Τη σημαντική διείσδυση στην ελληνική αγορά των πληρωμών με ψηφιοποιημένες κάρτες και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μετεξέλιξης των ψηφιακών συναλλαγών διεθνώς τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία με fintechs, υπογραμμίζει η Sevi Vassileva, αντιπρόεδρος της VISA και γενική διευθύντρια για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Μάλτα, σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής».
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ψηφιακές πληρωμές στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι προοπτικές τους;
«Η καινοτομία είναι πιο σημαντική από ποτέ, καθώς το τοπίο των πληρωμών στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ψηφιακό, με 9 στις 10 να πραγματοποιούνται πλέον ανέπαφα.
Αυτή τη στιγμή το 15% των ανέπαφων συναλλαγών στο δίκτυο της Visa γίνεται μέσω κινητών τηλεφώνων, έξυπνων ρολογιών και συσκευών. Το ποσοστό αυτό έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις έναν χρόνο, δείχνοντας τη σαφή προτίμηση των καταναλωτών προς την ευκολία».
Την ερχόμενη εβδομάδα η Visa διοργανώνει στην Αθήνα συνέδριο για το Visa Innovation Program Europe (VIPE). Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το πρόγραμμα;
«Πρόκειται για μια πλατφόρμα συνεργασίας που εστιάζει σε πιλοτικά προγράμματα fintech και βοηθά νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν την αξία τους μέσω της αλληλεπίδρασής τους με τη Visa, τους πελάτες και τους συνεργάτες της. Ξεκινώντας από την Ελλάδα το 2019 ως Visa Innovation Program, εξελίχθηκε γρήγορα σε μια περιφερειακή πλατφόρμα, η οποία πλέον περιλαμβάνει και τις Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρο».
Ποια είναι η πρόοδος του προγράμματος έως σήμερα;
«Τα αποτελέσματα από την έναρξή του είναι εντυπωσιακά. Εχουμε αξιολογήσει 1.200 αιτήσεις από 62 χώρες, ενώ παρείχαμε 1.350 ώρες mentoring. Συνολικά έχουν επιλεγεί 98 fintechs, εκ των οποίων οι 90 έχουν αποδείξει την ορθότητα της ιδέας τους. Μάλιστα, είχαμε και τον πρώτο μονόκερο, την Payhawk. Με λίγα λόγια, το VIPE έχει καταστεί η επιτομή της ανοιχτής συνεργασίας, της εταιρικής σχέσης και της αξίας των έξυπνων λύσεων, ανοίγοντας στις τοπικές fintechs τις πόρτες στη διεθνή αγορά και σε ευκαιρίες ανάπτυξης.
Οι οκτώ εταιρείες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το 2023 έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην ανάπτυξη προϊόντων, στη δημιουργία των δομών τους, στη διακυβέρνηση, στη συγκέντρωση κεφαλαίων και στις πωλήσεις».
Πώς θα επιδράσει η αγορά των fintechs στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια;
«Οι fintechs προσφέρουν λύσεις μετασχηματισμού σε διάφορους τομείς. Ποικίλλουν από πρωτοποριακές λύσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και τις διαδικασίες πληρωμής σε κοινόχρηστες υπηρεσίες μέχρι λύσεις που βελτιστοποιούν τις καθημερινές λειτουργίες και την οικονομική διαχείριση για αθλητικά σωματεία. Καθώς οι προσδοκίες για τη διακίνηση χρήματος εξελίσσονται γρήγορα, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωποποιημένες και απρόσκοπτες εμπειρίες πληρωμών. Οι εταιρείες fintech αποτελούν κεντρικό όχημα για την εκπλήρωση αυτών των προσδοκιών χάρη στις ρηξικέλευθες ιδέες τους που θα μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πληρώνουν και πληρώνονται. Βέβαια, οι ιδέες μπορεί να μην έχουν την κλίμακα και τα απαραίτητα πρότυπα ασφαλείας για να μεγιστοποιήσουν την αξία τους. Αυτά όμως είναι σε θέση να τα προσφέρει η Visa».
Ποιος θα είναι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στις ψηφιακές πληρωμές;
«Εδώ και πάνω από 30 χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει καταστεί κρίσιμη στην ασφάλεια των πληρωμών στο δίκτυο της Visa. Με μια δεκαετή επένδυση που υπερβαίνει τα 3 δισ. δολάρια στην AI και την υποδομή δεδομένων, η Visa εξασφαλίζει ασφαλέστερη, εξυπνότερη κίνηση χρημάτων και προληπτική αποτροπή απάτης. Μόνο το 2022, το Visa Advanced Authorization (VAA) απέτρεψε εκτιμώμενες απώλειες από απάτες ύψους 27 δισ. δολαρίων.
Ενώ προετοιμαζόμαστε για την επόμενη εποχή των ψηφιακών πληρωμών, η γενετική AI θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Visa ανακοίνωσε πρόσφατα μια παγκόσμια πρωτοβουλία 100 εκατ. δολαρίων για επενδύσεις σε καινοτόμες startups που εστιάζουν στη γενετική AI, στο εμπόριο και στις πληρωμές».