Ρυθμούς ανάπτυξης 4,3% το 2021 και 6% το 2022 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της, οι οποίες είναι αναθεωρημένες ελαφρώς προς τα πάνω για εφέτος, σε σύγκριση με αυτές του Μαΐου (4%), ενώ παραμένουν σταθερές για τον επόμενο χρόνο.  

Η Επιτροπή επισημαίνει τη θετική εξέλιξη της αύξησης του εποχιακά προσαρμοσμένου πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, παρά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που θεσπίστηκαν τον Ιανουάριο, με την ανάπτυξη να καθοδηγείται κυρίως από τις καθαρές εξαγωγές, χάρη σε μία ισχυρή ανάκαμψη στις εξαγωγές υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο. Επίσης, μία προγραμματισμένη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας το 2022 έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα.

Η επανεκκίνηση

Καθώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης άρχισαν να χαλαρώνουν νωρίς τον Μάιο στην Ελλάδα, ακολούθησε η αύξηση σημαντικών δεικτών εμπιστοσύνης, ενώ είχαμε και επανεμφάνιση της ξένης ζήτησης για αγαθά.

Η ανάκαμψη στις εξαγωγές υπηρεσιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, ο οποίος προβλέπεται να παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2019 στον ορίζοντα προβλέψεων της Κομισιόν. Με φόντο τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα έκτακτα μέτρα πολιτικής αναμένεται να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ρευστότητας των επιχειρήσεων, των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα μέσα στο έτος, σε συνδυασμό με την ώθηση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία εκτιμάται πως θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022.

Οι προβλέψεις πάντως της Επιτροπής εξακολουθούν να υπόκεινται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω COVID-19.

Επιπτώσεις

Πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν, επίσης, από την ταχύτητα της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης, τα οποία θα πρέπει να αρθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή για να αποφευχθεί μία νέα αύξηση πτωχεύσεων και να περιοριστούν τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δαπάνες στο μέλλον. Συνολικά επίσης, η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται να ανακάμψει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς η δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του έτους υπερέβη τις προσδοκίες και η βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης οδήγησε σε ταχύτερη χαλάρωση των περιορισμών για τον έλεγχο της πανδημίας κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις θερινές ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις 2021, η οικονομία της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,8% εφέτος και κατά 4,5% το 2022.  

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να επανέλθει στο προ της κρίσης επίπεδο το τελευταίο τρίμηνο του 2021 τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ, δηλαδή για τη ζώνη του ευρώ ένα τρίμηνο νωρίτερα σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις.

Ο πληθωρισμός στην ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 2,2% εφέτος (+0,3 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις) και σε 1,6% το 2022 (+0,1 εκατοστιαίες μονάδες). Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 1,9% το 2021 (+0,2 εκατοστιαίες μονάδες) και σε 1,4% το 2022 (+0,1 εκατοστιαίες μονάδες).

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι παραμένει υψηλό το επίπεδο αβεβαιότητας και οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης. «Οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η εμφάνιση και διασπορά παραλλαγών του ιού που προκαλεί την COVID-19 αναδεικνύουν τη σημασία της περαιτέρω επιτάχυνσης του ρυθμού των εκστρατειών εμβολιασμού. Οι οικονομικοί κίνδυνοι συνδέονται ιδίως με την αντίδραση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους μεταβαλλόμενους περιορισμούς» επισημαίνει η Κομισιόν.