσεις και χρεώσεις μηνιαίων παγίων) για τους λογαριασμούς του Αυγούστου:

1. Χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας ρεύματος στο εύρος των 0,484 με 0,486 ευρώ/kWh με λίγο τσιμπημένες χρεώσεις στα πάγια που να φτάνουν τα 3,5 ευρώ τον μήνα.

2. Ανταγωνιστικές χρεώσεις στα επίπεδα των 0,49 με 0,50 ευρώ/kWh αλλά με κλιμακωτές χρεώσεις παγίων ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης ρεύματος. Τα πάγια κυμαίνονται από 10 έως και 30 ευρώ τον μήνα.

3. Πολύ χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις στα επίπεδα των 0,379 ευρώ/kWh αλλά με κλιμακωτές χρεώσεις παγίων ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης. Τα πάγια ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν και τα 90 ευρώ τον μήνα.

4. Υψηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις πάνω από 0,50 έως και 0,568 ευρώ τον μήνα αλλά με χαμηλά πάγια της τάξεως από 1 έως και 5 ευρώ τον μήνα.

Εκπτώσεις

Από την έρευνα των τιμών ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, προέκυψαν επίσης και ελάχιστες περιπτώσεις σύμφωνα με τις οποίες δίνονται εκπτώσεις στους πελάτες με βάση μαθηματικό τύπο…

Εταιρείες διαμορφώνουν πολύ υψηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις, συνυπολογίζουν την κρατική επιδότηση και εξαρτούν τη χορήγηση έξτρα έκπτωσης για να πέσει η τιμή στα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα από την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εταιρείες προμήθειας απέδωσαν τις αυξήσεις στα πάγια στις επισφάλειες των νέων κρατικών παρεμβάσεων στη λιανική αγορά ρεύματος. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν, αναλαμβάνουν μεγαλύτερα ρίσκα μετά:

1. Την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

2. Την απαγόρευση της επιβολής χρηματικής ποινής στους πελάτες που αποχωρούν πριν τη λήξη του συμβολαίου τους από τις εταιρείες ρεύματος.

3. Την υποχρέωση των προμηθευτών να προβλέπουν τις τιμές της κιλοβατώρας του επόμενου μήνα από τον προηγούμενο.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν αναγγείλει παρέμβαση στο θέμα των παγίων στη λογική της επιβολής ενός ορίου στις συγκεκριμένες χρεώσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.