Δύο ανοιχτά μέτωπα για τις τράπεζες

Εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ για απελευθέρωση του πλαφόν για αγορά ομολόγων και για το θέμα του zero risk στις τιτλοποιήσεις

Μικρό καλάθι ως προς την παραγωγή ειδήσεων από την επικείμενη συνάντησή τους την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα με τον επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) Αντρέ Ενρία κρατούν οι τραπεζικές διοικήσεις.

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαία πηγή, πρόκειται για μια προγραμματισμένη επαφή που απλώς πρέπει να γίνει. Κι αυτό διότι εκτιμά πως δεν θα προκύψει κάτι καινούργιο για τον κλάδο από αυτήν, σημειώνοντας πως το πιο πιθανό είναι η κουβέντα να εστιαστεί περισσότερο στις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο οικονομικό κλίμα παρά σε ό,τι έχει να κάνει με τα αμιγώς τραπεζικά θέματα.

Απόψεις

«Θα ενημερώσουμε τον επόπτη για την πορεία εκτέλεσης των επιχειρησιακών μας σχεδιασμών και θα ανταλλάξουμε απόψεις για την πορεία του κλάδου σε όλη την Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο δεν αναμένει απαντήσεις για καίρια θέματα που απασχολούν σε αυτή τη φάση το εγχώριο banking.

Τα δύο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα, για τα οποία περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες, είναι η απελευθέρωση του πλαφόν που υπάρχει σήμερα για αγορές ομολόγων και η προσμέτρηση στο σταθμισμένο στον κίνδυνο ενεργητικό τους των τίτλων που θα διακρατήσουν μετά τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

Ως προς το ζήτημα των συναλλαγών σε κρατικούς τίτλους, τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η ενημέρωση που έχουν είναι ότι σύντομα θα υπάρξει άρση των περιορισμών. «Βέβαια, με τις αποδόσεις των τίτλων χρέους σε ιστορικά χαμηλά, το όφελος για εμάς από εδώ και στο εξής θα είναι μικρό. Τι να κερδίσουμε τώρα; Σε κάθε περίπτωση όμως, κάθε βήμα προς την κανονικότητα είναι ευπρόσδεκτο» σημειώνουν σχετικά.

Η χρήση του «Ηρακλής»

Παράλληλα, υπάρχει αναμονή για τον αντίκτυπο που θα έχει το σχέδιο «Ηρακλής» στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων. Μέσα στο 2020 αναμένονται τιτλοποιήσεις τουλάχιστον 28 δισ. ευρώ από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους. Μετά τις συναλλαγές οι τράπεζες θα διακρατήσουν τα κύρια (senior) ομόλογα των τιτλοποιήσεων, η αποπληρωμή των οποίων θα είναι καλυμμένη από κρατικές εγγυήσεις.

Με δεδομένα λοιπόν τα ενέχυρα για αυτούς τους τίτλους, οι τράπεζες θέλουν η στάθμισή τους ως προς τον κίνδυνο να είναι μηδενική. Να μη χρειάζεται δηλαδή να δεσμεύουν κεφάλαια για τα ομόλογα αυτά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.