Ενα «λάθος» έκρυβε ζημιές €249,5 εκατ. για τη ΔΕΗ

Η επιχείρηση εσφαλμένα είχε ανακοινώσει κέρδη το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017

Ενα «λάθος» – ύψους 218,4 εκατ. ευρώ -, όπως η ίδια η ΔΕΗ παραδέχεται στην εφετινή εξαμηνιαία οικονομική της κατάσταση, αποκάλυψε πως τα προ φόρων κέρδη 31,1 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν τελικά ζημιές 249,5 εκατ. ευρώ.
Και έτσι παρουσιάστηκε εφέτος για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου να μειώνει τις ζημιές προ φόρων στα 26,9 εκατ. ευρώ.
Η ΝΔ, και συγκεκριμένα ο τομεάρχης Ενέργειας και βουλευτής του κόμματος Κώστας Σκρέκας, με αφορμή αυτό το «λάθος» ήγειρε θέμα αξιοπιστίας για τη διοίκηση της ΔΕΗ, αφού πέρυσι δήλωνε στους επενδυτές ότι είχε κέρδη 31,1 εκατ. ευρώ, για να εμφανίσει εφέτος πως έκανε λάθος και τελικά είχε ζημιές 249,5 εκατ. ευρώ.
«Αναπροσαρμογή»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ στην ετήσια οικονομική της έκθεση του 2017 περιέγραφε την «αναπροσαρμογή κονδυλίων» που την απέδιδε:
1. Στην αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου ενεργητικού επί της υποχρέωσης για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με μειωμένο τιμολόγιο στους εργαζoμένους του ομίλου μετά τη συνταξιοδότησή τους για τη χρήση 2016 και το α’ εξάμηνο 2017.
2. Στην εφαρμογή της ενδεδειγμένης μεθόδου εκτίμησης για τον υπολογισμό του ποσού της διατεθείσας και μη τιμολογηθείσας ενέργειας προς πελάτες χαμηλής τάσης για τις χρήσεις 2015 και 2016 και το α’ εξάμηνο 2017.
Οπως και να έχει, το «λάθος» της ΔΕΗ, όπως η ίδια το χαρακτηρίζει στις οικονομικές καταστάσεις της, είναι ίσως ένα ακόμα δείγμα της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Συνεχίζει για ένα ακόμα εξάμηνο τον ζημιογόνο κατήφορό της, και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για το μέλλον της.

Οι λιγνιτικές μονάδες

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετασχηματίζεται με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ για απανθρακοποίηση της ενιαίας αγοράς δίνοντας μεγαλύτερο χώρο στην παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ. Παράλληλα, η εταιρεία έχει σε εξέλιξη τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της χώρας μας για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Μια αποεπένδυση που έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια, όταν το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ευνοούσε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Η εκτόξευση των τιμών CO2 στα επίπεδα των 25 ευρώ ανά τόνο, έναντι μόλις 5 ευρώ πέρυσι καθιστά οικονομικά ασύμφορες τις επενδύσεις στις λιγνιτικές μονάδες.
Αλλωστε και τα ίδια τα οικονομικά αποτελέσματα των δύο εταιρειών που περιλαμβάνουν τις προς πώληση μονάδες, δηλαδή της Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ και της Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι ως προς την έκβαση του διαγωνισμού ή ως προς το τίμημα που προσδοκά η ΔΕΗ να εισπράξει από τους επενδυτές.
Οι ζημιές μετά τους φόρους και των δύο εταιρειών για το α’ εξάμηνο του έτους είναι στα 332,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, έχοντας βέβαια προηγηθεί η απομείωση της αξίας τους κατά 240 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την αποτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή.
Πηγές αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές που θα κληθούν στις 16 Νοεμβρίου να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι σχετικά με τη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων μονάδων.
Το μεγαλύτερο βέβαια πρόβλημα της ΔΕΗ παραμένει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο σύμφωνα με το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε η McKinsey & Company ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.