Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κραυγαλέας φοροδιαφυγής των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων.
Τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία, η Δανία και η Ιρλανδία, μπλοκάρουν τις προσπάθειες της ΕΕ να θέσει ένα τέρμα στην προσφιλή πρακτική υπερεθνικών επιχειρηματικών ομίλων όπως οι Google, Apple, Facebook και Amazon να μεταφέρουν τον τζίρο και τα κέρδη τους από τη μια χώρα στην άλλη με σκοπό να φορολογηθούν με τους μικρότερους δυνατούς συντελεστές.
Πρόκειται, βέβαια, για χώρες στις οποίες οι τεχνολογικοί γίγαντες απολαμβάνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, ενώ έχει (μαζί με την Κύπρο) τον χαμηλότερο συντελεστή εταιρικών φόρων στην ευρωζώνη (12,5%), επί σειρά ετών φορολογούσε την Apple με ακόμα χαμηλότερους συντελεστές (έφθαναν έως το σκανδαλώδες 0,005%) για κέρδη που αποκόμιζε όχι μόνο στη χώρα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, ακόμα και της Μέσης Ανατολής!
Αρση της ασυλίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ανακάλυψε το σκάνδαλο, ζήτησε από την Apple να καταβάλει στην Ιρλανδία 13 δισ. δολάρια ως απόδοση μέρους των φόρων που της χαρίστηκαν από τις κυβερνήσεις του Δουβλίνου, για να μη διακυβεύσει το προνόμιο να φιλοξενεί η χώρα των Κελτών τις ευρωπαϊκές θυγατρικές όλων των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων.
Η Κομισιόν συνεπικουρούμενη πολιτικά από το Βερολίνο και το Παρίσι προσπαθεί να συντονίσει τις προσπάθειες άρσης της φοροασυλίας των πλέον εύρωστων οικονομικά επιχειρηματικών ομίλων του πλανήτη.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ έχει αναλάβει το έργο της προώθησης της ευρωπαϊκής πρότασης για φορολόγηση με συντελεστή 3% του τζίρου που πραγματοποιούν οι τεχνολογικοί γίγαντες στην Ευρώπη.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, αντιμετωπίζει τη ρητή άρνηση των ομολόγων του από τη Δανία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία να στηρίξουν τη φορολόγηση.
Εσχάτως και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία, εκφράζουν την πρόθεση να ενεργήσουν σε εθνικό επίπεδο και όχι σε κοινοτικό. Οχι επειδή δεν
θέλουν να φορολογήσουν τις εταιρείες, αλλά επειδή… επείγονται!
Ο ιταλός υπουργός Τζοβάνι Τρία φέρεται αποφασισμένος να επιβάλει φορολόγηση από την επόμενη χρονιά αν οι εταίροι δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Η Βρετανία (που είναι βέβαια υπ’ ατμόν για αναχώρηση από την ΕΕ) αλλά και η Ισπανία έχουν ήδη ανακοινώσει δικούς τους, «εθνικούς» συντελεστές και δικό τους χρονοδιάγραμμα φορολόγησης των τεχνολογικών γιγάντων. Για την επιβολή κοινού φόρου στο σύνολο της ΕΕ απαιτείται, ως γνωστόν, ομοφωνία.
Μόνο μεθυσμένος…
Δανία, Σουηδία και Ιρλανδία διαφωνούν με τη φορολόγηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δηλώνουν ότι καλύτερα θα ήταν να επιτευχθεί… διεθνής συμφωνία. Ο Λεμέρ ως ένδειξη καλής θέλησης έχει αντιπροτείνει την έναρξη της εφαρμογής του προτεινόμενου συντελεστή 3% από το έτος 2021. Δεν φαίνεται πάντως να πολυπιστεύει και ο ίδιος ότι οι προσπάθειές του για ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο θα τελεσφορήσουν. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε μετά το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας:
«Η πορεία της συζήτησης που έχει γίνει προσώρας δείχνει πως προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε ό,τι με αφορά, εκείνο που μένει να κάνω είναι να κεράσω μια μπίρα τον Πασκάλ σε μια παμπ του Δουβλίνου και μετά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την απόφαση». Δηλαδή μόνο μεθυσμένος θα συναινούσε στην κοινή ευρωπαϊκή γραμμή ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόνοχιου.