Ελεύθερη η «χρυσή θυγατέρα» της Huawei

Συνελήφθησαν δύο Καναδοί στο Πεκίνο – Από το 40% στο 15% μείωσε η Κίνα τη φορολόγηση των αμερικανικών αυτοκινήτων

Απίστευτες προεκτάσεις έχει λάβει η σύλληψη της «χρυσής θυγατέρας» του κινεζικού επιχειρηματικού κόσμου και πρώτης «αιχμαλώτου εμπορικού πολέμου», οικονομικής διευθύντριας της Huawei Μενγκ Ουαντσού, την 1η Δεκεμβρίου από τις καναδικές αρχές στο Βανκούβερ. Επειτα από την κράτησή της επί 10ήμερο η Μενγκ αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 10 εκατ. δολαρίων Καναδά (7,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), ενώ την ίδια ημέρα (την περασμένη Τρίτη) συνελήφθη στο Πεκίνο για αδιευκρίνιστους λόγους ο καναδός πρώην διπλωμάτης και νυν επιχειρηματικό στέλεχος Μάικλ Κόβριγκ. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε η σύλληψη στην Κίνα και δεύτερου καναδού υπηκόου.

Το εμπάργκο

Οι κινεζικές αρχές δεν συνδέουν τις συλλήψεις των Καναδών με εκείνη της Μενγκ – υπενθυμίζεται ότι η κινέζα μεγαλοκληρονόμος συνελήφθη έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, που θεωρούν πως παραβίασε το εμπάργκο κατά του Ιράν. Ωστόσο ο διεθνής Τύπος θεωρεί ότι πρόκειται για ένδειξη ραγδαίας επιδείνωσης (και) των σινοκαναδικών σχέσεων. Ούτε οι αμερικανικές αρχές όμως συνδέουν τη σύλληψη της Μενγκ με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας που έχει ξεσπάσει με τις εκατέρωθεν δασμολογήσεις εισαγομένων αγαθών. Η σύλληψη της Μενγκ συνέπεσε μάλιστα με τη συμφωνία των προέδρων Τραμπ και Σι για τρίμηνη εκεχειρία και προσπάθεια υπέρβασης των εμπορικών διαφορών των δύο χωρών μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Ωρες μετά την απελευθέρωση με εγγύηση της Μενγκ το Πεκίνο ανακοίνωσε τη μείωση του συντελεστή δασμολόγησης των εισαγόμενων αμερικανικών αυτοκινήτων στο 15% από το 40% που τον είχε ανεβάσει το καλοκαίρι ως αντίποινα στη δασμολόγηση κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει να μην αποφυλακιστεί με εγγύηση η Μενγκ, η οποία τελικά θα κυκλοφορεί ελεύθερη αλλά υπό 24ωρη εποπτεία στον Καναδά (με βραχιολάκι στον αστράγαλο) ώσπου να εκδικαστεί η αίτηση για έκδοσή της, έπειτα από περίπου ένα τρίμηνο (αν καταδικαστεί, κινδυνεύει σε κάθειρξη 30 ετών). Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει ότι λόγω των χρημάτων και των γνωριμιών που διαθέτει θα μπορούσε να διαφύγει στην πατρίδα της.

Βίος και πολιτεία

Οπως αποκαλύφθηκε κατά την ανάκριση, η ηλικίας 46 ετών μάνατζερ υπήρξε έως το 2009 κάτοικος Καναδά. Διαθέτει μάλιστα δύο οικίες στο Βανκούβερ, συνολικής αξίας 15 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι η συγγενική σχέση της με τον ιδρυτή της Huawei, δισεκατομμυριούχο Ρεν Ζενγκφέι, αποκαλύφθηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια. Διότι στα 16 της χρόνια έλαβε το επίθετο της μητέρας της, πρώτης συζύγου του Ρεν, Μενγκ Γιουν – κάτι πολύ ασυνήθιστο στην Κίνα.

Η Μενγκ ξεκίνησε την καριέρα της το 1993 ως υπάλληλος σε ρεσεψιόν και αφού σπούδασε λογιστική στο Πανεπιστήμιο Χουαζχόνγκ προσελήφθη το 1999 στη Huawei. Το 2011 έγινε οικονομική διευθύντρια του γιγαντιαίου ομίλου και το 2018 το «Forbes» την κατέταξε για πρώτη φορά στη λίστα με τις κορυφαίες κινέζες μάνατζερ (στη 12η θέση).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.