Η φορολογική «μαρίδα», το πλήθος των υπόχρεων σε ΦΠΑ, βασανίζει στην κυριολεξία την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, μικροί επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, με πενιχρά ακαθάριστα έσοδα και μηδενικές κατά βάση περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις, φορτώνουν με πρωτοφανές σε όγκο και βάρος διαχειριστικό κόστος τις φορολογικές αρχές.
Κάθε μήνα το φορολογικό σύστημα καλείται να διεκπεραιώσει απίστευτο όγκο ανούσιας, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, φορολογικής ύλης με ελάχιστο κέρδος για το Δημόσιο Ταμείο. Εκτιμάται ότι το πλήθος των υπόχρεων υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 20.000 ευρώ αποδίδει μόλις το 2% των εσόδων του συγκεκριμένου φόρου. Με αποτέλεσμα οι φορολογικές υπηρεσίες και αρχές να παγιδεύονται και να εξαντλούνται σε υποθέσεις σχεδόν μηδενικού αθροίσματος.
Xάνουν το δάσος
Αναλώνονται, όπως χαρακτηριστικά λένε οι υπεύθυνοι της Καραγεώργη Σερβίας, σε μικροϋποθέσεις, απογυμνώνονται από ελεγκτικές δυνάμεις και δυνατότητες, αποπροσανατολίζονται και εν τέλει χάνουν το δάσος της φοροδιαφυγής. Μέχρι σήμερα επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ απαλλάσσονται της υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης προσανατολίζεται να διπλασιάσει το όριο απαλλαγής από 10.000 σε 20.000 ευρώ έτσι ώστε να περιορίσει το απροσμέτρητο διαχειριστικό κόστος, να ελευθερώσει δυνάμεις της ΑΑΔΕ και να τις στρέψει σε φορολογικά αντικείμενα μεγάλα και ικανά να προσθέσουν σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο Ταμείο. Περιττό να σημειώσουμε ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το όριο απαλλαγής υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ είναι 30.000 ευρώ ή και πάνω από αυτό. Ο κ. Θεοχάρης πιστεύει ότι είναι καιρός οι φορολογικοί έλεγχοι να συστηματοποιηθούν, να κατευθυνθούν σε κλάδους συγκεκριμένους και να στοχεύσουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή. «Η πάλη με τη φορολογική μαρίδα δεν έχει νόημα, δεν φέρει αποτέλεσμα» λέει χαρακτηριστικά. Υπολογίζει ότι το κράτος χάνει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από διαφεύγοντες φόρους, «μαύρες» συναλλαγές και κρυμμένα εισοδήματα. Ο ίδιος υπολογίζει ότι με ανασύνταξη και επαναπροσανατολισμό των φορολογικών ελέγχων μπορούν να ανακτηθούν σχεδόν 3 δισ. ευρώ ετησίως και έτσι να προσθέσουν άλλες δυνατότητες στα δημόσια οικονομικά, να υποστηρίξουν κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες και να επιτρέψουν την ευχερέστερη και ταχύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Η ραγδαία πια ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας προσφέρει νέες δυνατότητες στις ελεγκτικές αρχές. Ηδη ολοκληρώνονται οι επαφές με τις ευρωπαϊκές αρχές που θα επιτρέψουν την εντός του 2024 καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων και μαζί θα αρχίσει από τον νέο χρόνο η εκτεταμένη πια χρήση των POS, όπως και η διασύνδεσή τους με το σύστημα taxis της Εφορίας. Οπως εξηγεί ο υφυπουργός Οικονομικών, πλέον τα εργαλεία πολλαπλασιάζονται και οι στοχεύσεις μπορούν να είναι συγκεκριμένες σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής.
Οι γιατροί
Για παράδειγμα, όπως σημειώνει, τα εισοδήματα των γιατρών δεν μπορούν να κρυφτούν. Οι ιατρικές πράξεις είναι καταγεγραμμένες στο όποιο νοσοκομείο, δημόσιο η ιδιωτικό, οι χειρουργοί επίσης, μια απλή ψηφιακή εντολή αρκεί να φέρει στο φως τον αριθμό των επεμβάσεων και βεβαίως το εισόδημα, έστω κατά προσέγγιση μη αμφισβητούμενη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους οδοντιάτρους, με τους μηχανικούς ή με τους ταξιτζήδες, οι οποίοι μετά και τη μεγάλη αύξηση των κομίστρων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι εργάζονται με ημερήσιο κέρδος μόλις 9,5 ευρώ!
Η ψηφιοποίηση
Ο υφυπουργός Οικονομικών έχει πλήρη συνείδηση ότι η φοροδιαφυγή είναι πολυπλόκαμη, πολυεπίπεδη και διασυνδεδεμένη στο πλήθος των συναρτώμενων δραστηριοτήτων. Η ψηφιοποίηση αποκαλύπτει την όποια κρυμμένη σχέση και συναλλαγή δίδοντας μοναδικές δυνατότητες στις ελεγκτικές αρχές. Ο ίδιος πιστεύει ότι εξελισσόμενη θα κλείνει ολοένα και περισσότερο τις πόρτες της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και θα παγιδεύει εντός του φορολογικού συστήματος τις παραοικονομικές πράξεις και συναλλαγές. Στα επόμενα τρία- τέσσερα χρόνια θα υπάρχουν μοναδικές δυνατότητες για την ανάκτηση των πολλών δισεκατομμυρίων της φοροδιαφυγής. Για τούτο πιστεύει ότι επιβάλλεται η πλήρης αναδιάρθρωση και ανασύνταξη της ΑΑΔΕ και βεβαίως η διευκόλυνση και απαλλαγή της από αντιπαραγωγικά και αντιοικονομικά έργα που την αποδιοργανώνουν και την αποπροσανατολίζουν.
Πώς θα καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων
Ο κ. Θεοχάρης δεν κρύβει ότι η ψηφιοποίηση δίδει μεγάλες δυνατότητες και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ιδιαιτέρως των καυσίμων που ανθεί και εσχάτως ασκείται και στις απευθείας κλοπές των καταναλωτών από την αντλία. Εχουν καταγραφεί περιπτώσεις πρατηρίων που ελέγχουν και επηρεάζουν ψηφιακά την καταγραφή του όγκου των καυσίμων που παρέχουν στα αυτοκίνητα και έτσι να βάζουν π.χ. 48 λίτρα και να χρεώνουν 50 λίτρα. Και εδώ θα απαιτηθεί συντονισμός με άλλα υπουργεία και βεβαίως άτεγκτη χωρίς έλεος εφαρμογή του νόμου με κλείσιμο των πρατηρίων και άρση των αδειών λειτουργίας.