Το τέλος των μνημονίων και η επιστροφή μεγάλου μέρους των οικονομικών αποφάσεων στο Εθνικό Κέντρο δημιουργεί παράλληλα νέες μεγάλες ευθύνες για όλους μας, ιδιαιτέρως όμως σε όσους σχετιζόμαστε άμεσα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των δικτύων της επιχειρηματικότητας.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως οι μεσαίες και οι μικρές, αλλά και οι αρκετές μεγάλες, πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα στη διάρκεια αυτής της βαθιάς κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης.
Στη φάση ανάκαμψης που έχουμε ήδη μπει η ελληνική πολιτεία μαζί με τις επιχειρήσεις που επιβίωσαν συνδιαμορφώνουν ένα νέο οικονομικό υπόδειγμα για μια ισχυρή ανάπτυξη, ανεκτική στις κρίσεις και στην παγκόσμια οικονομική ρευστότητα.
Μια ελληνική οικονομία ανοικτή στις ξένες επενδύσεις που θα ενθαρρύνουν την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Προσέλκυση επενδύσεων, προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, τόνωση της επιχειρηματικότητας, ανάδειξη της καινοτομίας, συνολική υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας είναι οι προτεραιότητες του Οργανισμού Enterprise Greece.
Στον Οργανισμό Enterprise Greece πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προσέλκυση επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα και η αύξηση των εξαγωγών σε υπάρχουσες αγορές με την παράλληλη παρουσία ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές αποτελούν αναγκαία στρατηγική επιλογή για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είναι σαφές ότι η διαμόρφωση όλων των απαραίτητων όρων για να ενισχυθεί η εγχώρια επιχειρηματική δράση και για να υλοποιηθούν επενδύσεις στη χώρα είναι υπόθεση όλων και προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων θεσμικών εταίρων. Η προτεινόμενη στρατηγική προσέγγιση του Enterprise Greece αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα διεθνώς εργαλεία με στόχο τη συντεταγμένη και αποτελεσματική προώθηση της εξωστρέφειας και την προαγωγή της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την προσέλκυση νέων επενδύσεων και επενδυτών είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Enterprise Greece. Ο Οργανισμός είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στον ιδιαίτερο και απαιτητικό ρόλο του, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του κάθε εξαγωγέα και του κάθε επιχειρηματία ξεχωριστά. Η εξωστρέφεια, είτε με τη μορφή της αύξησης των εξαγωγών είτε με τη μορφή της προσέλκυσης επενδύσεων, κρύβει μέσα της έμμεσα οφέλη που μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν εκσυγχρονιστικά και προωθητικά.
Η εξωστρέφεια, για παράδειγμα, προϋποθέτει αυξημένη παραγωγικότητα και βελτιστοποίηση όλων των κοστολογικών παραγόντων, ώστε να είναι επιτυχής έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Απαιτεί τυποποίηση της ποιότητας και σταθερότητα τροφοδοσίας. Απαιτεί αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαδικασιών. Απαιτεί ενοποίηση ομοειδών προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των μεγάλων αγορών. Απαιτεί νέα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Απαιτεί διαρκώς ογκούμενη αξιοποίηση νέων επαγγελματιών, ειδικά της νέας γενιάς, της πιο μορφωμένης στην ιστορία μας, καθώς και οργάνωση των επιχειρήσεων με τρόπο που να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Το ζητούμενο δεν είναι απλά η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Είναι οι κανόνες που θα επιτευχθούν, η διατηρησιμότητά τους και φυσικά η υγιής επιχειρηματική προέλευση και δραστηριότητά τους.
Η σταδιακή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό από πολλές και διαφορετικές πλευρές, μας κάνει να αισθανόμαστε αισιόδοξοι. Η παρουσία μας στα μεγάλα διεθνή φόρα και στα μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα όχι μόνο είναι εξαιρετικά επιτυχημένη αλλά τα ελληνικά προϊόντα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Συνοπτικά για το 2018 το Στρατηγικό Σχέδιο που εφαρμόζουμε περιλαμβάνει:
για Επενδύσεις
l Συνεργασία με μεγάλες και μικρές εξειδικευμένες (boutique) επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού.
l Ενίσχυση εικόνας fast track προς επενδυτές.
l Ενεργητική αξιοποίηση υποβολής έργων στη διαδικασία του fast track.
l Πιλοτική ωρίμαση ιδιωτικών επενδυτικών έργων.
l Υλοποίηση 35 αποστολών σε χώρες της ΕΕ, της Μ. Ανατολής, της Ασίας, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, στους κλάδους ενδιαφέροντος.
l Αύξηση κατά 60% των επενδυτικών προτάσεων που θα αποσταλούν σε υποψήφιους επενδυτές.
Και για Εξαγωγές
l Οργάνωση και διαχείριση αγροδιατροφικού πρότζεκτ.
l Βελτίωση μάρκετινγκ εκθέσεων / συντονισμός δράσεων Οργανισμού και δράσεων άλλων φορέων / υπουργείων.
l Αύξηση εκθέσεων και δράσεων κατά 20% το 2018 σε σχέση με το 2017.
l Υλοποίηση ενιαίας υπηρεσίας Helpdesk για τη διαχείριση αιτημάτων ενδιαφερομένων.
l Εξεύρεση και ενίσχυση νέων υποσχόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
l Κατασκευή πόρταλ εξαγωγών σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.
l Εκπαίδευση των εξαγωγικών φορέων.
Σκοπός μας, λοιπόν, είναι η ανάδειξη των υψηλής προστιθέμενης αξίας ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσεγγίσουν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές, να εντοπίσουν νέους εταίρους και να τοποθετηθούν χρησιμοποιώντας τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα. Αυτή η διττή στόχευση, σε εξαγωγές και επενδύσεις, αποτελεί άλλωστε και τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, στην οποία εδράζεται η στρατηγική του Enterprise Greece, για την εφαρμογή ενός ολιστικού μοντέλου συνέργειας δράσεων προώθησης των εξαγωγών και των επενδύσεων, με στόχο τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Ο στόχος του 50% των εξαγωγών στο ΑΕΠ είναι εφικτός, αν και εφόσον τον πιστέψουμε, τον υπηρετήσουμε και τον χαρακτηρίσουμε εθνικό και αδιαπραγμάτευτο.
Οφείλουμε όλοι, και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ανεξάρτητες ενώσεις παραγωγών και επιχειρηματίες, να μπούμε σε μια νέα περίοδο δημιουργικότητας, εξωστρέφειας, καινοτομίας προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα και της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο κ. Γρηγόρης Στεργιούλης είναι πρόεδρος του Enterprise Greece.