Η BNP Paribas αναλύοντας περαιτέρω τη σύστασή της σημειώνει πως η ηλεκτροπαραγωγή της Mytilineos το 2021 ήταν κατά 90% από φυσικό αέριο και μόλις 10% από ΑΠΕ. Οι εισαγωγές αερίου της εισηγμένης αντιστοιχούν στο 22% της συνολικής εγχώριας αγοράς εισαγόμενου φυσικού αερίου. Η Mytilineos, λέει το report, τον Ιούνιο του 2020 ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου με την Gazprom για ετήσιες προμήθειες ποσοτήτων μέχρι το 2030. Η ηλεκτροπαραγωγή σημειώνεται ότι δίνει το 41% των EBITDA της εισηγμένης.

«Πιστεύουμε», αναφέρουν οι αναλυτές, «ότι μια διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου από την Gazprom θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Mytilineos πουλά την ηλεκτρική της ενέργεια, οπότε σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να αγοράσει φυσικό αέριο στην ελεύθερη αγορά σε πολύ υψηλότερες τιμές για να παράγει αρκετά για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για προθεσμιακές πωλήσεις, οδηγώντας ενδεχομένως σε σημαντικές απώλειες».

Το Αλουμίνιον και η ΔΕΗ

Επιπλέον, η BNP Paribas μιλά πιο αναλυτικά και για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο διακοπής παροχής ρωσικού αερίου στο Αλουμίνιον της Ελλάδος: «Η Mytilineos διαθέτει επίσης τμήμα μεταλλουργίας που παράγει αλουμίνιο. Το εργοστάσιο προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ και όχι από τις δικές της μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο στην περίπτωση που το ρωσικό φυσικό αέριο δεν τροφοδοτείται πλέον στην ελληνική αγορά, η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να χρειαστεί να διανεμηθεί, με το λιανικό εμπόριο να είναι πιθανό να έχει προτεραιότητα έναντι της βιομηχανίας».

Με πιο απλά λόγια, η BNP Paribas σημειώνει πως αν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου για να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτροδότησης της χώρας, θα υπάρξει πρόγραμμα διακοπών διανομής ρεύματος στη βιομηχανία προκειμένου να ηλεκτροδοτείται με προτεραιότητα το λιανικό εμπόριο (σ.σ. τελικοί καταναλωτές).

«Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το εργοστάσιο αλουμινίου της Mytilineos να λειτουργεί σε χαμηλή δυναμικότητα, αν δεν είναι πλήρως απενεργοποιημένο για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους» εξηγούν οι αναλυτές.

Ως προς την αντιστάθμιση κινδύνου, η PNB Paribas σημειώνει: «Η εταιρεία ακολουθεί μια συντηρητική προσέγγιση στην αντιστάθμιση κινδύνου, με τις τιμές πώλησης για το 2022 να έχουν ήδη αντισταθμιστεί πλήρως. Οπως και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το τμήμα μεταλλουργίας θα μπορούσε να καταλήξει σε μεγάλο βαθμό χωρίς ρευστότητα εάν έπρεπε να σπάσει αυτές τις αντισταθμίσεις ή να αγοράσει αλουμίνιο σε τιμή αγοράς για να τις εκπληρώσει».

Υψηλότερο κόστος

Η BNP Paribas τονίζει ακόμη και τις περιορισμένες επιλογές που έχει η Mytilineos για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου. Οπως περιγράφει στο report, αν η Gazprom διακόψει την παροχή αερίου τότε η Mytilineos θα στραφεί στην ανοιχτή αγορά, ανταγωνιζόμενη τη ΔΕΠΑ καθώς και συνολικά την Ευρώπη, αφού οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού αερίου αντιστοιχούν στο 40%. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανέβει 64% ετησίως μετά την υποχώρηση από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου. «Ακόμη κι αν η Mytilineos υποθετικά αντικαθιστούσε όλο το αέριο της Gazprom με άλλες ποσότητες σε υψηλότερες τιμές θα άφηνε το τμήμα ενέργειας και αλουμινίου χωρίς ρευστότητα με τις αντισταθμιζόμενες τιμές πώλησης να βρίσκονται σε ασύμφορα επίπεδα σε σύγκριση με το υψηλότερο κόστος παραγωγής».

Αλλά και στην περίπτωση εισαγωγών LNG από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, οι αναλυτές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου υποστηρίζουν πως λόγω των χαμηλών δυνατοτήτων της υποδομής να ανεφοδιάζεται και να αεριοποιεί γρήγορα, «η Mytilineos δεν θα ήταν δυνατόν να βρει πουθενά αέριο από καμία πηγή και σε καμία τιμή».