Aύριο το απόγευμα η PwC θα υποδεχθεί τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές των υποψηφίων για την εξαγορά του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» που έχει βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς. Μια εξαγορά που θα φέρει αλλαγές στον νοσοκομειακό χάρτη της Αθήνας.
Ο διαγωνισμός στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος συγκέντρωσε περίπου 20 «μνηστήρες» αλλά στη φάση της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών στα γραφεία της PwC κατατέθηκαν τέσσερις φάκελοι και το τίμημα που προσέφεραν κυμαινόταν μεταξύ 45 και 90 εκατ. ευρώ.
Αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή του Ιδρύματος Ωνάση στον διαγωνισμό, το οποίο με τις ευλογίες της κυβέρνησης θα «χτυπήσει» το «Ερρίκος Ντυνάν» και αν αναδειχθεί πλειοδότης θα το δωρίσει στο Δημόσιο.
Οι προσφορές
Στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών συμμετείχαν, εκτός του Ιδρύματος Ωνάση, η Farallon, που έχει εξαγοράσει τα δάνεια της Euromedica και ελέγχει ποσοστό 16% στον όμιλο, η AGC Partners, που είναι ο νέος ιδιοκτήτης του Αστέρα Βουλιαγμένης, και το fund HIG, γνωστό από την επένδυσή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Μαΐλλης.
Στην Πειραιώς υπάρχει έκδηλη αγωνία για τον αριθμό των δεσμευτικών προσφορών και βεβαίως για το ύψος του τιμήματος, καθώς η τράπεζα θέλει να απεμπλακεί άμεσα από το «Ντυνάν», αφού κάθε χρόνο χρηματοδοτεί τη ζημιογόνο λειτουργία του νοσοκομείου.
Από την τράπεζα θα επιθυμούσαν να είναι τουλάχιστον τρεις οι δεσμευτικές προσφορές και το τίμημα να προσεγγίζει το ανώτατο εύρος του τιμήματος που είχε υποβληθεί στις μη δεσμευτικές προσφορές (περίπου 90 εκατ. ευρώ). Τίποτε από αυτά όμως δεν είναι δεδομένο. Και στην Πειραιώς το γνωρίζουν καλά από τον διαγωνισμό με την Avis, όταν οι δεσμευτικές προσφορές ήταν χαμηλότερες των μη δεσμευτικών.
Ανταγωνισμός
Eνδεχόμενη ένταξη του «Ντυνάν» στο Δημόσιο, εφόσον επικρατήσει το Ιδρυμα Ωνάση, βολεύει όλα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Και αυτό γιατί αν το έπαιρνε ιδιώτης θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει «υγιή» τζίρο – ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιώτες που πληρώνουν cash κ.ά. – και θα διεκδικούσε μερίδια αγοράς από τους υπολοίπους.
Αν περάσει στο Δημόσιο, θα μεταβληθεί αμιγώς σε ΕΟΠΥΥ hospital.
Το «Ντυνάν», στεγασμένο σε κτίριο που οικοδομήθηκε ειδικά για χρήση νοσοκομείου, απασχολεί σήμερα 950 εργαζομένους και συνεργάζεται με περίπου 200 γιατρούς. Διαθέτει 460 κλίνες, αλλά η πληρότητα κινείται κοντά στο 30%, γεγονός που σημαίνει πως τα ζημιογόνα αποτελέσματα θα εξακολουθήσουν και την επόμενη μέρα της εξαγοράς. Περίπου το 70% του τζίρου του νοσοκομείου προέρχεται από τον ΕΟΠYY. Το «Ερρίκος Ντυνάν» έκλεισε τη χρήση 2017 με ζημιές 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 16% φτάνοντας τα 43,5 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των συνεργαζόμενων γιατρών τρέμει στην ιδέα να περάσει το νοσοκομείο στον δημόσιο τομέα – αν επικρατήσει το Ιδρυμα Ωνάση -, σε αντίθεση με τους εργαζομένους που επιθυμούν αυτή τη μετάβαση.
Στα τέλη του 2015 η Τράπεζα Πειραιώς είχε επιχειρήσει να πουλήσει για πρώτη φορά το «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο ελέγχει μέσω της θυγατρικής της Ημιθέα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το νοσοκομείο είχε περάσει στην Πειραιώς το 2014, ύστερα από πλειστηριασμό που προκάλεσε η ίδια για να εξασφαλίσει τα δάνειά της. Τα δάνεια του νοσοκομείου – περίπου 96 εκατ. ευρώ τότε – η Πειραιώς τα είχε αποκτήσει από τη Λαϊκή Τράπεζα στο 19% της αξίας τους.
Σήμερα τα δάνεια του «Ντυνάν» προς την Πειραιώς ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμα.