Λειψυδρία: Επενδύσεις 7 δισ. ευρώ για να μη διψάσει η χώρα – Έτσι θα εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού

Εργα υδροληψίας, αφαλατώσεων, επεκτάσεις δικτύων, ενεργοποίηση γεωτρήσεων, ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου, φράγματα και μείωση των διαρροών για να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η ποιότητα του νερού

Ενα επενδυτικό πλάνο, ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ, ξεδίπλωσαν την περασμένη εβδομάδα οι επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της ΕΥΔΑΠ. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός των προτεινόμενων 2.127 έργων από τους παρόχους υδάτων (εκτός της ΕΥΔΑΠ) για να μη διψάσει η χώρα τα επόμενα χρόνια φτάνει τα 5,9 δισ. ευρώ. Για τα 681 έργα απαιτούνται κονδύλια περίπου δύο δισ. ευρώ και για τα υπόλοιπα που αφορούν αναβαθμίσεις και αντικαταστάσεις υποδομών 3,9 δισ. ευρώ.

Το 32% των projects στοχεύει στην εξασφάλιση επάρκειας και στη διασφάλιση της ποιότητας πόσιμου νερού (έργα υδροληψίας, αφαλατώσεων, επεκτάσεις δικτύων κ.λπ.), το 39% στη μείωση των διαρροών με αντικατάσταση των δικτύων, το 20% στην εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας και τα υπόλοιπα είναι ενταγμένα προγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν.

Στην Αττική

Οσο για την Αττική, το κόστος των έργων που εκτιμάται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες της για νερό ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνουν ενεργοποίηση γεωτρήσεων στη Μαυροσουβάλα και προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού (75 εκατ. m3/έτος), με το κόστος του έργου να διαμορφώνεται στα 2 εκατ. ευρώ.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο σχεδιάζεται ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από παραποτάμους που τροφοδοτούν τη λίμνη των Κρεμαστών και ειδικότερα τους Κρικελοπόταμο και Καρπενησιώτη (έως περίπου 200 εκατ. κ.μ. ανάλογα με τις ανάγκες), έργα ύψους 500 εκατ. εκατ. ευρώ. Μακροπρόθεσμα έχουν σχεδιαστεί πρόσθετα έργα για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από τη λίμνη Κρεμαστών με την κατασκευή ενός αντλησιοταμιευτικού σταθμού για αποθήκευση υδάτων και ενέργειας. Το έργο, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, πιθανώς θα προχωρήσει ως ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και θα εξυπηρετεί ανάγκες αποθήκευση ενέργειας, αλλά και εφεδρείας ως δεξαμενή υδάτων.

Στρατηγική εφεδρεία

Παράλληλα για την Αττική προωθείται και η επιλογή της αφαλάτωσης ως στρατηγική εφεδρεία ή και ως μέτρο άμεσης υλοποίησης εάν χρειαστεί, ενώ θα υλοποιηθούν και έργα 400 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των δικτύων υδροδότησης ώστε να περιοριστούν οι διαρροές. Επίσης, σχεδιάζονται έργα για την επαναχρησιμοποίηση ύδατος προερχόμενου από την Ψυττάλεια και το Θριάσιο για βιομηχανική χρήση και άρδευση, καθώς και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, τα οποία ωστόσο έχουν ορίζοντα υλοποίησης και λειτουργίας περίπου μιας δεκαετίας.

Τα κονδύλια

Για τη χρηματοδότηση των 2.127 έργων στην υπόλοιπη χώρα έχουν προβλεφθεί κονδύλια:

Α. 150 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για έργα σε Κορινθία, Σαρωνικό, Αλεξανδρούπολη, Κασσάνδρα και Ρέθυμνο που αφορούν ύδρευση και λύματα. Αλλα 50 εκατ. ευρώ θα επιδοτήσουν νέα έργα σε άνυδρα νησιά, κυρίως αφαλάτωσης, με την πιλοτική μελέτη εφαρμογής να ξεκινά ενδεικτικά από Αστυπάλαια, Νίσυρο, Σύμη, Κάσο, Λειψούς, Τήλο, Χάλκη, Καστελλόριζο, Αγιο Ευστράτιο και Ψαρά.

Β. 142,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για συμβασιοποιημένα έργα.

Β. 80 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ σε περιοχές με αμεσότερο πρόβλημα λειψυδρίας για νέες γεωτρήσεις, αφαλατώσεις, επιδιόρθωση δικτύων, φράγματα, τηλεμετρία και ψηφιακούς υδρομετρητές, επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων κ.λπ. Αφορά άνυδρα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, μικρά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τους Παξούς, τη Σκόπελο και άλλες επιλεγμένες περιοχές της χώρας.

Γ. 166 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών για έργα ύδρευσης καθώς και «φράγματα – ταμιευτήρες πολλαπλού σκοπού» που περιλαμβάνουν μονάδες αφαλάτωσης σε συνδυασμό με σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και δεξαμενές αντλησιοταμίευσης (με χρήση θαλασσινού νερού) για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.