«Εκρηκτικό» κοκτέιλ για την οικονομία και τα νοικοκυριά αποτελούν οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν το 2ο εξάμηνο του έτους πολίτες και επιχειρήσεις καθώς και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη και την κατανάλωση που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το 1ο εξάμηνο του έτους δείχνουν επιβράδυνση το 2ο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο, ενώ από τον Ιούλιο που ξεκίνησαν τα νοικοκυριά τον Γολγοθά αποπληρωμής φόρων, φάνηκε η αδυναμία να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις καθώς 3 στους 10 άφησαν απλήρωτο τον φόρο εισοδήματος.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης όπου στην έκθεση των 120 σελίδων που δημοσιοποίησε στις αρχές της εβδομάδας δίνει στην Ελλάδα το «χρυσό μετάλλιο» στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων τόσο στη διετία 2015 -2016 όσο και την περίοδο 2007-2016.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 8.500.000 φορολογούμενοι και 250.000 επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 10 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους και άλλα τόσα ή και περισσότερα σε έμμεσους φόρους. Αυτό προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του εφετινού προϋπολογισμού και του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η παγίδα της ανάπτυξης

Η αυξημένη φορολογία, ωστόσο, αποτελεί και την παγίδα της ανάπτυξης. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η αύξηση της κατανάλωσης κατά 1% το 2ο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό και μόλις κατά 0,6% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δεν είναι ικανή ώστε να δημιουργήσει τις συνθήκες διατήρησης ή μεγέθυνσής της ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης. Αυτό διότι τα νοικοκυριά από το υστέρημά τους θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και μία σειρά άλλων φόρων και δύσκολα θα εισφέρουν στη βελτίωση της κατανάλωσης.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, «οι φόροι σκοτώνουν την ανάπτυξη», και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες την ελληνική οικονομία εν μέσω διεθνών αναταράξεων στις χρηματαγορές.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή εμφανίζει το συνολικό ΑΕΠ αυξημένο κατά 1,8% το 2ο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό και μόλις κατά 0,2% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν να «εδραιώνεται η ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών ως συνέπεια της αύξησης της απασχόλησης και της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης».

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα

Τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ καταγράφει η έκθεσή του «Tax Policy Reforms 2018» για τη διετία 2015-2016 λόγω εφαρμογής των μέτρων του 3ου Μνημονίου που έπληξε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και επαγγελματίες. Η χώρα μας το διάστημα αυτό εμφάνισε αύξηση φόρων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και βρέθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ 38 χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση ακόμη και με έτος αναφοράς το 2007 όπου το διάστημα 2007 – 2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία με την επιβάρυνση από το 30,4% να μειώνεται στο 23%.
Πρωταθλήτρια είναι η Ελλάδα και στην αύξηση φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία λόγω επιβολής του μόνιμου πλέον ΕΝΦΙΑ για την περίοδο 2000-2016. Μάλιστα, κατά τα έτη αυτά αύξηση φορολογίας στην ακίνητη περιουσία παρουσιάζουν 20 από 36 χώρες του ΟΟΣΑ ενώ στο σύνολο των φορολογικών βαρών στα ακίνητα η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση πίσω από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.
Οσον αφορά τις μειώσεις φόρων που έχουν ψηφιστεί, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση 1ου συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% και κατάργηση της ειδικής εισφοράς για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα την εγκρίνουν οι δανειστές και αφού ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου από 1.1.2020.

Αύξηση ρεκόρ

Και μέσα σε όλα αυτά, έρχονται και τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να επιβεβαιώσουν αυτό που βιώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες: την αδυναμία πληρωμής φόρων.
Στη μαύρη λίστα της Εφορίας με πολίτες και επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προστέθηκαν τον Ιούλιο 206.212 φυσικά και νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέη 101,7 δισ. ευρώ και τον αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται πλέον σε 3.933.628.
Από την αρχή του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα 5,57 δισ. ευρώ, ενώ κάθε εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου η Εφορία πραγματοποιούσε 500 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών καθώς συνολικά πραγματοποιήθηκαν 6.073 κατασχέσεις.
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 1.742.903 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ σε 1.143.308 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ