Το «αν οι ουρανοξύστες αρμόζουν στην Αθήνα» είναι μια θεωρητική συζήτηση που για δεκαετίες δεν έχει κοπάσει ποτέ με επιχειρήματα από την πλευρά των υπερασπιστών του «χαμηλού κανόνα» την εμπόδιση της θέας της Ακρόπολης, η οποία έχει ύψος 150 μέτρα, τη σεισμικότητα του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου, τα μικρά οικόπεδα και την προστασία του λεγόμενου «αττικού τοπίου».

Αν και στην πραγματικότητα κτίρια τα οποία «ξύνουν τον ουρανό» δεν υπάρχουν στην ελληνική πρωτεύουσα – και γενικότερα στη χώρα –, παρά μόνον περί τα 25 ψηλά κτίρια ύψους 33 έως 103 μέτρων, η έλλειψη συνολικού πολεοδομικού σχεδιασμού έχει δαιμονοποιήσει τις καθ’ ύψος αναπτύξεις και μάλιστα χωρίς να συζητούνται ουσιαστικά οι προϋποθέσεις και οι κανόνες που θα επέτρεπαν στις ιδιαίτερα ψηλές οικοδομές-ουρανοξύστες να λειτουργήσουν προς όφελος της πόλης.

Το mega project

Παρά ταύτα, σε περίπου 18 μήνες, εφόσον τηρηθούν απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα, στο mega project του Ελληνικού ο Riviera Tower, ο πρώτος πραγματικός ουρανοξύστης στην Αττική, ύψους 200 μέτρων (197 για να είμαστε ακριβείς), θα αποτελεί πραγματικότητα, ενώ μεσοπρόθεσμα έναν σχεδόν ουρανοξύστη, ύψους 100 μέτρων, θα αποκτήσει και η Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για επενδύσεις που θα ξεπεράσουν αθροιστικά τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού το πιο διάσημο τσιμεντένιο… κουφάρι, ο Πύργος του Πειραιά, απέκτησε νέα ζωή με συνολική επένδυση 120-130 εκατ. ευρώ από το κοινοπρακτικό σχήμα Dimand – Prodea – EBRD.

Σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Foster + Partners σε συνεργασία με το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη, ο Riviera Tower είναι πια ορατός από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από το σχήμα Bouygues-Intrakat, οι εργασίες φέροντος οργανισμού της ανωδομής των 2 κεντρικών πυρήνων ανελκυστήρων/κλιμακοστασίων μέχρι και τον 8ο όροφο. Παράλληλα, προχωρούν οι σκυροδετήσεις των πλακών του 4ου ορόφου.

45 όροφοι

Ο υψηλότερος «πράσινος» οικιστικός ουρανοξύστης στη Μεσόγειο, όπως έχει χαρακτηριστεί από τη Lamda Development, εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. ευρώ, θα φιλοξενεί στους 45 ορόφους του περίπου 170 διαμερίσματα, διαφόρων εμβαδών, τα οποία έχουν σχεδόν στο σύνολό τους προπωληθεί.

Την ίδια ώρα στις ράγες έχει μπει το οραματικό project, ύψους 100 εκατ. ευρώ, του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη, προέδρου του ομίλου Sani/Ikos, στον χώρο που βρίσκονταν τα πρώην κεραμεία Αλατίνη στη Νοτιοανατολική Θεσσαλονίκη.

Το εγχείρημα προβλέπει την ανέγερση του πρώτου ουρανοξύστη ύψους 100 μέτρων της συμπρωτεύουσας με στόχο να καταστεί τοπόσημο για την πόλη και όχι μόνο.