Στερεύουν τα κινεζικά ποτάμια – το ήμισυ των εδαφών της αχανούς χώρας υποφέρει από την ξηρασία -, στεγνώνει και η οικονομία. Συναγερμό για την ανάπτυξη σήμανε το Πεκίνο που έσπευσε να μειώσει τα επιτόκια, ακόμα και τα στεγαστικά, αφού έπαψε πλέον να ανησυχεί για τη φούσκα των ακινήτων.

Η εσωστρέφεια χαρακτηρίζει πλέον την κινεζική οικονομία, που εξελίχθηκε σε παγκόσμια υπερδύναμη χάρη στις εξαγωγές. Αλλά η στροφή προς την εσωτερική ζήτηση μοιάζει με μονόδρομο μετά τον διαχωρισμό και πάλι του κόσμου σε δύο μεγάλα μπλοκ που διαφέρουν μεν παρασάγγας από πολιτικής απόψεως (δημοκρατία – ολοκληρωτισμός), αλλά όχι από κοινωνικο-οικονομικής (κρατικο-καπιταλισμός και ανισότητες παντού).

Η παγκοσμιοποίηση

Αναμφίβολα το κερί της παγκοσμιοποίησης καίγεται και από τις δύο άκρες. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Apple βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις αρχές του Βιετνάμ για να μεταφέρει εκεί την παραγωγή των Apple Watches και των MacBooks στο πλαίσιο της «διαφοροποίησης» της παραγωγής της εκτός κινεζικής επικράτειας.

Για την ακρίβεια, είναι οι μεγάλοι προμηθευτές της Apple, η Luxshare Precision Industry και η Foxconn, εκείνοι που άρχισαν να πραγματοποιούν «δοκιμές παραγωγής» του Apple Watch για πρώτη φορά στο Βόρειο Βιετνάμ, όπως μετέδωσε το δίκτυο Nikkei Asia επικαλούμενο τρία άτομα «με γνώση των γεγονότων».

Αποχωρούν

Στο Βιετνάμ η Apple λειτουργεί ήδη σημαντικές μονάδες παραγωγής. Εκεί κατασκευάζει κάποια από τα δημοφιλή προϊόντα της, όπως τις ταμπλέτες iPad και τα ακουστικά AirPods. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το Apple Watch είναι μια πιο προηγμένη και απαιτητική από τεχνολογικής απόψεως ηλεκτρονική συσκευή και ότι η μεταφορά της παραγωγής του θα αναβαθμίσει τη βιετναμέζικη τεχνογνωσία.

Συνιστά και ένα ακόμα βήμα προς τη «διαφοροποίηση» της παραγωγής της Apple, καθώς η εξάρτησή της από τις μονάδες της Κίνας είναι καταλυτική. Και άλλες αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρονικών συσκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως η Google, η Dell και η Amazon, έχουν ήδη μεταφέρει παραγωγή τους από την Κίνα στο Βιετνάμ, σημειώνει ο όμιλος Nikkei Asia.

Νέες ισορροπίες

Ο αναλυτής της Isaiah Research Εντι Χαν θεωρεί ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και κυρίως οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ωθούν τους μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών προϊόντων να βρουν «νέες ισορροπίες στην παραγωγή τους».

Κάποιοι επαναπατρίζουν παραγωγή στις ΗΠΑ, κάποιοι αναζητούν φθηνά εργατικά χέρια και χαλαρή εργατική νομοθεσία σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ασφαλώς η «απεξάρτηση» των δυτικών επιχειρήσεων από την Κίνα – αν υποθέσουμε ότι επιχειρείται σοβαρά κάτι τέτοιο – θα χρειαστεί χρόνια για να συντελεστεί. Και μάλλον δεν είναι μια προοπτική που για την ώρα τρομάζει την κινεζική νομενκλατούρα.

Μειώσεις επιτοκίων

Αντίθετα, το Πεκίνο σπεύδει δίχως χρονοτριβή να λάβει διορθωτικά μέτρα για να τονώσει την ανάπτυξη που επιβραδύνεται εξόχως ανησυχητικά. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε στο αναιμικό ποσοστό 0,4% σε ετήσια βάση, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημικής κρίσης. Ο στόχος της κινεζικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 5,5% το 2022 μοιάζει από πολύ δύσκολα επιτεύξιμος έως ακατόρθωτος.

Με δεδομένη την κάμψη των εξαγωγών λόγω της πολυσχιδούς διεθνούς κρίσης και με τις εμπλοκές στην εφοδιαστική αλυσίδα να καραδοκούν (δεν λείπουν ακόμα και τα λοκντάουν σε κομβικά για το διεθνές εμπόριο κινεζικά λιμάνια), η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε σημαντικές μειώσεις πολλών επιτοκίων, μεταξύ των οποίων και των στεγαστικών, δεδομένου ότι οι πωλήσεις των ακινήτων υποχωρούν επί 11 συναπτούς μήνες στη χώρα.

Πρώτος στόχος του Πεκίνου είναι η τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης και των επενδύσεων κυρίως στα ακίνητα, καθώς ο κλάδος καταρρέει. Πρόκειται για εξελίξεις που δεν ευνοούν τον πανηγυρικό χαρακτήρα που θα θελήσει να δώσει το φθινόπωρο στην (εκτός κατακλυσμιαίων εξελίξεων) επανεκλογή του στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.