Η ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ αλλάζει πορεία και από τη συμβατική λιγνιτική παραγωγή, που στήριξε τη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας, στρέφεται στην «πράσινη» ενέργεια. Αν και ήταν από τις πρώτες, διεθνώς, επιχειρήσεις που ασχολήθηκε με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η εμμονή στο «κάρβουνο» καθήλωσε το μερίδιό της στον κλάδο σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα. Πλέον, όπως έχει πολλάκις δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, έχει καταρτίσει σχέδιο για ανάπτυξη ΑΠΕ δύο γιγαβάτ έως το 2030, δηλαδή 15πλάσια ισχύ σε σχέση με τη σημερινή.
Για να το υλοποιήσει, όμως, χρειάζεται δυνατούς συμμάχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της αιολικής ενέργειας με τον όμιλο της J&Ρ Αβαξ. Μια συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) κ. Ηλίας Μοναχολιάς, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την προωθούμενη συγχώνευση της ΔΕΗΑΝ με τη μητρική εταιρεία.
Η J&P Αβαξ, μέσω της θυγατρικής της Volterra, διαθέτει χαρτοφυλάκιο με αιολικά πάρκα ισχύος 16 MW στην Αιτωλοακαρνανία και 43 MW στη Βοιωτία (υπό κατασκευή). Μάλιστα, στον αυριανό διαγωνισμό ΑΠΕ διεκδικεί ένα ακόμη πάρκο 11 MW, ενώ η ΔΕΗΑΝ θα κατέβει με έργα 35,5 μεγαβάτ (με άλλα 200 μεγαβάτ σχεδιάζει να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό του 2019). Οπως αναφέρουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, η ΔΕΗ σχεδιάζεται να αποκτήσει το 50% των αιολικών της Volterra.
Παράλληλα, η επιχείρηση αναμένεται να προχωρήσει στην κατασκευή της σχεδιαζόμενης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 25 MW, από βιομάζα στο Αμύνταιο, μαζί με έγκριτο αμερικανικό οίκο, εξειδικευμένο στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Η μονάδα θα δίνει επίσης 45 μεγαβάτ θερμικής ενέργειας για την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου. Στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί στις αρχές του έτους είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 12 εταιρείες. Ωστόσο, η δεύτερη φάση του πάγωσε, καθώς η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε να προχωρήσει η ίδια στην κατασκευή της μονάδας, αναζητώντας στρατηγικό επενδυτή.