Η προσέλκυση μεγάλων και κυρίως ξένων επενδύσεων αποτελεί το κλειδί για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Κώστα Βασιλείου.
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» υποστηρίζει ότι παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, οι επενδύσεις πάγιων κεφαλαίων συνεχίζουν τη φθίνουσα πορεία τους, ενώ θα έπρεπε να αυξάνονται με διψήφια ποσοστά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να αναστραφεί αυτή η τάση είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός της φορολογικής πολιτικής, αλλά και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού για το επιχειρείν, με απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και αδειοδοτήσεων, άρση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Τέλος, ο κ. Βασιλείου τάσσεται υπέρ της όσο το δυνατόν ταχύτερης εξόδου στις αγορές, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι αυτή η ανάγκη, καθώς εκτιμά πως θα συμβάλει καθοριστικά για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Κύριε Βασιλείου, ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια;
«Η ελληνική οικονομία έχει καλές προοπτικές, η πορεία της όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους. Σταθεροποιείται δημοσιονομικά, έχουμε μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, κάτι που επιβεβαιώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βάσει και των δικών μας εκτιμήσεων, του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας κ. Τάσου Αναστασάτου, η οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 1,8%-2% το 2018. Μπορούμε όμως και οφείλουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα. Στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, όμως πρέπει να συνεχιστεί με απόλυτη συνέπεια στην πράξη. Ετσι κερδίζεται η εμπιστοσύνη και χτίζεται η αξιοπιστία μας».
Παρά την πρόοδο, ωστόσο, δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές, που θα ήταν και ένα μήνυμα για τους επενδυτές. Δεν συμφωνείτε;
«Η απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές χρήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανεξαρτησία της οικονομικής μας πολιτικής. Συνεπώς, πρέπει να βγούμε στις αγορές, ανεξαρτήτως αν δεν το έχουμε άμεσα ανάγκη.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν οι επενδύσεις παγίων κεφαλαίων θα έπρεπε να αυξηθούν το 2018 κατά 10,3% σε ετήσια βάση, όμως βάσει των στοιχείων του α’ εξαμήνου οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 7,9%, μια επίδοση που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα.
Δεν θα έχουμε ανάπτυξη αν δεν προσελκύσουμε μεγάλες και κυρίως ξένες επενδύσεις. Και γι’ αυτό απαιτείται εξορθολογισμός της φορολογικής πολιτικής, ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, ένα πιο φιλικό περιβάλλον για το επιχειρείν, απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και αδειοδοτήσεων, άρση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης».
Να γίνει πιο φιλικό το περιβάλλον, αλλά δεν πρέπει να βελτιωθούν και οι επιχειρηματικές πρακτικές, όπως π.χ. πρόσφατα στην περίπτωση της Folli Follie;
«Ζούμε σε μια χώρα υπερβολών, χωρίς αμφιβολία. Υπάρχει κλίμα ποινικοποίησης της επιχειρηματικότητας, που τείνει να συμπεριλάβει συλλήβδην όλες τις επιχειρήσεις και όσους συνεργάζονται με αυτές. Δεν είναι όμως όλες οι επιχειρήσεις ίδιες.
Ενα μείζον ζήτημα είναι το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, στην ουσία και στην πράξη. Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό θέμα και ήδη, τόσο στη Eurobank αλλά και σε επίπεδο Ενωσης Τραπεζών, εξετάζουμε διάφορες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των πρακτικών αυτών.
Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις οφείλουν να υπόκεινται και να ακολουθούν τους εποπτικούς κανόνες. Αυτό επιβάλλει η σύγχρονη επιχειρηματική ηθική και είναι εξίσου κρίσιμος παράγοντας για μια επιχείρηση όσο και η οικονομική της ευρωστία. Οι επιχειρήσεις που δεν θα μεταβάλουν σταδιακά το μοντέλο λειτουργίας τους προς αυτή την κατεύθυνση, φοβάμαι ότι δεν θα επιβιώσουν μελλοντικά».
Ποιες επιχειρήσεις και ποιοι κλάδοι έχουν προτεραιότητα για εσάς;
«Οι χρηματοδοτήσεις είναι σημαντικό μέρος ενός ευρύτερου και πιο σύνθετου πλάνου της Eurobank. Στρατηγική μας είναι να στηρίζουμε βιώσιμες επιχειρήσεις, με προοπτικές. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι τράπεζες δανείζουν κυρίως με τα χρήματα των καταθετών τους. Πρέπει αυτά τα χρήματα να φέρνουν αποτέλεσμα. Να έχουν αντίκρισμα στην οικονομία και στην κοινωνία.Τομείς που ξεχωρίζουν διαχρονικά και έχουν θετικές προοπτικές είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, η αγροδιατροφή και οι υποδομές. Εκεί εστιάζουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν δίνουμε έμφαση στους άλλους κλάδους, σε κάθε επιχείρηση και επιχειρηματία ξεχωριστά. Κάθε βιώσιμο πλάνο το χρηματοδοτούμε, κάθε επιχείρηση και οι άνθρωποι πίσω από αυτήν αποτελούν για εμάς ξεχωριστή περίπτωση και πρόκληση.
Το 2018 οι εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις για όλο το τραπεζικό σύστημα εκτιμώ ότι θα κυμανθούν γύρω στα 10 δισ. ευρώ. Οσον αφορά το Corporate της Eurobank, κινούμαστε με έναν ρυθμό πιστωτικής επέκτασης περί το 7%. Εκτιμώ ότι θα κλείσουμε τη χρονιά με νέες εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις περίπου 2 δισ. ευρώ και καθαρές εκταμιεύσεις μετά τις αποπληρωμές και αναχρηματοδοτήσεις άνω των 0,5 δισ. ευρώ».
«Μηδενίζουμε τις αποστάσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις»
Πριν από περίπου έναν χρόνο η Eurobank εντάχθηκε στο Trade Club Alliance. Τι αποκομίσατε από τη συμμετοχή σας αυτή; Πώς λειτουργεί και ποια είναι τα οφέλη για τους πελάτες σας;
«Οι ελληνικές και κυπριακές εξαγωγικές επιχειρήσεις που μέσω της συμμετοχής τους στο Exportgate της Eurobank μπορούν να ενταχθούν στο Trade Club Alliance (TCA), κατ’ αρχάς στηρίζουν και ενισχύουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα με ασφάλεια.
Είναι κρίσιμο για μία επιχείρηση στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο ψηφιακό επιχειρηματικό δίκτυο όπως το TCA, να μηδενίσει αποστάσεις, να προωθήσει τα προϊόντα της με την ασφάλεια που του προσφέρει το κύρος 14 ισχυρών διεθνών τραπεζικών ομίλων (μεταξύ αυτών οι Banco Santander, Nordea, KBC, Banco BPM, Credit Agricole κ.ά.) που καλύπτουν σχεδόν 50 χώρες σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ασία και Αφρική.
Οι εκπρόσωποι των 14 αυτών διεθνών ομίλων έρχονται στην Αθήνα για να πραγματοποιήσουν την 3η Γενική τους Συνέλευση ενώ μετά θα συμμετέχουν στη Θεσσαλονίκη, στη διοργάνωση Go In Thessaloniki για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών. Ολες αυτές οι τράπεζες είτε φέρνουν εδώ πελάτες τους για να δουν ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες είτε εκπροσωπούν πελάτες τους. Οι πελάτες Eurobank θα συναντήσουν δεκάδες μεγάλους αγοραστές του εξωτερικού και θα προωθήσουν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές. Ηδη στο Trade Club Alliance έχουν ενταχθεί σήμερα περισσότερες από 12.000 εταιρείες από όλον τον κόσμο, 1.000 εξ αυτών ελληνικές, και θα συμμετάσχουν 100.000 ως το 2020».
Υπάρχουν ήδη επιχειρηματικές συμφωνίες πελατών σας με ξένες εταιρείες μέσω του Trade Club;
«Στo πλαίσιο των δράσεων του Eurobank Trade Club, αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες και δρομολογείται η υλοποίησή τους. Το τελευταίο 6μηνο παρατηρείται σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών επαφών ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, που πρέπει να είναι εθνικός μας στόχος. Επειδή όμως το μέλλον του διεθνούς εμπορίου γίνεται ολοένα και περισσότερο ψηφιακό, η Eurobank με την ένταξή της στην πλατφόρμα we.trade ανοίγει τον δρόμο σε ένα νέο “οικοσύστημα”, όπου οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τραπεζών, εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων θα διενεργούνται ευκολότερα, με μικρότερο κόστος και με τη μεγάλη ασφάλεια που παρέχει η τεχνολογία blockchain, σε όλο το φάσμα των εργασιών».