Μια άνευ προηγουμένου κατάθεση ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου έδωσαν την περασμένη Τετάρτη οι επικεφαλής των τεσσάρων τεχνολογικών γιγάντων (Google, Amazon, Facebook, Apple, ή GAFA). Πρόκειται για μια κίνηση συμβολική στο μέτρο που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του αμερικανικού λαού «ανέκριναν» τους κατά τεκμήριο ισχυρότερους και επιδραστικότερους επιχειρηματίες, που όχι μόνο ο αμερικανικός λαός αλλά όλα τα έθνη ανέδειξαν με την καταναλωτική τους συμπεριφορά.

Οι Σουντάρ Πιτσάι της Google, Τζεφ Μπέζος της Amazon, Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook και Τιμ Κουκ της Apple εξήγησαν πώς σκέπτονται να διαχειριστούν τα πρωτοφανή μεγέθη και την τεράστια ισχύ που απέκτησαν οι εταιρείες τους, η κεφαλαιοποίηση των οποίων αθροιστικά ξεπερνά τα 5 τρισ. δολάρια. Ο Μπέζος, που πρώτη φορά κλητεύεται από το Κογκρέσο, αναγνώρισε ότι η Amazon, όπως όλες οι επιχειρήσεις, πρέπει να υπόκειται σε θεσμικό έλεγχο. Οι Κουκ, Πατσάι και Ζούκερμπεργκ είπαν ότι δεν λειτουργούν ως μονοπώλια ή ως καρτέλ διότι δεν διαμορφώνουν υψηλά τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που διαθέτουν στην αγορά. Τουναντίον, παρέχουν πολλά προϊόντα και υπηρεσίες εντελώς δωρεάν.

Μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Κογκρέσου σημείωσαν, ωστόσο, ότι είναι συγκεκαλυμμένη η μονοπωλιακή λειτουργία των τεχνολογικών γιγάντων, διότι η εμβέλειά τους στην αγορά και στη ζωή των καταναλωτών είναι τόσο καταλυτική που δεν απομένει χώρος για δραστηριοποίηση μικρότερων επιχειρήσεων. Επιπλέον, αυστηρή κριτική δέχθηκαν κυρίως οι Ζούκερμπεργκ και Πατσάι για τον πλημμελή έλεγχο των μηνυμάτων και των ιδεών που διακινούνται μέσω Facebook και Google και για έκνομη εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Το τελικό επιχείρημα των τεσσάρων της GAFA για να υπερασπιστούν τις εταιρείες τους ήταν πολιτικό: αν μας διαλύσετε και μας διασπάσετε, θα δώσετε μεγαλύτερη ισχύ στις κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, όπως στο TikTok και στη Huawei.