Προ των πυλών ο νέος κατώτατος μισθός, καθώς η νέα πρωτοεφαρμοζόμενη διαδικασία που προβλέπει ο Ν. 4172/2013 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με την κατάθεση του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων στην υπουργό Εργασίας και αναμένεται εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου η ανακοίνωση από την κυβέρνηση του ποσού της αύξησης. Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν στο πόρισμά τους αύξηση 5%-10% (δηλαδή από 30 έως 58 ευρώ), ενώ εκτιμάται πως αυτή θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 7%. Η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου τις προηγούμενες ημέρες χαρακτήρισε εξαιρετικά τεκμηριωμένη την πρόταση της επιτροπής και σημείωσε ότι το ακριβές ποσό της αύξησης θα ανακοινωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Στο πακέτο παροχών
Η κυβέρνηση, μετά την αποτροπή των περικοπών των συντάξεων, αναμένεται να ολοκληρώσει το πακέτο των προεκλογικών παροχών με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού και την ταυτόχρονη κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών. Πέραν αυτών, ιδιαίτερη σημασία έχει και η εξαγγελία για ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με «κούρεμα» τόσο των προσαυξήσεων όσο και του κεφαλαίου.
Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου έως τον Ιούνιο του 2020, οπότε θα γίνει η νέα τροποποίηση των αμοιβών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει διάφορα επιδόματα και αμοιβές, όπως οι τριετίες, το επίδομα ανεργίας, η παροχή μητρότητας, το εποχικό επίδομα, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών και άλλα βοηθήματα του ΟΑΕΔ.
«Η απόφασή μας αυτή σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει στη συνολική βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» εκτιμά η υπουργός Εργασίας.
Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που λαμβάνουν σήμερα οι νέοι μέχρι 25 ετών θα επιφέρει αξιοσημείωτη αύξηση των αποδοχών αυτής της κατηγορίας, καθώς θα εξομοιωθεί με τον μισθό των υπόλοιπων εργαζομένων. Σήμερα λαμβάνουν 511 ευρώ μεικτά, όταν ο κατώτατος είναι 586 ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τους εργοδότες που απασχολούν νέους κάτω των 25 ετών, οι οποίοι θα κληθούν να χορηγήσουν υψηλότερες αυξήσεις σε όσους σήμερα αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό, ο οποίος καταργείται.
Οι εισφορές
Οι εργοδότες αυτής της κατηγορίας θα καταβάλλουν συνολικές ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες κατά 50% το 2019 και θα απαλλάσσονται πλήρως (μείωση 100%) από την απόδοση εισφορών για τους συγκεκριμένους μισθωτούς από το 2020. Πρέπει να σημειωθεί ότι από τη συγκεκριμένη διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού απείχε η ΓΣΕΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση να επαναφέρει με νόμο τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν πριν από τη μείωσή του με νόμο το 2012, και ακολούθως να ισχύσουν – και πάλι – οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων, προκειμένου να διαμορφώνονται ελεύθερα οι κατώτατες αμοιβές μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Οι εργοδότες
Σοβαρές επιφυλάξεις για τυχόν «υπέρμετρη» αύξηση του κατώτατου μισθού διατυπώνει ο ΣΕΒ, εκτιμώντας ότι «οι υπερβολικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό» θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στην εξέλιξη της ανεργίας. Μάλιστα παράγοντες του Συνδέσμου πιστεύουν ότι η όποια αύξηση στους μισθούς θα πρέπει να συνδυαστεί με μείωση των εισφορών και της φορολογίας των χαμηλόμισθων.
Θετικότερη είναι η στάση των υπόλοιπων εργοδοτικών οργανώσεων, δηλαδή των εμπόρων (ΕΣΕΕ) και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΓΣΕΒΕΕ). Οι έμποροι τάσσονται υπέρ της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού, ώστε το 2022 να ανέλθει στα 751 ευρώ, ενώ ζητούν ταυτοχρόνως τον εξορθολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη μείωση των εισφορών για επικουρική ασφάλιση κατά 1%.
Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα συνοδεύεται με συμπληρωματικά μέτρα, όπως η μείωση της φορολόγησης, τάσσεται και η ΓΣΕΒΕΕ. Η οργάνωση εκτιμά πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνοδεύεται με την αύξηση του αφορολογήτου για τους μισθωτούς, τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και στα επισιτιστικά επαγγέλματα και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.