Αναδύεται από τις στάχτες η Sunlihgt

Επτά μήνες μετά την καταστροφική φωτιά, το εργοστάσιο στην Ξάνθη τίθεται σταδιακά σε πλήρη λειτουργία – Δρομολογεί επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγής και την ανάπτυξη νέων προϊόντων

Επτά μήνες μετά την καταστροφική φωτιά στο εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη οι γραμμές παραγωγής της ακριτικής βιομηχανίας τίθενται σταδιακά σε πλήρη λειτουργία και η διοίκηση βάζει πάλι σε εφαρμογή το φιλόδοξο επενδυτικό της πλάνο που διεκόπη βίαια εκείνο το μεσημέρι της 1ης Μαΐου του 2018.
Εκτός από τον βασικό της μέτοχο – τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού -, η εταιρεία παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών βρήκε σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που της χορηγεί δάνειο 12,5 εκατ. ευρώ.
«Ο εξαγωγικός προσανατολισμός της Sunlight και η καινοτομία των προϊόντων της μας οδήγησαν να υπογράψουμε δανειακή σύμβαση επταετούς διάρκειας με την εταιρεία» ανέφερε ο κ. Jonathan Taylor, αντιπρόεδρος της ΕτΕπ, και πρόσθεσε: «Η καινοτομία στον χώρο των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της ανταγωνιστικότητας σε διάφορους τομείς της οικονομίας».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Sunlight γίνεται η πρώτη ελληνική βιομηχανική επιχείρηση που χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ, το οποίο επιδιώκει να κινητοποιήσει επενδύσεις τουλάχιστον 500 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2020. To δάνειο της ΕΤΕπ θα καλύψει περίπου το 1/3 του συνολικού επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας που έχει ως στόχο την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στην Ξάνθη αλλά και την ανάπτυξη της έρευνας για νέα προϊόντα.

Ερευνα και ανάπτυξη

Ειδικότερα, η νέα επένδυση θα υποστηρίξει την προμήθεια νέου εξειδικευμένου εξοπλισμού παραγωγής, θα ενισχύσει την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊοντικών μοντέλων μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και θα ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας. «Η επέκταση της παραγωγής θα μειώσει τα κόστη και θα επιταχύνει το άνοιγμα των εξαγωγών σε νέες αγορές» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight κ. Βασίλης Μπίλλης.
Σημειώνεται πως η νέα επένδυση θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε μια περιοχή, όπως είναι η Θράκη, που πλήττεται από την ανεργία.
 Στην εκδήλωση για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, που απέδωσε τα εύσημα στη Sunlight, καθώς κατά τη διάρκεια που η εταιρεία ήταν ανενεργή κατέβαλλε κανονικά τους μισθούς στους περίπου 700 εργαζομένους.
«Με την παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση θέλω να εκφράσω τη στήριξη της κυβέρνησης προς την επιχειρηματικότητα που υπερβαίνει δημιουργικά δυσκολίες και ατυχήματα που μπορεί να συμβούν, με τρόπο που προστατεύει την εργασία και σέβεται τους εργαζομένους.
Θέλω επίσης να εκφράσω τη στήριξη της κυβέρνησης προς την περιοχή της Θράκης στην οποία είναι εγκατεστημένη η συγκεκριμένη επιχείρηση, η ανάπτυξη της οποίας είναι κρίσιμη για τη βιώσιμη και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.

Εξαγωγές σε 100 χώρες

Η Sunlight εξάγει το 98% της παραγωγής της σε 500 πελάτες σε 100 χώρες. Συγκαταλέγεται μεταξύ των 3-4 μεγαλύτερων παραγωγών βιομηχανικών μπαταριών στον κόσμο με εφαρμογές στα περονοφόρα και άλλα βιομηχανικά οχήματα, στα μη διασυνδεδεμένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στα έξυπνα δίκτυα ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες και στα συστήματα εφεδρικής σηματοδότησης σιδηροδρόμων.
Οπως έγινε γνωστό από τον CEO της Sunlight κ. Μπίλλη, η εταιρεία έχει λάβει από τις ασφαλιστικές εταιρείες προκαταβολή 18 εκατ. ευρώ και σύντομα θα ανακοινωθεί το συνολικό ύψος της αποζημίωσης που θα λάβει η Sunlight από την κοινοπραξία των εταιρειών που είχαν ασφαλίσει το εργοστάσιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.