Την άνοιξη του 2024 αναμένεται να εκκινήσει τελικά η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού.
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης, με τον διαγωνισμό που θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της Σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) να εκτιμάται ότι θα «τρέξει» από το ΤΑΙΠΕΔ μετά τον ερχόμενο Μάρτιο.
Διαγωνισμοί
Του διαγωνισμού για την ανάδειξη της κοινοπραξίας που θα αναλάβει τη δημιουργία του πάρκου θα προηγηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων που έχουν απομείνει στην έκταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (τα ΕΑΣ ιδρύθηκαν το 2014 μετά τη συγχώνευση του 2004 της ΠΥΡΚΑΛ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων) από τη Δάφνη σε άλλες εγκαταστάσεις του ομίλου στη Μάνδρα, στο Λαύριο ή αλλού.
Για την εκκίνηση των διαγωνισμών, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, εκκρεμεί ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την αλλαγή χρήσεων γης στις περιοχές που θα υποδεχθούν τις δραστηριότητες των ΕΑΣ, η οποία θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο πρώτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών και μέρους του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού από τον Υμηττό στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στη Μάνδρα Αττικής, θα προκηρυχθεί έως το τέλος του έτους. Θα ακολουθήσει άλλος ένας ή και δύο διαγωνισμοί, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά του υπόλοιπου εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις του ομίλου στο Λαύριο ή σε άλλη τοποθεσία που θα υποδειχθεί.
Η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2021 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η προκήρυξή του διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου αναμενόταν στις αρχές του 2022. Πάντως, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τη δημιουργία του στην έκταση των 154,8 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό πήρε το «πράσινο φως» στα τέλη Σεπτεμβρίου από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Ο διευθυντής της κ. Κώστας Δημόπουλος υπέγραψε την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), αφού αξιολογήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία είχε ολοκληρωθεί από το υπουργείο Οικονομικών τον Μάιο του 2022 και είχε αποσταλεί προς γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και σε επτά δημόσιες υπηρεσίες.
Το έργο αφορά την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ από τον αστικό ιστό και την πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, με τη μετεστέγαση εννέα υπουργείων και υπηρεσιών του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ κ.ά.) που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε συνολικά 127 κτίρια, εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 ιδιόκτητα.
Τα παλιά κτίρια
Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ, στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ θα διατηρηθούν 25 (από τα 91) παλιά βιομηχανικά κτίρια τα οποία θα αναπαλαιωθούν και θα προστατευθούν, ενώ θα προστεθούν και νέα κτίρια. Βάσει της πρότασης που έλαβε περιβαλλοντικούς όρους προκύπτει μέγιστη συνολική δόμηση 148.704 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) και μέγιστη συνολική κάλυψη 45.257 τ.μ. Από το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό διατηρούνται 47.704 τ.μ., τα οποία καλύπτουν επιφάνεια περίπου 27,7 στρεμμάτων, ενώ τα υπόλοιπα τετραγωνικά αφορούν νέα δόμηση με συνολική κάλυψη 17,6 στρεμμάτων.
Τα συγκεκριμένα μεγέθη διαμορφώνουν συντελεστή δόμησης 1 για το σύνολο της περιοχής, η οποία χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο πρώτο, στην περιοχή που ορίζεται ως Πολεοδομικό Κέντρο (όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση των υπουργείων και διαφόρων φορέων) ο μέσος συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται σε 1,8 και το ποσοστό κάλυψης στο 60%.
Χώρος πρασίνου
Από την έκταση των περίπου 77 στρεμμάτων (50% της συνολικής έκτασης), που προτείνεται να καταλαμβάνει η συγκεκριμένη ενότητα, το 40% θα αποδοθεί ως εισφορά σε γη, για τη δημιουργία κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων που θα συνδέονται και θα επεκτείνουν χωρικά αλλά και λειτουργικά τον ελεύθερο χώρο πρασίνου.
Εντός των κοινωφελών χώρων του Πολεοδομικού Κέντρου περιλαμβάνονται υφιστάμενα κτίσματα που θα διατηρηθούν ως αξιόλογα βιομηχανικά κελύφη, θα αποκατασταθούν και θα λειτουργήσουν ως μουσεία, συνεδριακοί χώροι κ.λπ. Στα υπόλοιπα 77 στρέμματα της έκτασης που καθορίζεται γενική κατηγορία χρήσεων γης «Ελεύθεροι χώροι – Αστικό Πράσινο», συμπεριλαμβάνει κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.