Επενδυτικά εργαλεία για όλα τα… γούστα

Μπορεί ελληνική κυβέρνηση και τράπεζες να ολοκληρώσουν όλη την απαιτούμενη προετοιμασία για το Ταμείο Ανάκαμψηςέως το τέλος του 2021, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο πότε θα φτάσουν στην Ελλάδα τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που θα εγκριθούν. Βέβαια, η εκταμίευση των ποσών θα γίνεται σταδιακά και θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μέχρι να ζητηθούν τα χαμηλότοκα δάνεια. Ως εκ τούτου, πηγές από την αγορά δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις ως προς την εκτέλεση των έργων. Εξάλλου, σημειώνουν ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν χρηματοδότηση-γέφυρα (Bridge financing) στις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για προσωρινό δανεισμό για την εξασφάλιση της απαραίτητης για να προχωρήσει ένα έργο ρευστότητας, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τα ευρωπαϊκά χρήματα όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα.

Γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή ρευστότητα για τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων που συμβάλλουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας «υπάρχει και με το παραπάνω». Σημειώνει δε, πως πέραν των πόρων από το ΤΑ, είναι ενεργή πλειάδα εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος ή τα εγγυημένα μέσω Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) δάνεια.

«Δεν είμαστε dealer του ΤΑ» λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «στόχος είναι να κινητοποιήσουμε τους πελάτες μας να προχωρήσουν σε επενδύσεις, ανεξάρτητα από το ποιο μέσο θα τους βοηθήσει». Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις με τις οποίες οι τράπεζες έχουν συζητήσει για το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στις δράσεις του ΤΑ, επισημαίνει ότι «η ζήτηση προέρχεται κατά κύριο λόγο από μεγάλα σχήματα, που έχουν ήδη σχεδιάσει μεσοπρόθεσμα επενδυτικά πλάνα».

Από την άλλη, στις μεσαίες επιχειρήσεις υπάρχουν αρκετές ιδέες, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ακόμη ώριμες προς υλοποίηση.

Τέλος, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τονίζει ότι δεν υπάρχει περιορισμός για τη συμμετοχή τους στο ΤΑ, σημειώνει ωστόσο πως θα πρέπει το σχέδιό τους να είναι επαρκώς τεκμηριωμένο και βιώσιμο για την έγκρισή του. «Αυτή την ευχέρεια, με βάση την εμπειρία από το πελατολόγιό μας δεν την έχουν και πολλές επιχειρήσεις της κατηγορίας» προσθέτει σχετικά η ίδια πηγή. Υπογραμμίζει όμως ότι ήδη τρέχουν προγράμματα εγγυοδοσίας μέσω της ΕΑΤ και πληθώρα προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενδεχομένως και πιο ελκυστικά από το ΤΑ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν και τους μικρούς να υλοποιήσουν τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.