Στην παραγωγή μηλίτη προχωρεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, καθώς ύστερα από πολυετή διεκδίκηση τόσο της ίδιας της επιχείρησης – μέλους του ομίλου Heineken – όσο και του υπόλοιπου κλάδου της παραγωγής μπίρας για την άρση των διοικητικών εμποδίων η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εκδόθηκε στις 20 Αυγούστου.
Ετσι άνοιξε και στην Ελλάδα ο δρόμος ώστε το συγκεκριμένο προϊόν να παράγεται εντός της χώρας. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως λένε οι πληροφορίες, ενδιαφέρον για την έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας έδειξε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι όποιες αντιρρήσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, παρά το ό,τι ο νόμος ψηφίστηκε από το 2017, ξεπεράστηκαν με προτροπή του κ. Τσακαλώτου, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η πολυπόθητη για τον κλάδο της ζυθοποιίας υπουργική απόφαση.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σύμφωνα με πηγές, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να παράγει τον μηλίτη, με την επωνυμία «Μηλοκλέφτης», στο εργοστάσιό της στην Πάτρα.
Ο εξοπλισμός έχει ήδη παραγγελθεί και η εγκατάστασή του προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου με αρχές του 2019. Ετσι η πρώτη παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα προγραμματίζεται να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες δοκιμές. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι τόσο ο «Μηλοκλέφτης» όσο και το διεθνές brand της Heineken «Strongbow» εισάγονται στην ελληνική αγορά.
Επένδυση €1,5 εκατ.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για την παραγωγή του μηλίτη ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.
Υπολογίζεται να δημιουργηθούν έως και 10 μόνιμες και εποχικές επιπλέον θέσεις εργασίας το 2019, κυρίως στη γραμμή μπουκαλιού, αλλά και στον ποιοτικό έλεγχο.
Για το επόμενο έτος η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στοχεύει στην παραγωγή 3 εκατομμυρίων λίτρων ελληνικού μηλίτη.
Ολα τα υλικά συσκευασίας – κουτί, ετικέτα, μπουκάλι, χαρτοκιβώτια – η βιομηχανία θα τα προμηθεύεται από την Ελλάδα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
Σε σχέση με τον μηλοχυμό η εταιρεία έχει ήδη βρει προμηθευτές από την Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έχουν δώσει δείγματα για ποιοτικό έλεγχο. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης, προκειμένου να γίνουν global suppliers (παγκόσμιοι προμηθευτές) του ομίλου της Heineken. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί, η παραγωγή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας θα καλυφθεί από ελληνικό φρουτοχυμό, ενώ θα δημιουργηθεί και μια ευκαιρία για να γίνουν οι εταιρείες αυτές προμηθευτές του μηλοχυμού και σε άλλες χώρες της Heineken που παράγουν μηλίτη
Η εταιρεία επίσης προγραμματίζει να προχωρήσει σε εξαγωγές ελληνικού μηλίτη και σε άλλες χώρες του ομίλου της Heineken. Οι πληροφορίες λένε πως έχουν ήδη εκδηλωθεί τα πρώτα μηνύματα ενδιαφέροντος.